5 Motive Pentru Care Mi-Aș Alege Un Sistem Foto Micro Four Thirds

Am scris de ce mi-aș alege o cameră foto full frame în articolul despre camera foto full frame si de ce un aparat foto ASPC aici. Acum a venit momentul să vedem ce motive personale aș putea avea să merg pe un sistem foto cu senzor micro four thirds!

Înainte de a începe, trebuie să precizez că prefer Lumix M43 deși am început cu Olympus M43 . Aș fi vrut culorile și stabilizarea Olympus cu ergonomia, calitatea și toate opțiunile Lumix. Dar dacă ar fi să aleg între Olympus și Lumix, prefer să sacrific la stabilizare și culorile excelente pentru peisaje oferite de Olympus și să merg pe Lumix pentru motivele expuse mai sus și care vor urma!

Stabilizarea Pe Micro Four Thirds

Camerele micro four thirds au cea mai bună stabilizare de pe piață momentan. Lider este Olympus, urmat de Lumix cot la cot. Stabilizarea, mi se pare foarte utilă în videografie și mai puțin în fotografie.

Clar de lună. 2 secunde din mână. DMC-G80

De aceea eu prefer oricând să aleg Lumix, în loc de Olympus pentru că pe partea de videografie și ergonomie îmi oferă foarte multe!

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Actualizare: Olympus tocmai și-a actualizat prin firmware opțiunile video pe Olympus O-MD EM1 MKII, de asemenea și Lumix pe GH5 – astfel încât orice brand ai alege nu ai da greș pe videografie cu precizarea că Olympus stă mai slab la capitolul amplificare microfon din ce am înțeles.

De ce stabilizarea e mai puțin importantă în fotografie pentru mine? Trebuie să recunosc că stabilizarea senzorilor M43 m-a făcut leneș și m-am învățat să am mâna neatentă și să fac fotografii din fugă care să iasă bine! Da! Este superbă, dar nu cred că este crucială și nu cred că această lene personală este vreo virtute – căci fotografia care este făcută fără atenție și planificare nu are vreo compoziție bună! De aceea cred că stabilizarea în fotografie nu este crucială (deși bună și utilă) mai ales în stilurile generale de fotografie – fotografie urbană, peisaje cu lumină bună, familie, stradă etc.

Iar dacă ai nevoie de fotografii cu timp lung de expunere atunci nu văd de ce nu ai folosi trepiedul! Și mai ales dacă-ți faci excursii de câteva sute sau mii de euro pentru astrografie sau alte fotografii ce necesită timp lung de expunere, de ce nu ai lua cu tine un mini-trepied măcar? De ce ai risca ca fotografia să nu-ți iasă când oricând poți avea cu tine un gorillapod, mini trepied sau chiar un săculeț cu orez? Toate acestea fiind ușor de luat în trusa foto și de montat aparatul pe ele!

Bineînțeles, dacă faci călătorii neplanificate poate nu vrei să cari cu tine aceste accesorii, dar când călătoria la o cascadă,  într-o peșteră, la mare sau pentru o tură de astrografie se face neplanificată?

Olympus cu trepied. Moieciu 2017

Fie stabilizarea cât de bună, eu nu aș risca fotografia mai ales dacă am investit bani buni în respectiva călătorie! Ce mă costă ca și greutate un mini trepied, un gorillapod sau un săculeț de orez? Nimic!

Deci pentru mine personal, stabilizarea nu prea are sens decât dacă am nevoie de ea în situații neplanificate. Bineînțeles că o doresc, dar în fotografie trebuie să faci alegeri. Iar alegerea mea personală este să sacrific stabilizarea de care și așa nu am nevoie la viteze de peste 1/60 – 1/500 sec în funcție de obiectiv!

Știu că sunt fotografi care se folosesc și se bazează pe această stabilizare pentru fotografie. Foarte bine, dacă pentru tine este atât de importantă te rog să te folosești de ea! Dar, eu cred că pentru majoritatea dintre noi, care nu facem fotografie specializată care să necesită ultimul răcnet în stabilizare este bine să ne prioritizăm alte atribute precum: ISO, calitatea imaginii, videografie, ergonomie etc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De aceea am insistat foarte mult pe stabilizare, pentru că personal cred că am prioritizat greșit punându-o pe primul loc – cum aveam să descopăr mai târziu!

Adâncimea De Câmp Pe Micro Four Thirds

Adâncimea de câmp în sistemul micro four thirds este o sabie cu două tăișuri. Cert este că ai cea mai mare adâncime de câmp – adică adâncimea de câmp pentru un 17.5 mm f4  va echival cu 35mm f8 pe full frame!

Avantajele sunt discutabile: poți folosi ISO mai mic cu timpi de expunere buni – dar dacă echivalăm și valorea ISO (pentru că zgomotoul de imagine va fi mai mare 2x pe M43) atunci suntem tot pe acolo!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cu toate acestea adâcimea de câmp mai mare cu stabilizarea mi se pare foarte utilă în:

  • fotografie de stradă – indubitabil pentru fotografia de stradă clasică nu vrei DOF de full frame !!!
  • fotografia macro – stabilizarea alături de un ISO bun și câmp de adâncime bun va oferi satisfacție pentru fotografiile tip macro realizat în natură
  • fotografia de produs – fotografia de produs / fotografia culinară, cu lumină bună și cu un obiectiv macro va fi foarte facilă și accesibilă pe micro four thirds !
  • Portrete și wildlife cu ambii ochi în clar – pe un full frame de multe ori mă văd nevoit să folosesc f2.8 sau f4 pentru a fi sigur că am doi ochi în clar. Pe micro four thirds poți folosi fără probleme f1.8

Notă: deși vorbim de cât de minunat este f1.8 pentru că-mi dă o adâncime de câmp de f3.6 pe full frame, țin să precizez că nu toate obiectivele sunt clare de la f1.8, ci o claritate bună încep de la f2.8 / f4 în sus – aspect valabil pentru multe obiective!

Cert este că pentru fotografia descrisă mai sus, și mai ales pentru fotografia macro și de produs, instinctiv apelez la micro four thirds, pentru că simt că mă duce mai repede la rezultatul dorit!

Stiluri De Fotografie Potrivite Pe M43

Și astfel ajungem la stilurile de fotografie pentru care consider că micro four thirds este potrivit.

Natură

În fotografia de natură, flori, peisaje, insecte, animale cred că un sistem micro four thirds este foarte satisfăcător pentru majoritatea dintre noi. Nu spun că ar da cea mai calitativă imagine, dar nici nu mi-aș face probleme cu micro four thids în lumină bună!

Lumix GX9 ISO 800

Și faptul că ai zoom-uri mici și ușoare constituie un avantaj major! Cert este că pe partea de telefoto, micro four thirds pentru mine câștigă cursa  – obiective ușoare, compacte, stabilizate!

Wild Life

Nevăstuică cu Olympus

Cum am spus mai sus, zoom-urile mici, ușoare, cu DOF mare, stabilizate, sunt mană curată pentru fotografii entuziaști care nu vor să se complice cu obiective mai mari de full frame / apsc. Olympus 75-300 mm, sau și altele din gama PRO, consider că sunt suficient de calitative încât să mulțumească pe mulți entuziaști.

Precizez totuși că vrei lumină bună și vrei ultima generație de senzori de micro four thirds!

Fotografie Macro Și De Produs

Am discutat mai sus de acest tip de fotografie și de ce micro four thirds este potrivit pentru destui dintre noi. Cu ISO de bază, modul high resolution, lumină difuză și un obiectiv macro nu vei avea probleme!

Obiectivul 12-100mm F4 Olympus PRO – foto cu 30mm F3.5 Olympus Și Lumix G80 În Studio
Foto cu 30mm F3.5 Olympus Și Lumix G80
Foto cu 30mm F3.5 Olympus Și Oly OMD EM 10 MKII

Fotografie De Stradă

De asemenea, microu four thirds este potrivit pentru fotografia de stradă datorită faptului că există camere foto compacte:

  • Lumix Gx9
  • și altele de generație mai veche precum Olympus Pen, OMD EM10 MKIII etc.
Lumix GX9 Cu Obiectivul De Kit !

Și obiective compacte precum:

  • Lumix 20 mm
  • Lumix 15mm f1.8
  • Olympus 25mm f1.8
  • Olympus 45 mm f1.8
  • Olympus 17 mm f1.8
  • și alte obiective fixe prime foarte mici ideale pentru fotografia de stradă (cu precizarea că și pe sistemul Fuji/Sony  APSC vei găsi obiective la fel de compacte!)

Videografia Cu Micro Four Thirds

Pentru mine Lumix a salvat sistemul micro four thirds cu ce a realizat pe partea de videografie:

  • Lumix GH5 – o cameră hibridă excelentă!
  • Lumix G80 – vezi review aici
  • Lumix G90 / Lumix G9
  • obiectivul lumix 10-25mm f1.8

Deci pe partea de videografie, vlog consider că poți face treabă bună cu Lumix. Bineînțeles pe acest segment stau bine și alte branduri (Fujifilm, Sony, Canon, Nikon), dar este bine știut că există camere foto în acest sistem bune la toate.

Cu 12-100mm F4 Pro Poți Filma Cam Orice Eveniment Cu Lumină Bună / Ex: eveniment pe scenă în timpul zilei

Mulți videografi de nuntă sau evenimente preferă GH5 fără gimbal pentru filmări, fiind un setup mai mic și cu rezultate bune mai ales dacă adaugi Lumix 10-25mm f1.8 pentru a putea filma și în condiții de lumină slabă!

De asemenea, calitatea, codecul și culorile Lumix mi se par excelente în videoDeci pentru video prefer culorile Lumix, și pentru fotografie prefer culorile Olympus! 

Obiective M43 Compacte Pe Toată Linia

Alt avantaj major și de netăgăduit este că există obiective compacte și ușoare cam pe toată linia – fie de la Olympus, fie de la Lumix. Deci o trusă care se dorește foarte compactă în sistemul micro four thirds, ar combina obiective de la ambii producători.

Pentru exemplificare Lumix 25mm f1.8 este mult mai mare și butucănos decât Olympus 25mm f1.8! Pe Partea cealaltă zoom-urile generale Lumix sunt mai compacte, și tot așa!

Deci dacă vrei un sistem ultra compact va trebui să combini diverși producători!

Recomandări Și Atenționări

Micro four thirds este un sistem interesant, dar care are anumite probleme de care trebuie să ții cont și printre acestea amintesc:

  • performanță slabă la zgomotul de imagine pe senzorii vechi – obligatoriu recomand să mergi pe ultimii senzori micro four thrids – aceasta înseamnă:
    • Olympus om-d e-m1 mark II și MX
    • Olympus om-d e-m5 mark III
    • Lumix Gx9, Lumix GH5 / GH5S, Lumix G9, Lumix G90 etc. – personal zgomotul de imagine de pe GX9 mi se pare acceptabil – nu departe de APSC!
  • au nevoie de lumină bunăfotografia bună are nevoie de lumină bună, doar că acest aspect este mai puțin evident cu senzori mai performanți de APSC/FULL FRAME – când mai poți păcăli lumina în post procesare! Deci trebuie să fii atent la ce faci și să știi bine fotografie!
  • micro contrast – consider că sunt puține obiective care să-mi ofere acest atribut destul de important – ca obiective recomandate cu microcontrast în ochii mei aș aminti, Leica Lumix  42.5mm f1.2, Leica 15mm f1.8 și Lumix Leica 25mm f1.4
  • geometria – geometria și perspectiva este diferită față de un full frame – unde mi se par planurile mai clar separate și delimitate

Concluzii Despre Sistemul M43

Camerele care mi se par cele mai interesante ca și format și ce oferă sunt Lumix G9, Lumix G90, Lumix Gh5, alături de Olympus om-d e-M5  mark III și Olympus om-d e-m1 mark II. Sunt suficient de mici, de compacte și de echipate încât o singură cameră poate îndeplini cu succes toate stilurile de fotografie și videografie descrise mai sus.

Lumix GX9. 12-100mm Olympus PRO.

Dacă videografia este importantă pentru mine și sunt dispus să renunț la un pic de stabilizare aș merge pe G90, dacă nu, aș alege Olympus om-d e-M5  mark III. Asta dacă bineînțeles doresc să intru în acest sistem!

De asemenea consider că acest sistem este pentru cei ce știu ce fac și au nevoi clare și bine definite (vezi articolul despre puncte de verificat la o cameră foto video). Pentru un începător aș recomand mai degrabă sistemul APSC pentru că este fix la mijloc între M43 și full frame, dar despre asta în acest aricol!

 

 

 

1 thought on “5 Motive Pentru Care Mi-Aș Alege Un Sistem Foto Micro Four Thirds

Leave a Comment