Ghidul Obiectivelor Foto Pentru Fotografia De Stradă

Dacă ești pasionat ca și mine de fotografia de stradă, poate ai ajuns să-ți pui întrebarea: „care este obiectivul și/sau focala de care am nevoie pentru a excela în fotografia de stradă?”.

Cum „excelența” într-o artă la nivel de pasiune și de hobby ține strict de înclinațiile personale și de ceea ce-ți oferă satisfacție, m-am gândit să fac un mic ghid despre obiective și focale care să te ajute să iei decizia corectă pentru tine fără să pierzi sume importante de bani, frustrări și ani pentru a stabili ce ți potrivește.

Vorba aceea, dacă nu experimentăm concret, poate nu vom știi niciodată – dar mai este o vorbă care spune să înveți din experiența altora.

Așa că mai jos o să-ți prezint experiența mea de câțiva ani prin obiective și focale pentru fotografia de stradă, alături de concluziile la care am ajuns.

Ce înțelegem prin obiective foto pentru fotografia de stradă

Prin obiective foto pentru fotografia de stradă înțelegem cele două tipuri de obiective:

  • obiective foto prime – obiective cu focală fixă – 28mm, 35mm, 50mm (fără opțiunea de a da zoom); obiective wide, obiective normale, obiective tele
  • obiective foto zoom – obiective care au opțiunea de zoom – ex: 24-70mm (cel mai util zoom)

Caracteristicile celor mai bune obiective foto pentru fotografia de stradă

Prin „cele mai bune obiective foto pentru fotografia de stradă” înțeleg din propria mea experiență următoarele:

  • sunt mici și compacte
  • sunt non intruzive
  • sunt discrete
  • calitate a imaginii bună (dar nu crucială)
  • au diafragma maximă f2.8, f2 sau f1.8

Dacă te vei uita la aceste caracteristici vei observa că obiectivele zoom nu intră în această categorie. Sunt puține obiective zoom care să îndeplinească condițiile de mai sus. De asemenea nu recomand un obiectiv zoom în fotografia de stradă (deși sunt câțiva care excelează în fotografia de stradă și cu un zoom).

Deci cele mai bune obiective pentru fotografia de stradă sunt obiectivele prime (obiectivele fixe).

De ce nu recomand un obiectiv zoom în fotografia de stradă

Obiective Zoom Compacte Pentru Categoria Lor
  • majoritatea obiectivele zoom sunt mari – nu pot atinge nivelul unui obiectiv prime – deci vei fi deranjant pentru subiectul tău dacă nu ai abilitățile necesare
  • obiectivele zoom în fotografia de stradă te distrag – acesta este motivul numărul unu pentru care nu vrei un obiectiv zoom – toți fotografii mari care au creat fotografii cu  o compozție extraordinară te vor sfătui să alegi obiective fixe!

Există câteva zoom-uri compacte pe anumite sisteme cu diafragma/apertura variabila sau fixă. Cert este că problema numărul unu va fi acolo – nevoia ta de a da zoom va fi greu de controlat mai ales dacă ești la începuturile fotografiei!

Utilizarea unui obiectiv prime vs un obiectiv fix în fotografia de stradă

De fiecare dată când am ieșit să fac fotografie de stradă cu un obiectiv zoom am ajuns acasă obosit psihic!

Fotografie de stradă realizată cu obiectiv zoom – @instagram tudormateescu

În loc să-mi odihnesc mintea și să surprind ceva interesant și să pot compune o imagine (să o gândesc și să o și realizez) am ajuns să mă învârt după orice subiect, aflat la orice distanță și după orice compoziție – gândind că o să fac o decupare la calculator mai încolo.

În majoritatea timpului zooom-ul mă deconcentrează de la creare fotografiei.

Efectiv nu gândești compozițional ci doar vrei să prinzi ceva ce ți se pare interesant.

Doar că subiectul nu poate fi interesant dacă nu ai un context bine gândit și elemente care se leagă între ele pentru a spune o poveste, toate într-o compoziție realizată în câteva milisecunde!

Cu zoom-ul faci fotografii banale, care nu spun nici o poveste – rar se întâmplă ca lucrurile să se lege când ești cu zoom-ul după tine.

Un obiectiv zoom schimbă toată perspectiva: treci de la deformări la wide la perspectivă normală la perspectivă tele doar din câteva mișcări! Este ca și cum un pictor ar schimba pânza, pensulele și culorile la fiecare mișcare – ce poate să iasă bun din asta? Decât o artă mediocră.

Fotografia de stradă și fotografia, cum spune John Free, este o activitate de precizie –  un obiectiv prime îți oferă precizia de care ai nevoie, prin antrenarea ochiului în acea focală (în acel unghi de cuprindere)!

 Care Sunt Focalele Utilizate În Fotografia De Stradă

Pentru că am stabilit acum că în fotografia de stradă, cele mai bune obiective sunt cele fixe/prime, haide să vedem și ce focală putem utiliza.

Cele mai utilizate focale în fotografia de stradă sunt:

  • 28 mm
  • 35mm
  • 40mm pentru că este pancake pe majoritatea sistemelor
  • 50mm
  • 90mm

Există bineînțeles variațiuni de +5 +10mm, dar chiar și cu aceste variații tot în categoriile de focalele enumerate mai sus ca ideale te  vei poziționa (deci compoziția va fi dictată de aceste categorii de focale – despre ele în alt articol).

Ce este această focală pentru noi și de ce ne raportăm la ea?

Distanța focală a obiectivului, pe lângă sensul tehnic (care nu face subiectul de azi) are înțelesul în practică de unghi de cuprindere.

În loc să zicem „am nevoie de un obiectiv cu unghi de cuprindere de 45 grade”, spunem „am nevoie de un obiectiv de 50mm” pe full frame, iar pe crop APSC ai nevoie de un obiectiv de 35mm și 25mm pe M43.

Astfel prin focală, în limbajul uzual fotografic, înțelegem unghiul de cuprindere și perspectiva oferită de obiectiv.

Ce Focală Recomand Pentru Un Începător În Fotografia De Stradă

Obiectiv 25mm Pe M43 – Focală Echivalentă 50mm Full Frame – @instagram tudormateescu

Aici este o discuție amplă, complexă și care depinde și de diversele situații dar și o chestiune de preferință personală. 

Totuși pentru un începătorcategoric recomand focala de 50 mm pe full frame (35mm pe APSC sau 25mm pe M43)!

De ce să începem cum o focală echivalent 50mm:

  • îți oferă suficientă distanță de subiect – iar când ești la început nu știi să te apropii fără să fii intruziv
  • îți oferă o perspectivă naturală și elegantă –  fără distorsiuni agresive
  • îți oferă ajutor în compoziție – focala de 50mm decupează perfect din cadru în cât să te ajute să compui
  • este axată pe subiect – este axată de subiect și mai puțin pe mediu înconjurător
  • ideală pentru compoziții abstracte
  • ideală pentru portrete

Bineînțeles că orice focală fixă te va limita într-un sens dar  această limitare te și eliberează de nevoia de a alerga după o varietate complexă de subiecte! Deci te ajută să fii mai clar, mai coerent și mai decisiv în ce vei realiza.

După ce vei evolua poți să alegi altă focală. Ca experiența personală, pentru o cameră pe care vreau să o am zilnic cu mine și să facă față oricărei situații prefer focala de 35mm echivalent full frame! Dar la aceasta preferință am ajuns după mult timp de practică și experiență.

Cum spunea Alex Webb focala de 35mm se află la distanța perfectă între 28mm și 50mm putând să le înlocuiască cu succes pe ambele. Dar ca începător vei vedea că va fi foarte greu să folosești corect 35mm. De aceea îți recomand să începi cu 50mm și după să treci pe 35mm.

Fuji X100F – @instagram tudormateescu

Nu vei regreta dacă vei începe cu 50mm (și este și cel mai accesibil obiectiv pe majoritatea sistemelor).

Concluzii

Ce este de reținut:

  • alege un obiective prime (fix)
  • alege un obiectiv foto cât mai compact (pentru fotografia de stradă te mulțumești și cu f2.8)
  • dacă ești la început și nu ai luat nimic încă începe cu obiectivul de 50mm (este și ieftin de obicei) – dacă nu începe cu 35mm.
  • evită cu orice preț un obiectiv zoom dacă nu știi ce faci
  • ține cont că atunci când schimbi focala obiectivului (fie prin zoom, fie prin alt prime) schimbi de fapt TOTUL – perspecitvă, culori, redare scenă, compoziție
  • prin limitate compozițiilor și a subiectelor câștigi relaxarea minții, plus de atenție, plus de observație și plus de intenție în fotografiile tale

Nu ți-am recomandat obiective specifice pe diverse mărci căci aceasta este cu totul altă discuție care trebuie detaliată pe fiecare sistem în parte.

În acest articol am vorbit doar de obiective foto pentru fotografia de stradă și caracteristicile lor în practică. Despre focala obiectivelor și impactul acesteia în fotografia de stradă, voi discuta în alt articol dedicat.

 

 

1 thought on “Ghidul Obiectivelor Foto Pentru Fotografia De Stradă”

  1. Bună seara, apreciez f.mult lecțiile dv.,clare,exact la subiect,cu exemplificări. Multumesc mult!
    Sunt amatoare și relativ începatoare, dar pasionată de fotografie.

    Reply

Leave a Comment