Motivele pe care o să le enumăr sunt pur personale și subiective și sunt într-o ordine care se completează – astfel încât să nu dezbat fiecare motiv în parte mai mult decât trebuie. Sunt motivele mele personale, dezvoltate în ani ca utilizator atât de full frame, APSC, Micro 4/3.
Haide să vedem dacă te regăsești și tu în ele!
Cuprins
1. Geometria și redarea scenei și elementelor dintr-o fotografie
Acesta este motivul primordial pentru care doresc un senzor mare, cel puțin full frame. Scena, elementele, geometria din fotografie o percep ca fiind complet diferită de scena redată de fotografiile realizate pe senzor mic.

Acest lucru este vizibil și pentru fotografiile făcute pe film. Ansel Adams folosea formatul mare pentru a realiza impresionantele fotografii cu peisaje. Mulți fotografi de potret și de peisaje preferă să folosească camere cu senzor mare (full frame, medium format) pentru motive precum:
- geometrie
- spațialitate
- tridimensionalitatea imaginii și micro contrast – vezi video 1, vezi video 2, vezi video 3
- separarea planurilor – prim planul, planul secundar și fundalul sunt mai clar diferențiate printr-o redare mai naturală a distanțelor dintre ele – astfel ai spațialitate. Cu cât senzorul este mai mic cu atât elementele sunt mai comprimate între ele.
- definire elemente
- detalii și texturi
- imagini mi se par mai luminoase și mai clare
Dacă vei face o comparație atentă vei observa că fotografia pe un senzor mai mic suferă de o aplatizare (poate fi datorată și obiectivelor care nu au micro contrast bun), de un efect de teleobiectiv la majoritatea focalelor. De exemplu o fotografie făcută cu 25mm pe micro 4/3 și una cu 50 mm realizată pe full frame, arată complet diferit dacă ești atent la modul de redare a scenei și la raportarea distanțelor între elemente (vezi videoclipurile recomandate de mai sus).
Pe full frame fundalul este împins în spate și distanța este percepută clar între subiect și fundal, pe când pe micro 4/3 fundalul este tras în față semnificativ deja. Și acest aspect se întâmplă la majoritatea focalelor din ce percep personal.
Mai mult decât atâta, senzorul mare funcționează cu obiective cu focală mai mare decât un senzor mic – și de aici rezultă că optic ești mai aproape de subiect – și de aici toate beneficiile pe care le observăm printre altele.
2. În Practică Nu Poți Obține Efectul De Full Frame Cu Senzor Mic Atât De Ușor
Degeaba se vorbește de echivalențe, teorii și tehnologii. Pe tine ca fotograf te interesează practica. Ai obiectiv de 50 mm pe alt sistem care să-ți ofere ce-ți oferă 50mm pe full frame? Nu ai!
Bineînțeles că nu ai, pentru că este cu totul alt sistem!

Echivalența despre care este cinstit să discutăm este doar unghiul de cuprindere ! Dar în același unghi de curpindere, cu tine în aceeași poziție vei avea o adâncime de câmp diferită și redare optică a scenei diferite.
Deci nu are sens să-ți bați capul cu această echivalență, cert este că „echivalența” stă așa:
- pe senzor mic ai mai mult zgomot de imagine la același ISO – ISO 200 este echivalent cu ISO 400 chiar peste în materie de zgomot de imagine.
- de DOF numai vorbim – vei fi sfătuit să folosești un f mic și focale mari să obții același DOF, alături de o poziționare mai aproape de subiect – iată ce de artificii trebuie să faci pentru a obține DOF – deci dacă vrei DOF, mai bine folosește full frame și gata!
3. Cu Un Senzor Pe Full Frame Ai Potențial În Editare Mai Mare !
Să fie foarte clar – în editare am observat că pot obține aceeași imagine cu 90% din fotografii realizate pe un senzor mic, față de un senzor full frame.

Dar când tragi de umbre și simți cum „accelerează” recuperarea umbrelor pe full frame atunci nu poți să nu guști acest potențial pe care-l ai.
De asemenea zgomotul de imagine este foarte redus pe full frame – îmi place să-mi descriu imaginile realizate cu senzor full frame că arată precum oglinda!
Cu Sony A7S pot să fac fotografii la ISO 12800 fără să-mi fie frică că zgomotul de imagine afectează în vreun fel fotografia – la ISO 12800 obțin fotografii la care nu voi avea de muncit pentru a elimina zgomotul de imagine!
Potențialul de colorizare și ajustare a culorilor este mai mare. De asemenea potențialul de mega pixeli este mai mare – și dacă tot vorbim despre post procesare să nu-i ignorăm. Rezoluția mai mare nu strică niciodată, mai ales celor care au nevoie de ea!
Textura, nuanțele, tonurile toate sunt cu plus față de senzorii mai mici!
5. Camerele Foto Full Frame S-au Ieftinit, Au Stabilizare Și Sunt Compacte
Sigma FP, seria Sony A7, Canon EOS RP sunt doar câteva camere foto full frame la ora actuală, de la extrem de compacte la compacte! Sunt portabile în orice geantă foto. De asemenea camerele foto full frame Leica, Leica Q și Sony RX 1 sunt alte camere full frame foarte compacte!
Și astfel ajungem la obiective. Cât de mari sunt obiectivele full frame?
6. În Zona Focalelor 16-90 de mm Ai Obiective Compacte
Cum există obiective compacte și mari pentru alte sisteme așa și pe full frame. Cu precădere îți recomand aceste obiective fie prime, fie zoom.
Printre obiective compacte ca să-ți faci o idee amintesc:
- Sony Zeiss 35mm f2.8
- Sony Zeiss 55 mm f1.8 și cam toată seria de 50mm
- Sony 85mm f1.8
- Sigma 45mm f2.8 (atenție are probleme la focalizare momentan)
- Tamron 16-28mm
- Tamron 28-75mm
- Tamron a anunțat că va scoate trei obiective prime mici pentru sony
- Canon 35 mm f1.8
Tendința este clară pentru camerele foto full frame – vom avea parte de mai multe obiective mici, compacte! Chiar dacă unele camere și-au mai mărit volumului momentan avem de unde alege – dar cum am spus, și cele mai mari nu sunt așa de mari – adică echivalează ca volum și cu camere foto pe APSC/Micro43 (vezi Olympus MX1, Fuji XH1 etc).
Pentru celelate focale de 150mm plus eu prefer să folosesc Micro 4/3 momentan.
7. Portrete, evenimente, fotografie de produs
În această zonă consider că o cameră foto full frame excelează față de celelate camere foto. Și în această zonă ai și obiectivele compacte cu focalele necesare pentru a realiza aceste tipuri de fotografie.
Bineînțeles că poți să obții rezultate asemănătoare cu orice alt sistem, mai ales dacă folosești și controlezi lumina eficient – dar și dacă controlezi lumina eficient, consider că avantajul va fi și mai mare pe full frame, datorită motivelor expuse mai sus.
8. Testează și vezi dacă te mai poți întoarce înapoi
Cum am spus mai sus, dețin camere foto din toate aceste sisteme. Producătorul care-mi place cel mai mult cu ceea ce realizează este Fuji. Din păcate cei de la Fuji produc doar camere APSC. În momentul în care am văzut, testat și utilizat calitatea imaginii dată de Sony A7s, cu toate „problemele” sistemului Sony nu pot să nu consider calitatea imaginii net superioară oricărui alt sistem cu senzor mai mic de full frame.
Fotografiile pe film pe care le-am văzut și le-am realizat înainte erau fotografii pe full frame! Nu aveau aceeași rezoluție, culoare și potențial ca cele de acum – dar cred că aveau aceeași perspecivă și adâncime de câmp.
Concluzii
Continui să folosesc orice sistem foto – nu am preferințe decât când vine vorba despre unealta potrivită pentru scopul potrivit!
Astfel, dacă doresc să obțin fotografii cu perspectiva cu care sunt învățat și pe care o ador, aleg full frame.
Dacă trebuie să mă deplasez cu minimum de volum și echipament aleg APSC sau micro 4/3 în funcție de focalele de care am nevoie.
Dacă am nevoie de siguranța unei post procesări care să nu-mi facă probleme acum, sau pe viitor, aleg full frame.
Dacă vreau cea mai bună stabilizare pe cameră, aleg Micro 4/3.

Dacă vreau să realizez portrete, evenimente, fineart indubitabil aleg full frame!
Bineînțeles că pot realiza totul cu orice aparat foto, dar în practica mea personală simt că m-aș limita major, dacă nu aș alege unealta potrivită pentru ce doresc să realizez – de aceea prefer să nu mai mă las păcălit de „teoria echivalențelor” – dacă lucrurile erau așa de echivalente nu ar fi intrat Panasonic Lumix pe piața full frame, la fel Sigma și nici producătorii camerei video Blackmagic Pocket Cinema Camera nu ar fi renunțat la senzorul Micro 4/3 în ultima iterație a camerei lor.
Suportă Proiectul Nostru Și Învață Să Editezi Portrete