5 Motive Pentru A Face Fotografie De Stradă

Fotografia de stradă este primul stil de fotografie pe l-am văzut, fără să știu atunci că acest stil de fotografie se numește astfel. Oamenii, jocul de alb și negru, povestea fotografiei, pe care inițial nu o puteam desluși – era interesantă, parcă spunea ceva despre o lume.

Fotografia de stradă poate spune ceva despre lume, poate avea un stil documentar, dar poate fi și doar poezie – pură creație artistică a unui fotograf. Ceea ce și este de altfel, deoarece lumea decupată de obiectivul foto și de percepția subiectivă a fotografului, nu poate fi altcumva, decât o redare minusculă a unei realități complexe.

Redarea poate fi mai mult sau mai puțin intrigantă decât realitatea. Totul ține de arist!

Și dacă te interesează arta fotografică, arta vizuală, sau doar vrei să faci fotografii mai bune în timpul liber, sau ca fotograf profesionist de eveniment, atunci îți recomand cinci motive pentru care să faci fotografie de stradă la care poate nu te-ai gândit.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Iată-le mai jos!

1. Fotografia de stradă te provoacă artistic

În primul rând fotogafia de stradă presupune o reprezentare artistică a unei situații pentru care ai interes. Pe măsură ce vrei să redai mai clar acel eveniment, acea poveste pe care ai sesizat-o ai nevoie să utilizezi mijloace de exprimare vizual artistice: compoziție, cromatică, lumină, contraste grafice și simbolice.

Pe măsură ce faci fotografie de stradă, urmărind și alți fotografi de stradă pe rețelele sociale, sau la expoziții, vei observa că nu poți să exprimi povestea pe care vrei s-o exprimi, fără să întrunești mai multe din aceste condiții.

Astfel, fotografia de stradă te va obliga să studiezi arta: arta fotografică, arta grafică, arta picturală, compoziția în pictură și fotografie, arta plastică și așa mai departe!

Majoritatea fotografilor renumiți de stradă au studiat și studiază artele plastice, având în spate o școală sau talent pentru arte precum: pictura, arhitectura, cinematografia, grafica etc.

De ce nu le-ai urma exemplul?

2. Fotografia de stradă te dezvoltă intelectual, mental și emoțional

Astfel am ajuns la al doilea motiv! Haide să o luăm pe rând.

Cum ne dezvoltăm intelectual practicând fotografia de stradă?

Fotografia de stradă presupune și dezvoltarea unei culturi. De aceea te ajută foarte mult dacă citești poezie, romane clasice, studiezi filme alb negru sau color bune, studiezi pe marii maeștrii care au avut ceva de transmis sufletului omenesc pentru a-l eleva.

Bineînțeles poți să o iei și pe panta cealaltă și să mergi pe sub cultură, pe care să o numești cultura și artă. Prin artă înțeleg capacitatea de a ridica omul măcar pentru o secundă, cu privirea, mintea, gândul, simțământul de la pământ la cer, de la patimă la virtute și nu invers.

„Nu faci o fotografie doar cu camera. Aduci în actul fotografic toate imaginile pe care le-ai văzut, cărțile pe care le-ai citit, muzica pe care o asculți, oamenii pe care i-ai iubit.

― Ansel Adams

Deci dacă vrei să faci fotografie de stradă bună, umpleți timpul citind cărți bune, vizionând filme bune, vizionând fotografi buni, ascultând muzică bună – arta pe care o consumi se va oglindi în fotografia pe care o faci.

Cum ne dezvoltăm mental practicând fotografia de stradă?

Fotografia de stradă este precum șahul. Îți solicită toată capacitatea de concentrare.

Întrebări la care trebuie să răspunzi într-o fracțiune de secundă se perindă prin minte:

 • care este povestea?
 • am o poveste?
 • ce fac cu lumina?
 • ce fac cu focalizare?
 • cum nu deranjez subiectul și cum nu sunt intruziv?
 • merită poza, transmite ceva?
 • are un potențial grafic fotografia?
 • am un fundal bun?
 • am o relație între elemente?
 • am din punct de vedere tehnic setările corecte?
 • am făcut încadrarea corectă?
 • etc.

La toate aceste întrebări și altele conform scopului, interesului sau proiectului personal trebuie să răspundă fotografia ta. Analiza este foarte solicitantă, iar dacă faci fotografie pe film în loc de digital,vei observa că efortul mental este și mai mare.

Și cum te ajută asta în cele din urmă? Este practic un exercițiu de gândire, care dacă-l vei face, vei observa că vei începe să-l aplici și în fotografia de peisaj, fotografia de eveniment, fotografia de familie sau orice alt tip de fotografie faci!

Cum ne dezvoltăm emoțional practicând fotografia de stradă?

Nu știu dacă pot spune că te vei dezvolta emoțional într-o paletă largă de aplicații ale vieții, dar cert este că te provoacă emoțional.

Gânduri precum „oare ce fac este bine”, „dacă sunt văzut”, „cum mă apropii” cer a fi răspunse. Adrenalina și stresul crește. Dar pasiunea pentru artă, pentru cultură și pentru exprimare artistică te îmbie mai departe.

Cultivându-ți cunoștiințele despre fotografia de stradă vei descoperi că are un rol la fel de important în arte, precum pictura, desenul, muzica, scrisul și orice altă artă.

Nu vei rămâne la un nivel ignorat, ci vei fi uimit să descoperi cum un geniu ca Henry Cartier Bresson (de ale cărui compoziții mi se pare că s-a apropiat bona Vivian Maier) reușea să compună imagini fotografice cu o compoziție perfectă și asemnătoare unui tablou!

Deci pasiunea pentru această artă, indiferent de ce stil grafic alegi te va determina să treci peste fricile și emoțiile pe care le ai pe teren. Vei învăța să-ți controlezi mintea – pentru că vei observa că atunci când ai o o stare bună, fotografia iese, iar atunci când ai angoasă, te ascunzi și ești stresat, acest lucru se reflectă în fotografiile tale!

Cert este că partea emoțională va fi prima pe care va trebui s-o rezolvi pentru a putea merge mai departe!

3. Fotografia de stradă îți dezvoltă simțul de observație

Astfel ajungem la motivul numărul trei – simțul de observație. Nu poți observa dacă nu ești detașat! Nu poți observa dacă nu ești educat să observi. Nu poți observa dacă nu ai în minte un subiect, o compoziție, o activitate.

Nu poți observa dacă nu știi ce să observi.

Nu poți observa dacă nu știi să cauți culori, cromatică, umbre și lumini, diagonale, expresii și povești!

Simțul de observație se dezvoltă, ca tot restul abilităților cu timpul. Pe măsură ce citești, studiezi alți fotografi, prinzi secretele fotografiei de stradă, în aceeași măsură ești capabil să observi ritmul, povestea, culoarea, forma unor scene!

Bineînțeles că aici tot persoanele cu talent pentru desen și pictură vor avea ușurință în a se dezvolta. Dar din experiență, îți spun că toate aceste se pot și educa! 

Sunt un afon care mi-am educat urechea muzicală – ani mi-a luat, dar când am luat-o pe pași începând cu exerciții de grădinița urechea s-a dezvoltat. La fel și cu simțul de a vedea potențialul fotografic –  acum merg pe stradă și văd! Și câte văd, mai ales când nu am camera foto cu mine!

Deci practica consistentă, alături de cercetarea și studiul consistent te va dezvolta să observi și să descoperi compoziții superbe, în locuri care altădată ți se păreau banale!

4. Fotografia de stradă te învață să vezi

Și astfel ajungem la motivul numărul cinci – a vedea! O fotografie bună se vede de fotografi înainte de a fi făcută!

Secretul artei nu este să tragi zeci de rafale pe secundă! Secretul artei este să ai precizie, anticipare, prevedere!

Iar precizia, anticiparea, previzualizarea fotografiei sunt abilități fotografice necesare în orice tip de fotografie faci!

Diferența cu fotografia de stradă este că poate (trebuie) să fie zilnică – și astfel, mergând pe stradă te dezvolți ca artist zilnic!

Strada îți oferă această oportunitate – nu trebuie să faci călătorii grele și scumpe pentru a face fotografii superbe!

„Superbul” este în drumul tău spre muncă, în drumul tău spre piață, în drumul tău în parc, teatru și în familia ta!

5. Fotografia de stradă îți oferă bucurie când lucrurile se leagă

După ce ai învățat să observi, să compui, să te apropii și să vezi, vei reuși să legi totul într-o fotografie.

Fotografia bună este precum un tablou la care s-a muncit luni de zile, de către un pictor cu ani de experiență în spate. Acum lucrurile se leagă. Acum lucrurile ies. Iar această realizare personală îți dă o mulțumire personală, care să te determine să mergi mai departe.

Dacă ajungi la un nivel de autocritică, în care știi că ce ai vrut să pui și să arăți este în fotografie, atunci nu-ți mai trebuie nimic. Criticile sau aprecierile altora nu contează – arta se face de dragul artei – nu pentru aprecieri sau critici!

Concluzie

Practicând fotografia de stradă devii mai bun ca fotograf indiferent de ce stil de fotografie faci ! 

Așa că sfatul meu este să te apuci acum de fotografia de stradă și să nu o lași până nu ajungi la nivelul acela, când muzica iese, când scriitura se leagă, când poezia rimează și transmite ceea ce ai intenționat!

 

 

 

Leave a Comment