Lentile aditionale pentru camera telefonului mobil

In ultimii ani, dezvoltarea sistemului foto de pe telefonul mobil (asta include camera, senzor, aplicatii, accesorii) a luat o mare amploare si nu mai poafe fi neglijata. In acest articol vreau sa vorbim putin despre ce inseamna sa atasezi o lentila aditionala telefonului tau. Ce rost are acest accesoriu, cum se comporta el, si mai ales, cum sa iei o decizie inainte de a te avanta sa cumperi un set de lentile.

Este stiut faptul ca aparatele foto dedicate (DSRL si mirrorless) permit interschimbarea obiectivelor, ceea ce inseamna ca ai o paleta larga de posibilitati de compunere a imaginii. Fiecare obiectiv, prin parametrii si optica sa, are o functie specifica: obiectivele macro te ajuta sa faci fotografii mai bune obiectelor mici, teleobiectivele te ajuta sa fotografiezi subiectele aflate la distanta prea mare, etc.

Acum exista si obiective care se ataseaza telefonului pentru a “imita” un efect similar cu cel al obiectivelor de pe aparatele foto dedicate. Am folosit cuvantul “imita” deoarece avem o diferenta de calitate a imaginii intre ceea ce face un obiectiv pe un aparat clasic, si ceea ce face un obiectiv pe un telefon. Asta nu inseamna ca aceste accesorii sunt complet inutile.

De ce merita cumparat un kit de accesorii pentru fotografia cu telefonul?

  1. Un kit complet (lentile, trepied, filtre, clame, telecomanda)  contine tot ce ti-ai putea dori pentru accesorizarea telefonului mobil la un pret mai mult decat rezonabil. Echivalentul unui astfel de set de accesorii pentru aparatele foto cost mult mai mult.
  2. Alt mare avantaj al unui kit de lentile pentru telefonul mobil este compactibilitatea si portabilitatea. Intr-o cutiuta cat un buzunar incap tot atatea “obiective” cat in rucsacul foto.
  3. Sistemul de prindere al lentilelor cu clips este universal, ceea ce inseamna ca se va potrivi pe orice model de telefon. Daca ti s-a stricat telefonul si il schimbi, lentilele vor fi in continuare utilizabile – ele nu se strica asa usor.

Lucruri de avut in vedere la alegerea kit-ului de lentile:

  • Calitatea obiectivelor din astfel de kituri poate varia de la foarte slaba la bunicica (plastic versus metal). Inclusiv calitatea clamei conteaza.
  • Obiectivul pentru distanta (teleobiectivul) dintr-un set compact nu mareste la fel de mult precum un teleobiectiv mai puternic, mai mare, care vine la pachet cu un stativ si este, evident, mai scump.
  • Am constatat ca imaginile obtinute cu lentilele dintr-un set mai ieftin au o vignetare foarte putenica, facand ca o buna parte din fotografie sa fie inutilizabila. Ca in orice alt domeniu, calitatea costa. Chiar daca vei da un ban in plus, imaginile pe care le obtii si experienta folosirii lor, va fi net superioara. Ca exemplu concrect, pot spune ca lentilele marca Moment sunt mai bune decat alte “chinezarii”.

Exemplu practic de folosire a lentilelor

Luand in calcul nevoile personale, eu m-am decis asupra setului 3 in 1 mpow . Imi doream macro, si pentru 50 de lei am considerat ca merita.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

  • 1 lentila fish-eye
  • 1 lentila macro 10X
  • 1 lentila wide 0.65X

Bun, si daca imi doream macro, de ce nu am ales setul cu 20x macro? Iata motivul meu: la 10x deja este destul de greu sa stabilizez imaginea in cazul in care fotografiez o floare pe camp (nu obiecte din casa, cand pot folosi trepiedul). La 20x imaginea “tremura” rau de tot, zona de claritate este foarte ingusta, iar imaginea foarte soft. Acelasi principiu se aplica si la lentilele pentru zoom. Cu cat este mai mare zoom-ul, cu atat imaginea este mai greu de stabilizat, iar claritatea este mai mica. Intotdeauna este bine sa eviti extremele atunci cand vine vorba de lentile. O imagine clara este utilizabila, una slaba calitativ, nu.

Mai jos sunt cateva teste facute cu acest set de lentile.

Lentilele pentru ultra-wide si fish-eye le-am folosit destul de putin. Nu ma impac prea bine cu ideea de distorsiune putenica, si in plus, imaginile prin lentila aditionala pierd o idee din calitatea pe care ar fi avut-o fara. De lentila macro sunt insa multumita, am obtinut rezultate bune, asa cum ma si asteptam.

Fii atent mai ales la urmatorul aspect: Lentilele Wide si Macro sunt infiletate impreuna in pachet. Pentru a le folosi separat vezi instructiunile alaturate. Lentila Wide nu se poate folosi fara cea Macro.

Fotografia macro cu telefonul mobil si lentila atasabila

Fotografie realizata cu Huawei P10 si lentila mpow 10x

Atunci cand atasezi lentile cu clipsul, trebuie sa dai jos husa telefonului. Practic, inlaturand husa, va scadea distanta dintre obiectiv si lentila camerei foto, ceea ce permite o aliniere si o atasare mai buna. In imagine acest lucru inseamna ca reduci efectul de vignetare de pe margini, si obtii o claritate mai buna.

Daca vrei sa aplici efectul de fundal estompat, nu vei putea. Marginea obiectivului atasat acopera lentila secundara, cea responsabila de efectul de fundal estompat.

Cand folosesti lentila macro, tine cont de distanta de focalizare. Pentru ca subiectul sa fie clar va trebui sa te apropii foarte foarte mult de el. Automat asta inseamna ca vei crea umbra. Activeaza blitul pe pornire continua pentru a lumina subiectul atunci cand faci fotografii cu lentila macro, dar vezi ca telefonul se va incinge repede, si atunci blitul se va dezactiva automat.

Prezentul si viitorul lentilelor ca accesorii pentru fotografia cu telefonul

Cunoscut fiind neajunsurile sistemului de atasare prin clama, dezvoltatorii din domeniul telecomunicatiilor au cautat si alternative.

Alternativa 1: Carcasa cu posbilitatea de infiletare a lentilei.

Clipsurile este posibil sa fie in curand inlocuite de carcase ce permit infiletarea lentilelor – o metoda mult mai convenabila, ce poate rezolva problema centrarii corecte la atasare. De asemenea, rezolva si problema scoaterii telefonului din husa pentru fotografiere. Dezavantajul consta in faptul ca se pierde universalitatea. De la un model de telefon la altul, lentilele incorporate au o alta pozitie, ceea ce inseamna ca avem nevoie de alta carcasa pentru fiecare model in parte.

Alternativa 2: Incorporarea unor lentile dedicate fiecarui tip de fotografie.

Au aparut telefoane cu cate 4-5 lentile incorporate. Una dintre ele este pentru zoom. Cu alte cuvinte, in teorie, nu mai ai nevoie de accesorii, fiindca deja ai incorporate mai multe focale. Si fiindca sunt incorporate, calitatea imaginii rezultate este mai buna decat cu un accesoriu atasabil.

Alternativa 3: Accesoriu cu glisare, ce poate pozitiona lentila-accesoriu in fata alei lentile a telefonului.

Firma Shiftcam a conceput un accesoriu care pune lentile in fata fiecarei camere a telefonului, si care se poate modifica prin glisare. Conceptul este relativ nou, dar in scurt timp, daca producatorii vor continua sa mareasca numarul de lentile incorporate, iar pozitia lor nu ramane constata de la un model la altul, aceesoriile vor trebui si ele sa se diversifice.

Ce imi place la acest sistem este faptul ca nu se mai acopera lentilele secundare, ci ele raman functionale.

Pana aici, aceste alternative mentionate, reprezinta prezentul la care se lucreaza. Putem specula faptul ca, daca tehnica continua sa evolueze in acest ritm ametitor, nevoia de lentile ca accesorii s-ar putea sa scada in favoarea lentilelor multiple incorporate.


Vrei sa inveti mai multe despre fotografia cu telefonul? Am pregatit un manual complet, de la A la Z (setarea camerei, ediatarea fotografiilor, partajarea in relele sociale). Vezi AICI mai multe detalii despre manualul de fotografie cu telefonul.

Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

Leave a Comment