Stiai Aceste 5 Lucruri Despre Fotografia Culinara?

Fotografiile cu mancare ne fac sa ne dorim sa mancam acea mancare. Acesta este cel mai cunoscut lucru despre fotografia culinara – rolul ei sa ne lase gura apa. Dar, dincolo de acest fapt, exista multe altele lucruri pe care le putem spune, unele mai putin stiute.

1. Fotografia culinara este un domeniu mixt

Am auzit pe unii fotografi spunand ca nu-i intereseaza sa stie cum sa fotografieze mancare, ca nu vor avea asemenea subiecte de pozat. Dar, in acelasi timp, ei vor sa fie fotografi de produs. Ei bine, si mancarea este tot o subramura a fotografiei de produs. Chiar una destul de dificila, caci, nu se rezuma la folosirea unui cort foto cu fundaluri uniforme. Este mult mai complexa iar posibilitatile de dezvoltare tind catre domenii conexe. Mixand fotografia de produs (culinar) cu abilitatile artistice, poti obtine adevarate opere de arta ce merita a fi pictate (sau macar imprimate pe panza).

Asadar, daca te specializezi in acest domeniu, al fotografiei culinare, inseamna ca stii atat fotografie de produs, cat si design si fotografie artistica.

2. Fotografiile bune sunt ravnite de expertii culinari

Imaginile culinare reusite starnesc senzatii, sadesc pofte prin design, culori si aranjament, in mintea privitorului.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Cu cat este mai reusita o fotografie cu mancare, cu atat ea poate sa genereze mai multi clienti unui local. Sau, mai mult trafic pe blogul culinar.

Cei care scriu retete si publica pe bloguri se lovesc deseori de problema fotografierii pasilor de lucru si a produsului final. De aceea, ei cauta sa invete cum sa faca fotografii mai bune, mai apetisante. Reteta lor va face inconjurul lumii doar daca este insotita de fotografii care sa determine cititorul sa o citeasca si sa o puna in aplicare.

3. Vanzarea fotografiilor culinare este una din cele mai rentabile surse de venit pentru un fotograf de produse

De ce? Raspunsul este foarte simplu: mereu a existat si va exista mancare! Chiar daca noi suntem obisnuiti cu aceleasi cateva feluri de mancare, sau credem ca le stim si le-am vazut pe toate. Atunci cand ne este prezentata o fotografie cu mancare dintr-un unghi sau o perspectiva noua, intr-o alta ambianta, pofta creste. Elementul de noutate in arta culinara, cel care poate sa creasca de exemplu vanzarile unui produs culinar, este insasi fotografia.

Ai observat pe rafturile magazinor ca din cand in cand produsele isi schimba ambalajul? Apare un nou design, cu o noua fotografie, dar gustul este acelasi. Acest tip de marketing are ca scop reatragerea clientilor.

4. Fotografiile culinare personalizate sunt indispensabile pentru un local cu reputatie

De aceea, orice afacere care serveste mancare are nevoie de serviciile unui fotograf culinar profesionist. De ce sa nu fii tu acela?

Cand vine vorba de fotografie, drepturile de autor sunt foarte importante. De aceea, orice local sau afacere bazata pe mancare are nevoie de propriile imagini, realizate de un fotograf.

Un local care se respecta nu va folosi niciodata fotografii de tip „stock”. Este de preferat ca imaginile pe care le foloseste localul sa infatiseze exact ceea ce se serveste, prezentat in modul specific acelui local. Reputatia este pusa la bataie.

5. Fotografia culinara este inca un subdomeniu cu prea putini specialisti

Nevoia va exista mereu, insa nu sunt suficienti specialisti in fotografie culinara pe piata din Romania care sa indeplineasca cererea.

Eu iti lansez oportunitatea de a fi si tu unul dintre ei. Odata ce serviciile tale sunt solicitate, incepi sa obtii venituri considerabile.

Iata cateva informatii bune de stiut:

  • Alaturi de alimentele din export, exista si alimente ale producatorilor romani. Produsele traditionale au nevoie de fotografi locali.
  • Restaurante se gasesc la tot pasul, iar pliantele cu fotografii culinare sunt distribuite in foarte multe cutii postale.

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

Lasă un comentariu