Fotografiile cu copii nu se fac doar în cadrul ședințelor foto dedicate, coordonate și realizate de fotografii profesioniști. Părinții își fotografiază copiii ori de câte ori acesta face ceva nou, deosebit, și doresc să imortalizeze momentul. Având în vedere faptul că telefoanele mobile au acum camere foto destul de bune, este limpede de înțeles că fiecare părinte se va folosi de această unealtă cu fiecare ocazie ivită.
Am scris acest articol din prisma părintelui-fotograf, dornic să surprindă amintiri cât mai frumoase atunci când își fotografiază copiii. Am vorbit în alte articole despre sfaturi pentru fotografierea copiilor, iar acum voi veni cu o completare. Analizând greșelile cele mai frecvente pe care le-am observat la părinții care își fotografiază copiii, am pregătit o serie de sfaturi pentru evitarea acestora.
Iata cele cinci sfaturi despre cum sa NU fotografiezi copiii:
1. Nu fotografia copiii in parcuri aglomerate

STOP pozelor urate!
OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA!
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!
Majoritatea părinților sau rudelor își fotografiaza copiii la joaca in locuri aglomerate. Cel mai simplu este să eviți fotografierea în zilele și orele cele mai aglomerate. Dacă știi că vrei să faci o sesiune foto la joacă, alege un părculeț mai puțin frecventat.
Dar…
- Apropie-te mai mult de copil, eliminand din cadru orice elemente care distrag atenția.
- Fotografiază copilul când se joacă pe un obiect la marginea parcului, nu în centrul său, având ca fundal copaci sau blocuri mai îndepărtate. Dacă este sus pe balansoar, poti avea ca fundal cerul/copacii.
- Fotografiază copilul când mergeți la plimbare, dar caută un unghi din care să nu se vadă și alți trecători. De exemplu, în loc să îl fotografiezi cu spatele la o alee, îl poți fotografia cu spatele la lacul de lângă alee.
- Transformă fotografia color într-una alb-negru. În felul acesta poți păstra elementele parcului, privirea fiind însă ațintită mai repede asupra subiectului uman – copilul.
2. Adaptează Comunicarea Pentru Fiecare Copil În Parte
Să presupunem că îți dorești o fotografie frumoasă într-o anumită poziție, într-un anumit cadru, și nu doar ceva spontan.

- Aranjează tu poziția mâinilor, a capului, și alte detalii precum părul și cutele hainelor, apoi roagă copilul să nu miște un minut.
- Așează-te tu în așa fel încat să surprinzi cea mai bună poziționare, făra a fi nevoie să reașezi copilul. Acest lucru poate însemna că va trebui să te miști mai la stânga, mai la dreapta sau mai jos decât preconizai inițial.
- Ca părinte, nu ar trebui să întâmpini probleme la așezarea copilului. Acesta va fi însă mai reticent cu un fotograf străin, și de aceea, trebuie să ai în vedere stabilirea unei relații emoționale înainte de un contact fizic direct.
- Dacă este vorba de un copil mic, sub 7 ani, s-ar putea să fie nevoie de o motivație serioasă pentru ca acesta să stea așa cum a fost aranjat. Adaugă în bagajul tău foto o pungă cu bombone ca răsplată pentru minutul de nemișcare.
3. Nu folosi blițul cand fotografiezi copiii

- Pentru afară: în loc de bliț poți folosi alte surse de lumină continuă, cum ar fi vitrinele luminoase.
- Pentru înăuntru, în zile fără soare: încearcă să poziționezi copiii spre o sursa luminoasă din încăpere (geam, balcon).
- Verifică dacă aparatul tău pernite o creștere a valorii ISO (chiar și telefoanele au un mod în care se poate regla acest parametru). Cu cât valoarea ISO este mai mare, cu atât fotografia va fi mai luminoasă, fără a apela la timpi de expunere mai lungi (exclus în cazul copiilor) și la bliț.
4. Nu fotografia copiii de la nivelul ochilor tăi
- Atunci când vrei să îi fotografiezi la o astfel de activitate, ghemuiește-te și tu la nivelul lor.
- Vor ieși bine și fotografiile făcute de la nivelul tău, dacă copilul este urcat pe ceva (o buturugă, un balansoar, trepte, bordură, etc.).
5. Nu fotografia copiii în plin soare

- Caută un loc la umbră și fă acolo fotografia. Ține minte că nu este nevoie de o umbră mare și deasă. Este suficient ca aceasta să blocheze soarele și să nu creeze umbre inestetice.
- Desigur, copiii nu vor dori să fie mutați în alt loc dacă deja au început un joc. Anticipează momentul în care copilul ajunge, de exemplu, în dreptul unui trunchi de copac, și fotografiază-l în umbra acestuia.
CONCLUZIE: Aplicând aceste cinci sfaturi, vei putea crea ușor mai multe amintiri frumoase. De ce? Fiindcă ele sunt axate pe corectarea greșelilor care apar atunci cand fotografiem copiii. La început, aplicarea lor poate părea dificilă, dar după câteva repetiții, ele vor intra în sânge.
- 5 Greșeli De Evitat Atunci Când Îți Fotografiezi Copiii - May 26, 2020
- Cum să alegi telefonul ideal pentru fotografii excepționale - February 12, 2020
- 9 Trucuri Pentru Fotografii Creative Cu Telefonul - January 16, 2020
- Cum sa surprinzi iarna cu telefonul mobil - January 15, 2020
- Fotografia De Peisaj Cu Telefonul Mobil În 10 Sfaturi Detaliate - October 16, 2019
- Cum Realizez O Ședință Foto De Copii Pentru A Obține Fotografii Expresive - September 20, 2019
- Cum planificăm compoziția – STUDIU DE CAZ 2 DIN 2 - July 2, 2019
- Cum planificăm compoziția – STUDIU DE CAZ 1 DIN 2 - July 2, 2019
- 5 motive pentru care am ales Huawei - May 4, 2019
- Lentile aditionale pentru camera telefonului mobil - April 22, 2019
Multumesc de sfaturi.