Fotografia hibridă (hybrid shooting) preuspune creare de fotografii și videoclipuri în același timp. Datorită rețelelor sociale și dispozitivelor mobile, clipurile video s-au răspândit foarte mult.
Video clipul are un efect major în prezentarea fotografiilor, sau a unor secvențe. Îmbinate cu sunet și efecte se pot crea videoclipuri cu efect cinematografic, jurnalistic, sau alte stiluri.
Ba mai mult decât atât acest stil a dus și la răspândirea vloggingului (video blog).
În prezent, aș spune că fotografia nu poate fi concepută fără video. De ce? Hai să analizăm punctul de vedere, din două perspective.
Cuprins
Fotografia hibridă din punctul de vedere al fotografului
- fotogafiile animate și pe sunet au un impact mai mare decât o fotografie statică
- vlog-ul îți crește considerabil brandul propriu
- prin vlog obții clienți
- prin vlog îți prezinți afacerea
- prin vlog îți prezinți eficient și cu impact portofoliul
- mai mute videoclipuri create de către tine înseamnă mai multă audiență, trafic și potențiali clienți
- dacă ești doar un pasionat, prin video poți deveni un profesionist, sau poți să-ți creezi o comunitate cu aceleași pasiuni
- clienții și utilizatorii cer și video
- video-ul completeaza de minune articolele – utilizatorul citește aritcole când nu poate asculta vizualiza clipuri video
Fotografia hibridă din punctul de vedere al consumatorului / clientului
- amintirile sunt mai de impact dacă ai și un video de la eveniment
- videoclipurile prezintă un mod de petrecere al timpului
- videoclipurile pot să aibă și rol educativ și distractiv (edutainment)
- din video poți învăța mai ușor ce nu ai prins din cuvântul scris (una e să vezi concret o execuție a unei tehnici, alta este să citești despre ea)
Fotografia și videografia se completează de minune. Pe lânga aceasta mai sunt și alte ramuri și efecte ce se pot desprinde din ea, la fel de interesante.
Dar, dacă vrei să faci videografie, vlogging și fotografii atunci care ar fi ce la mai potrivit obiectiv?
Cel mai potrivit obiectiv, pentru a începe fotografia hibrid, este obiectivul zoom superangular despre care am discutat în videoclipul de mai jos:
Am realizat aici un link cu o comparație între diverse sisteme și obiectivele superangulare (ultra wide zoom) care-ți oferă cam aceeași distanță focală (nu și câmp de adâncime – DOF).
Concluzii
Posibile recomandări:
- pentru sistemul full frame consider că merită efortul să alegi obiectivele 16-35mm f2.8
- pe sistemul micro four thrids, consider că cel mai bun raport calitate, preț, focală, portabilitate este reprezentat de obiectivul Panasonic Lumix 8-18 mm f2.8-F4 (chiar dacă avem și Olympus 7-14mm f2.8 – zoom mai scurt, și mult mai voluminos și mai greu – chiar ai nevoie de f 2.8 până în 14 mm?)
- pe sistemul APSC depinde ce cameră ai – Canon oferă cel mai ieftin ultra-wide zoom 10-18mm, iar Fuji printre cele mai scumpe. La mijloc se poziționează Sony.
Obiectivul zoom superangular, este prima investiție pe care trebuie s-o faci și cea mai importantă. Deoarece în filmare ai obligatoriu nevoie de ultra-wide. Poți filma și cu clasica focala de 24mm echivalent full frame – dar te va cuprinde greu și va trebui să te poziționezi la distanța considerabilă de cameră. Un zoom ultra wide cu focala cuprinsa între 16-35 mm (echivalent full frame) îți oferă tot ce ai nevoie pentru filmare și pentru fotografie.
După ce ai acest obiectiv, poți urmări să adaugi un obiectiv 24-70 mm f2.8 (echivalent full frame), pe care foarte probabil îl vei folosi mai mult pe fotografie… și când vei dori să filmezi, te vei întoarce iar la obiectivul utra wide!
Nu am văzut nimic despre Nikon. De ce?
Nici nu m-am gandit la ei cand am facut materialul pentru ca nu prea intra in categoria de optiuni pentru fotografia hibrid – cel putin pana la Nikon z6!
Recupereaza acum cu Nikon Z6… doar ca nu stiu cum stau cu lentilele pentru video si codecul.
Sunt cam in urma pe fotografia hibrid (cautare youtube) din punctul meu de vedere.
O sa vedem in viitor ce fac, ca si specificatii Nikon Z6 sta EXCELENT pentru video + foto. Ramane de vazut si in practica.