5 Greșeli De Evitat Atunci Când Îți Fotografiezi Copiii

Fotografiile cu copii nu se fac doar în cadrul ședințelor foto dedicate, coordonate și realizate de fotografii profesioniști. Părinții își fotografiază copiii ori de câte ori acesta face ceva nou, deosebit, și doresc să imortalizeze momentul. Având în vedere faptul că telefoanele mobile au acum camere foto destul de bune, este limpede de înțeles că fiecare părinte se va folosi de această unealtă cu fiecare ocazie ivită.

Am scris acest articol din prisma părintelui-fotograf, dornic să surprindă amintiri cât mai frumoase atunci când își fotografiază copiii. Am vorbit în alte articole despre sfaturi pentru fotografierea copiilor, iar acum voi veni cu o completare. Analizând greșelile cele mai frecvente pe care le-am observat la părinții care își fotografiază copiii, am pregătit o serie de sfaturi pentru evitarea acestora.

Iata cele cinci sfaturi despre cum sa NU fotografiezi copiii:

1. Nu fotografia copiii in parcuri aglomerate

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Majoritatea părinților sau rudelor își fotografiaza copiii la joaca in locuri aglomerate. Cel mai simplu este să eviți fotografierea în zilele și orele cele mai aglomerate. Dacă știi că vrei să faci o sesiune foto la joacă, alege un părculeț mai puțin frecventat.

Dar…

Parcurile cu fel și fel de tobogane, leagăne și balansoare sunt mult prea pline de culori pentru a crea un context plăcut într-o imagine reușită. Toate acele forme strident colorate vor distrage atenția de la copil.
Pentru a evita această problemă, poți aplica următoarele sfaturi:
 • Apropie-te mai mult de copil, eliminand din cadru orice elemente care distrag atenția.
 • Fotografiază copilul când se joacă pe un obiect la marginea parcului, nu în centrul său, având ca fundal copaci sau blocuri mai îndepărtate. Dacă este sus pe balansoar, poti avea ca fundal cerul/copacii.
 • Fotografiază copilul când mergeți la plimbare, dar caută un unghi din care să nu se vadă și alți trecători. De exemplu, în loc să îl fotografiezi cu spatele la o alee, îl poți fotografia cu spatele la lacul de lângă alee.
 • Transformă fotografia color într-una alb-negru. În felul acesta poți păstra elementele parcului, privirea fiind însă ațintită mai repede asupra subiectului uman – copilul.
În ultimă instanță, poți să folosește un aparat foto performant. Ideală este o camera foto full-frame, cu zoom și/sau diafragma larg deschisă. Senzorul și obiectivul unui aparat de tip full-frame iți permite să ”topești” fundalul din spatele copilului (tot ceea ce se va afla înafara zonei de focus va fi neclar, estompat). Aceste aparate sunt însă multe prea scumpe pentru a le cumpara strict cu scopul de a realiza fotografii de familie uzuale.

2. Adaptează Comunicarea Pentru Fiecare Copil În Parte

Să presupunem că îți dorești o fotografie frumoasă într-o anumită poziție, într-un anumit cadru, și nu doar ceva spontan.

Oricât de mult ți-ai dori să poți coordona poziția subiectului tău doar din vorbe, sunt slabe șanse să reușesti acest lucru cu un copil mic. Este greu de explicat o anume poziție unui adult, darămite unui copil. Explicațiile funcționează cel mai bine cu modelele profesioniste, care deja cunosc pozițiile.
Ceea ce trebuie să faci pentru ca fotografia să reușească este să te folosești de următoarelele metode:
 • Aranjează tu poziția mâinilor, a capului, și alte detalii precum părul și cutele hainelor, apoi roagă copilul să nu miște un minut.
 • Așează-te tu în așa fel încat să surprinzi cea mai bună poziționare, făra a fi nevoie să reașezi copilul. Acest lucru poate însemna că va trebui să te miști mai la stânga, mai la dreapta sau mai jos decât preconizai inițial.
Înainte și după poziționarea copilului pentru fotografia de portret, mai ai trebuie să ai în vedere și următoarele lucruri:
 • Ca părinte, nu ar trebui să întâmpini probleme la așezarea copilului. Acesta va fi însă mai reticent cu un fotograf străin, și de aceea, trebuie să ai în vedere stabilirea unei relații emoționale înainte de un contact fizic direct.
 • Dacă este vorba de un copil mic, sub 7 ani, s-ar putea să fie nevoie de o motivație serioasă pentru ca acesta să stea așa cum a fost aranjat. Adaugă în bagajul tău foto o pungă cu bombone ca răsplată pentru minutul de nemișcare.

3. Nu folosi blițul cand fotografiezi copiii

Ține cont de faptul că folosirea repetată a blițului este agasantă. Copiilor nu le va face deloc plăcere. Colaborarea cu fotograful poate fi afectată pe termen lung dacă se procedează astfel. De aceea, dacă trebuie să folosești blițul, gândește bine cadrul înainte de a apăsa butoul declanșator, pentru a nu fi nevoie de repetarea lui.
Iata trei posibile trucuri pe care le poți aplica pentru a evita nevoia de bliț:
 • Pentru afară: în loc de bliț poți folosi alte surse de lumină continuă, cum ar fi vitrinele luminoase.
 • Pentru înăuntru, în zile fără soare: încearcă să poziționezi copiii spre o sursa luminoasă din încăpere (geam, balcon).
 • Verifică dacă aparatul tău pernite o creștere a valorii ISO (chiar și telefoanele au un mod în care se poate regla acest parametru). Cu cât valoarea ISO este mai mare, cu atât fotografia va fi mai luminoasă, fără a apela la timpi de expunere mai lungi (exclus în cazul copiilor) și la bliț.

4.  Nu fotografia copiii de la nivelul ochilor tăi

De cele mai multe ori, diferența de înalțime dintre adulți și copii, face ca fotografiile făcute din picioare să nu fie tocmai plăcute. Ba mai mult, această diferență de înălțime este deseori accentuată de faptul că cei mici se joacă în poziție ghemuită sau chiar pe jos (la pământ, la nisip).
 • Atunci când vrei să îi fotografiezi la o astfel de activitate, ghemuiește-te și tu la nivelul lor.
 • Vor ieși bine și fotografiile făcute de la nivelul tău, dacă copilul este urcat pe ceva (o buturugă, un balansoar, trepte, bordură, etc.).

5. Nu fotografia copiii în plin soare

Dacă nu e caniculă, căutam mereu să petrecem timpul liber cu copiii pe afară, prin zonele însorite. Pentru fotografia de portret însă, chiar și soarele blând este de nedorit.
Atunci când îi ceri copilului să ridice capul, să se uite la tine când faci poza, el va miji ochii și se va stâmba de la soare.
Soluția cea mai simplă este să eviți fotografia în plin soare.
Pe lângă faptul că soarele face pe oricine să se strâmbe, el crează umbre puternice pe chip, iar zonele luminoase vor ieși prea ”arse” (lipsite de detalii). În umbră, lumina este mai moale, deci nu vei avea zone prea întunecate și zone prea luminoase pe chipul copilului.
 • Caută un loc la umbră și fă acolo fotografia. Ține minte că nu este nevoie de o umbră mare și deasă. Este suficient ca aceasta să blocheze soarele și să nu creeze umbre inestetice.
 • Desigur, copiii nu vor dori să fie mutați în alt loc dacă deja au început un joc.  Anticipează momentul în care copilul ajunge, de exemplu, în dreptul unui trunchi de copac, și fotografiază-l în umbra acestuia.

CONCLUZIE: Aplicând aceste cinci sfaturi, vei putea crea ușor mai multe amintiri frumoase. De ce? Fiindcă ele sunt axate pe corectarea greșelilor care apar atunci cand fotografiem copiii. La început, aplicarea lor poate părea dificilă, dar după câteva repetiții, ele vor intra în sânge.

Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

1 thought on “5 Greșeli De Evitat Atunci Când Îți Fotografiezi Copiii

Leave a Comment