Compozitia in functie de linia orizontului

0 distributii

In primul rand trebuie sa intelegem faptul ca atunci cand vorbim despre ORIZONT, nu ne referim strict la orizontul propriu-zis, cel geografic. Ne referim si la un orizont imaginar - O LINIE ORIZONTALA de despartire intre elementele unei compozitii, in functie de care putem considera o imagine ca fiind "drepta" sau "stramba".

Regula clasica de compozitie „linia orizontului trebuie sa fie dreapta” a ajuns sa fie discutata si controversata in randul fotogafilor. Aparent este simplu: daca pui un liniar (respectiv, un „grid line” in programele de editare), poti indrepta orice fotografie facuta stramb, rotind imaginea. Unele programe au functii automate de indreptare.

Peisaj din Cheile Tureniului

Ceea ce trebuie sa ai in vedere de fiecare data este faptul ca linia orizontului nu trebuie sa fie la mijlocul compozitiei decat daca exista o simetrie evidenta a elementelor. In lipsa simetriei, delimitarea orizontului se face la 1/3 sau 2/3 din cadru. Mai jos ai cateva exemple in acest sens:

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Apus la Vama Veche

Linia orizontului plasata mai jos in cadru: accentul cade pe cer.

Umbre in Parcul Tineretului

Linia orizontului plasata mai sus in cadru: accentul cade pe pamant, in acest caz, subliniind umbrele.

Reflexii de toamna in Parcul Tineretului

Linia orizontului plasata la mijloc: cel mai des intalnit caz sunt reflexiile in apa - o simetrie perfecta.

Si acum, sa complicam putin lucrurile.

Lucrand cu studentii mei, am constatat ca atunci cand orizontul nu este o linie drepta clar definita precum delimitarea dintre apa si pamant, apa si cer, sau o campie dreapta si cer, perceptia asupra realizatii unui cadru drept este dificila. Acest lucru se intampla deoare orizontul este o linie imaginara, aleasa de catre mintea fotografului, deci, ceva subiectiv. Acest subiectivism poate conduce la rezultate creative daca ochiul si mintea sunt antrenate in a distinge intre „ce merge strambat si ce nu”.

Un astfel de caz este cel al peisajului muntos. Varfurile muntoase sau deluroase pot avea inaltimi diferite. Nu lua ca reper varful lor. Indicatorul orizontului drept este plaiul de la baza acestor munti. Practic, orizontul tau imaginar va fi limita dintre plai si baza dealurilor, si nu cea dintre dealuri si cer.

Care crezi ca este linia orizontului in aceasta fotografie? Sau, mai bine spus: consideri ca incadrarea este dreapta?

Linia creata de unirea varfurilor muntilor indepartati? Linia creata de crestele mai apropiate? Sau linia creata de limita culmii din prim-plan, cea pe care se afla casele? Poate linia care delimiteaza crestele copacilor?

Raspunsul este: niciuna dintre acestea nu iti indica daca cadrul este drept sau stramb.

Peisaj din Bran

Daca in peisaj ai case sau stalpi drepti, in loc sa iei ca reper un orizont imaginar, vei lua ca reper de indreptare o verticala imaginara.

Orice casa sta dreapta pe pamanat, deci peretii ei vor fi aliniati cu verticala cadrului.

Peisaj din Bran

Atunci cand vor sa fie originali, unii fotografi se gandesc la a transforma liniile orizontale ale fotografiei in diagonale. Exista si astfel de exceptii de la clasica regula. Cum stii insa cand se aplica exceptiile?

Uneori poti alege care dintre elemente sa fie orizontale, si care diagonale. Mai jos ai un astfel de exemplu, in care un fir de levantica a fost asezat pe o masa din lemn.

In cea de-a doua imagine, lemnul mesei a devenit diagonala, in timp ce firul de levantica a fost incadrat orizontal. Ambele fotografii sunt corecte din punct de vedere compozitional.

Compozitie cu firul de levantica orizontal

Compozitiei cu firul de levantica diagonal

In concluzie, regula de compozitie care spune ca "linia orizontului trebuie sa fie drepta" este o regula interpretabila, flexibila, pe care o poti adapta situatiei.

0 distributii
Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.  ►  Vezi Portofoliu Fotografii TLM

3 thoughts on “Compozitia in functie de linia orizontului

  1. Faci o bună treabă şi este de apreciat faptul că împarți cunoştințele tale cu cei care sunt pasionați de fotografie.

Leave a Comment