Despre Autori

avatarLaura Mateescu a inceput sa fie pasionata de fotografie inca din liceu, dar a patruns in tainele fotografiei abia in timpul facultatii. Cu rucsacul in spate si aparatul foto de gat, ea a calatorit prin muntii Romaniei, transformand treptat pasiunea pentru fotografia de natura intr-un job secundar. In anul 2007, Laura a creat blogul de fotografie Photoaxe.com si s-a axat mai mult pe comunitatea foto internationala decat cea locala. Ulterior, alaturi de fotografierea naturii, ea si-a indreptat aparatul si catre obiectele din jur, creand fotografii de tip stock, cu precadere legate de mancare.

Cunostintele acumulate au fost in cele din urma stranse sub forma unui curs de 4 luni, in limba engleza, pe care il distribuie incepand de la sfarsitul anului 2009, prin BetterPhotosAcademy. In 2014, acel program de training online, care s-a bucurat de mare succes in randul vorbitorilor de limba engleza de pe intreg globul, este imbunatatit si tradus in romana.

Laura este in special atrasa de fotografiile de tip National Geographic. Pentru ea, o fotografie reusita este una care, indiferent de reguli si calitate a imaginii, transmite un mesaj puternic, care ramane intiparit dincolo de retina celui care o priveste. Motto-ul ei este: “nu conteaza aparatul, ci ochiul fotografului“. Totul a pornit de la faptul ca, pentru o lunga perioada de timp, ea nu a avut posibilitatea achizitionarii unei aparaturi performante; dar, acest lucru a fost ca o binecuvantare:

“Am avut in portofoliu, la un moment dat, cateva poze facute cu un aparat de tipul point-and-shoot, iar cei care le vedeau, credeau ca sunt facute cu un DSLR. Utilizat la potentialul maxim, un aparat aparent neperformant poate face minuni. In plus, neavand un card de memorie mare, am invatat sa fiu selectiva cu pozele inca dinainte de a apasa butonul declansator. Astfel, caut cu ochii ceea ce este mai bun, in loc sa apas in toate directiile si sa decid apoi ce e bun in fata ecranului calculatorului.”

Multumesc Laura,

…Cele trimise de tine le gasesc ca fiind f inspirate si educative ptr perfectionarea abilitatilor in fotografie.
Apreciez f mult efortul tau atat in domeniul fotografiei cit si al publicisticii de specialitate…stiu ce inseamna efortul si inteleg f bine…ceea ce faci. Este foarte frumos si folositor multor oameni dornici sa invete arta de a se juca cu lumina si frumosul… din jurul lor.
Sunt fotograf…de multi ani, mai nou; regizor de film si tv, producator …dar imi place teribil sa filmez si sa fac foto in egala masura. Am si eu un pdf exact in genul celui prezentat de tine in mail…m-a cuprins asa o nostalgie rasfoindu-ti lucrarea…m-a incantat insa ca ai lucrat ingrijit …pozele sunt bune …si bine adaptate la subiect.
BRAVO, BRAVO, BRAVO !

Cu stima,
Costin Teodorescu

Tudor Mateescu. Călător pe un drum consistent în marketing, unde imaginea produsului și povestea contează, promovând siteurile de mai sus, am ajuns la fotografie dezvoltând o puternică pasiunea pentru compoziție, tonuri, alb-negru, lumină și tehnică foto. Unii zic că aparatul nu contează, eu zic că aparatul contează atunci când ești pasionat de fotografie, culoare, detalii și tonuri. Fotografia este ca un joc de șah: atincipare, aranjarea elementelor și momentul decisiv al declanșării. Și toate aceste pregătiri capătă sens și formă, pe urmă, în post procesare – locul unde fotografia se creează, se definește și se finalizează. Drumul unei fotografii este lung și anevoios: idee, plan, executare, înregistrarea fotografiei, prelucrare și prezentare a rezultatului final în diverse medii: ecran, video, rețele de socializare, tipărire. Toată această încrengătură, constituie pentru mine o provocare intelectuală pe care am plăcerea s-o împărtășesc cu cei care ne urmăresc. Consider că fotografia, ca orice artă, poate să fie benefică dacă este folosită cu discernământ, etică și morală, sau poate deveni un produs de consum ieftin și otrăvitor. Depinde de fiecare dintre noi cum ne poziționăm față de ce creăm. Și cum ne poziționăm față de fotografie? Nu doar prin fotografie! Ci prin muzica pe care o ascultăm, cărțile pe care le citim, filmele și fotografiile pe care le privim. Deși aparatul este important, în realitate fotografiem cu virtuțile, patimile, prostia sau inteligența noastră. Deci alege-ți cu grijă uneltele sufletești, căci ele vor face diferența dintre fotografiile tale și ale altora.

“You don’t make a photograph just with a camera. You bring to the act of photography all the pictures you have seen, the books you have read, the music you have heard, the people you have loved.”

― Ansel Adams

2 thoughts on “Despre Autori

  1. Buna ziua,sunt incepator in acest domeniu.Detin un nikon d7200.Cum as putea invata setarile de baza,aveti un manual….?contra cost bineinteles

Leave a Comment