8 Sfaturi Pretioase Pentru Fotografiile Cu Mancare

In articolul anterior am mentionat faptul ca este important sa inveti cum sa aranjezi scena culina precum un artist/artizan. Acum o sa vedem mai in detaliu cateva sfaturi de punere in practica a acestui lucru.

1. Alege cele mai proaspete ingrediente

Prospetimea este esentiala in fotografia culinara.

De exemplu, daca pielita boabelor de mazare este zbarcita, fotografia nu va avea deloc un aspect apetisant, oricat de corect ar fi expus cadrul, oricat de buna ar fi lumina, si oricat de frumos ar fi aranjata compozitia.

Se intampla deseori sa fotografiezi mancarea foarte de-aproape, eventual cu obiectiv macro, si atunci se vad toate micile detalii si imperfectiuni pe care ochiul nu le surprinde in mod normal.

In plus: Scoate din farfurie toate elementele care nu sunt perfecte si inlocuieste-le daca este nevoie. Tine cont de faptul ca verdeata se ofileste repede.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

2. Fotografiaza mancare semi-gatita

Diversitate de elemente si culori.

Procesul de gatire dus pana la capat strica de multe ori aspectul ingredientelor folosite (mai ales la fierbere). Uneori, cu greu iti poti da seama, dintr-o poza, ce ingrediente au fost folosite la obtinerea mancarii. Aspectul apetisant al unei mancari se poate captura inainte ca ea sa fie completa. Dupa ce ai facut fotografia dorita, pui din nou oala pe foc si gata.

3. Pastreaza simplitatea compozitiei

Da, am spus ca este ideal sa adaugi cateva elemente secundare (in special ingrediente) pentru a complementa mancarea. Totusi, incearca sa nu aglomerezi prea mult compozitia. Subiectul principal trebuie sa ramana in centrul atentiei. De asemenea, foloseste o vesela simpla, fara modele.

4. Sterge farfuria si curata fundalul

Fiind vorba despre fotografii de tip macro/close-up, orice mic detaliu se vede. Orice fir de praf, orice firmitura. Cel mai nasol moment este acela in care, dupa ce descarci fotografiile pe calculator, observi firmituri si pete de sos pe marginile farfuriei. Da, ele se pot „sterge” prin editare, insa, editarea aceasta iti ia mult mai mult timp decat curatarea atenta a farfuriei si a fundalului inainte de apasarea butonului declansator.

5. Schimba orientarea si perspectiva

Adaugarea sosului de smantana pe o budinca proaspat scoasa din cuptor.

Nu se stie niciodata cum arata mai bine: la nivelul ochilor, de sus, mai de jos, inclinat…. testeaza mai multe variante inainte de a spune „gata”. In plus, tine cont si de aspectul mancarii. Unele mancaruri sunt puse mai bine in valoare de o perspectiva aeriana, in timp ce altele arata mai bine de la nivelul farfuriei.

6. Adauga un element uman

Fotografia culinara atrage mai mult si este mai dinamica daca in cadru apare o mana care taie, toarna sau aseaza un ingredient. Sau, doua maini care servesc farfuria catre privitor. Iata cateva idei de luat in considerare.

7. Creaza o serie de fotografii

Ce-ar fi daca in loc sa faci o singura fotografie cu mancarea in forma sa finala pe farfurie, faci o intreaga poveste in imagini: de la ingredientele insirate pe blatul de bucatarie, la pregatirea si prepararea lor, pana la punerea in farfurie si servire. Lipeste aceste fotografii intr-un colaj si vei obseva cat de bine arata seria.

8. Schimba fundalul

Culori si forme intr-un echilibru atragator.

Nu te limita la clasicul fundal alb, sau clasicul blat cu textura de lemn. Testeaza si alte culori, in principal simple. Dar, nu inlatura complet ideea unui fundal texturat. Unele texturi pot complementa frumos subiectul. De exemplu, daca textura are culorile potrivite cu mancarea din farfurie. Inainte de a pune capat sesiunii foto, testeaza si schimba mai multe fundaluri, iar cand te aflii in fata calculatorului, alege pe cea care iti place cel mai mult.

Ai totusi grija ca servetele folosite sa fie bine calcate, fara cute. In exemplul alaturat, exista cateva cute inestetice. Dar, asezarea si coloritul sunt demne de admirat. Iata de ce: Culoarea fundalului este complementara culorii alunelor si a saratelelor. Pe de alta parte, asezarea saratelelor perpendicular pe diagonala liniilor fundalului creaza un echilibru estetic placut.

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

Lasă un comentariu