Valoarea ISO: 7 sfaturi pentru fotografii clare si bine expuse

Inainte de a regla corect ISO, este bine sa stii ca sunt trei factori pe care trebuie sa-i controlezi.  Acestia sunt: valoarea ISO, diafragma si viteza obturatorului (sau timpul de expunere). Descarca fituica de lucru aici si incepe s-o pui in aplicare cand mergi sa faci fotografii.

De ce crezi ca cei mai multi incepatori nu relizeaza fotografii bune, desi apataratul le permite acest lucru? Incepatori fac greseli deoarece le este frica de setari si ca urmare abandoneaza idea. De exemplu, termeni cum ar fi ISO, diafragma, balansul de alb, timpul de expunere sau profunzimea de camp sunt greu de inteles la inceput. Dar nu iti face griji, le vei invata. Sa incepem chiar acum: cel mai usor de inteles si de setat este ISO. In acest articol, iti voi raspunde la cele mai frecvente intrebari despre ISO, sau altfel spus, sensibilitatea ISO.

Iata 7 raspunsuri, la 7 intrebari care te vor ajuta sa fotografiezi mai bine doar modificand aceasta variabila:

1) Ce este ISO ?

O definitie pentru incepatori spune ca ISO reprezinta nivelul sensibilitatii la lumina a aparatului foto.

2) Ce valoare ar trebui sa aiba ISO?

Daca fotografiezi pe timpul zilei, cand inca nu se innopteaza, valoarea ar trebui sa fie scazuta. In general, pragul minim este de 100. Cand este mai intunecat, sa zicem innorat, ISO-ul ar trebui sa aiba o valoare mai ridicata. Dar trebuie sa fii atent, caci in functie de ce aparat foto detii, o valoare ISO prea mare poate provoca o granulatie pe fotografie – efect numit zgomot de imagine. Din experienta, iti pot spune ca orice valoare peste 1600 este de nedorit pentru ca produce multi “purici” (zgomot de imagine).

Descarcă Cum Să-Ți Reglezi Aparatul FOTO Pentru Expunerea Perfectă

Exemplu - diferite valori ale ISO pentru DSLR
Exemplu – diferite valori ale ISO pentru DSLR

Coperta-RO-inclinataUn scurt anunt :

Tocmai am lansat un E-book, unde vei gasi mai multe explicatii, cu exemple de fotografii si diagrame. De exemplu, vei gasi explicate cum functioneaza si relatia dintre distanta focala si diafragma in paginile Manualului Complet de Tehnici in Fotografieclick aici pentru a vedea ce mai poti invata din acest incredibil e-book.


3) Ce valoare ar trebui sa aibe ISO-ul intr-o zi insorita ?

Cand afara este insorit, seteaza o valoare mica pentru ISO – de exemplu, 100. O valoare de acest gen iti va asigura o fotografie clara, fara zgomot de imagine. De asemenea, o valoare mica te va ajuta in obtinerea unui contrast frumos si nu a unei fotografii albe, mult prea stralucitoare.

4) Ce ISO ar trebui sa folosesc intr-o zi innorata?

ISO ar trebui sa fie putin mai ridicat decat in zilele insorite. Tinteste catre un ISO de maxim 400. Daca il setezi peste 600, poti avea probleme cu zgomotul de imagini – acele puncte mici albe care apar adesea intr-o fotografie.

5) Ce ISO ar trebui sa folosesc daca as vrea sa fotografiez un cer innorat?

Pentru ca cerul are nuante de gri si alb, alegerea celei mai bune valori a ISO este putin delicata. Eu propun testarea mai intai a unui ISO de 200 si apoi cresterea acestuia la 400, si eventual 600. Bineinteles, totul depinde de timpul de expunere ales. Dar, in acest caz, presupunem ca restul setarilor sunt schimbate automat de catre camera.

6) Este posibil ca un nivel ISO mic si un timp redus de expunere sa creeze o fotografie intunecata ?

Da. Un nivel ISO de 100 si un timp de expunere de 1/ 1600 folosite in umbra vor face fotografia intunecata. Daca vrei sa ai o fotografie mai luminoasa, mareste ISO la 200 si seteaza timpul de expunere la 1/200. Realizeaza fotografia si vezi daca esti multumit de calitatea ei. Daca nu,  ajusteaza doar timpul de expunere. Tine minte: Un ISO mare poate provoca zgomot de imagine nedorit, iar pe de alta parte, un timp de expunere scurt poate cauza o fotografie intunecata. Trebuie sa le potrivesti astfel incat sa obtii o expunere corecta cu cat mai putin zgomot de imagine.

7) Este posibil ca o valoare mare a ISO si un timp de expunere crescut sa creeze fotografii prea luminoase?

Da. Daca faci o fotografie cu o valoare ISO ridicata (sensibilitate ridicata la lumina), si o valoare mare a timpului de expunere, exista sanse mari sa obtii o fotografie alba, supraexpusa sau neclara, miscata. Si in acest caz, intre valoarea ISO si timpul de expunere trebuie sa existe un echilibru. Chiar daca exista zgomot de imagini, creat de utilizarea unei valori ISO mari, nu iti face griji. Prin unele tehnici de editare, zgomotul de imaginie se poate ameliora.

Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.