Cum să alegi telefonul ideal pentru fotografii excepționale

Fiecare producător de telefoane mobile încearcă în permanentă să depășească limitele existente, să ajungă primul, cel mai bun. Iar cererea de telefoane care să aibă o camera foto bună este foarte mare. Pentru mulți, a devenit chiar criteriul principal în alegerea telefonului, restul de opțiuni fiind deja la un nivel satisfăcător pentru nevoile de baza ale utilizării (de exemplu, durata de viață a bateriei este similară în cazul multor telefoane).

În acest articol am să-ți prezint principiile după care ar trebui să te ghidezi atunci când alegi telefonul dacă vrei să faci fotografii bune, chiar excelente, cu el.

Raportul calitate-pret 

Îți dorești telefonul cu cea mai bună camera foto. Pare simplu. Dar, acel telefon este, de regulă, și cel mai scump de pe piață. Ce faci dacă nu îți permite bugetul să te arunci asupra lui? Cauți o alternativă mai ieftină și totuși bună.

Îți spun sincer că nici eu nu mi-am putut permite un iPhone. Da, iPhone este în top nu doar pentru funcțiile de baza ale unui telefon, ci inclusiv pentru performanță foto. Există însă și alte două mărci concurente care, la capitolul performanță foto, sunt cel puțin egale, sau, uneori chiar mai bune. Este vorba despre Huawei și Samsung, mai nou și Pixel.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Specificațiile camerei foto încorporate

Atunci când ești în căutarea unui telefon, te uiți la tabelul cu specificațiile tehnice, și îl compari cu altul. Multe dintre aceste specificații sunt niște cifre pe care poate nu le înțelegi, iar semnificația practică a unei diferențe dintre cifre este și ea un mister. Vom lua pe rând fiecare factor din această categorie și îl vom “dezbracă de secrete”.

Cât de multe lentile are un telefon bun?

Fotografie macro cu telefonul

Există telefoane cu o singură camera foto, și telefoane cu două camere foto. În viitor s-ar putea că telefoanele cu o singură camera să dispară complet de pe piață. Ba chiar au început să apară și modele cu trei lentile… și cel mai recent chiar cu cinci lentile.

Care este rostul acestor lentile? De ce atât de multe? Ei bine, fiecare lentilă are un scop în realizarea unui anumit tip de fotografie.

Existența a cel puțin două camere (una primară și una secundară) ajută mult la obținerea de imagini mai clare fiindcă imaginea finală conține informația combinată de la ambele camerele.

Pentru telefoanele cu camera multiplă, camerele secundare au de regulă o rezoluție mai mică, chiar foarte mică. Pentru un sistem dual, rezoluția mică a camerei secundare este responsabilă pentru efectul de estompare a fundalului în multe situații (macro, portret). Este practic o unealtă pentru efectul de câmp de profunzime îngust. Unele telefoane permit folosirea separată a celor două camere, în funcție de situație, altele nu permit.

Calitatea optică a sticlei lentilelor

Cafeluta de dimineta, fotografie cu telefonul

Aici am să-ți dau un exemplu concret: Huawei a făcut un parteneriat cu Leica. Telefoanele care beneficiază de aceste lentile (foarte foarte bune) vor avea imagini mai frumoase, mai clare și bine saturate. Trebuie să fii însă atent la alegerea telefonului, căci, nu toate telefoanele Huawei au aceste lentile. De exemplu, sub-ramura “Lite”, mai ieftină, nu beneficiază de aceste lentile. Și aici intervine iar factorul “cât dai atâta face”. Pentru a putea obține telefoanele “Lite” mai ieftine, Huawei a renunțat la lentilele Leica pe aceste modele.

Același lucru se întâmplă și în cazul altor producători. Tot ce seamănă cu “Lite”, tot ce este din gama mai ieftină, probabil se datorează și calității mai slabe a lentilelor folosite în construcția camerei foto (nu doar specificațiile numerice contribuie la rabatul făcut de producător).

Megapixelii

De regulă, noile telefoane au o cameră frontală și una sau două camere pe spate. Cea frontală (pentru selfie) va avea întotdeauana o rezoluție mai mică (adică un număr mai mic de megapixeli).

Fotografie cu telefonul intr-o zi insorita

Un număr mare de megapixeli nu înseamnă neapărat o calitate superioară a imaginii. Mai important decât numărul megapixelilor (deci densitatea lor)  este mărimea lor. Funcția fiecărui pixel este să surprindă lumina care se îndreaptă către cameră. O dimensiune mai mare a pixelilor – măsurată în nanometri – permite că mai multă lumina să ajungă la senzor. Cu alte cuvinte, camera este mai sensibilă la lumina în majoritatea situațiilor. Cu cât dimensiunea pixelilor este mai mare, cu atât este mai mare senzorul global și cu atât sunt mai bune capabilitățile generale ale camerei telefonului. Pe acest principiu se bazează iPhone-ul, care are modele cu doar 8 mp și care totuși scot imagini de calitate.

Fotografiile făcute la o rezoluție maximă vor ocupă mult spațiu. Și acest lucru este de luat în calcul. Alege telefonul cu mai mult spațiu sau cumpără un card miniSD pentru stocarea fotografiilor.

Așadar, la întrebarea care rezoluție contează în alegerea aparatului, răspunsul este: doar cea a lentilei principale.

Senzorul

Toamna pe inserate, fotografie cu telefonul

Cu cât este mai mare senzorul, cu atât mai bine. Iar dimensiunea senzorului este mult mai importantă decât rezoluția (la fel cum am explicat puțin mai sus, este similar cu faptul că dimensiunea pixelilor este mai importantă decât densitatea lor). Nu se cunosc prea multe detalii despre mărimea pixelilor la fiecare producător, dar dimensiunea senzorului poate fi găsită.

Nu am să intru în amănunte legate de senzori deoarece evoluția lor este una accelerată, și în curând vom avea alte valori.

Pe de altă parte, așa cum avem lentile multiple, avem și senzori multiplii. Ceea ce va face diferența în viitor între un telefon și altul cu aceeași senzori, va fi inteligență artificială folosită la combinarea imaginilor realizate de acești senzori pentru a produce imaginea finală.

Rapiditatea telefonului

Dimineata devreme, cand natura este invaluita in aur.

Deși nu ține de specificațiile camerei foto, acest lucru merită luat în considerare. Dacă telefonul tău se mișcă încet, vei rata multe fotografii în care ai nevoie de rapiditate în declanșarea camerei. Cum telefonul mobil este camera ideală pentru fotografia stradală, dacă ratezi momentul decisiv chiar și cu o fracțiune de secundă, te vei simți foarte frustrat.

Cât de rapid (sau lent) este un telefon îți poți da seama după procesor și memoria RAM. Uneori există situații când producătorul face economie la memorie dar pune un procesor bun. Evită astfel de capcane. Fără memorie suficientă, degeaba ai cel mai bun procesor.

CONCLUZIE: Cel mai mult contează calitatea lentilei și dimensiunea senzorului. Restul specificațiilor sunt mai puțin importante, iar diferențele aproape insesizabile.

Mărci de telefoane care merită luate în considerare datorită performanței foto: Huawei, Samsung, Google Pixel, OnePlus, iPhone, Xiaomi. Pentru un clasament al celor mai bune camere foto pentru telefoanele mobile, poti urmari DXOMARK: detalii aici

Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

1 thought on “Cum să alegi telefonul ideal pentru fotografii excepționale

  1. Mi-am permis doar un HUAWEI MATE 10 PRO si invat cite ceva din tehnica fotografiei in fiece zi .Tin cont si de sfaturile dv. Multumesc !

Leave a Comment