Cum Realizez O Ședință Foto De Copii Pentru A Obține Fotografii Expresive

Foarte mulți fotografi pe care îi cunosc, sau de care am auzit, fac portrete pentru evenimente in studio. Locații închise, cu lumina artificiala și un decor mai mult sau mai puțin bogat.

Personal însă, atunci când am fost contactată pentru a face fotografii absolvenților de grădiniță, am preferat cu totul altceva.

În acest articol am să-ți arăt câteva dintre fotografiile realizate, și îți voi explica ce am gândit când am ales să procedez astfel.

1. Am ales o locație în aer liber

Iată care sunt motivele pentru care am optat pentru o locație în aer liber:

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

  • beneficiez de un fundal real, cu profunzime și culori ce se potrivesc cu subiectul. Lumina va cădea la fel atât în fundal cât și pe subiect.
  • lumina naturală caldă de dimineață este greu de redat în studio. Asta nu înseamnă că nu suplimentez cu un reflector.
  • pot schimba unghiul și poziția mea relativă la subiect fără teama că mă limitează fundalul. În studio ești limitat de mărimea fundalului, iar compoziția o ajustezi reașezând modelul sau schimbânduți poziția câțiva pași.

Practic, în cadrul sesiunii în aer liber, și modelul se simte mai liber. El nu va fi constrâns să stea într-o anumită poziție dacă fotograful știe să schimbe unghiul astfel încât să iasă bine. În special la copii contează foarte mult ca ei să fie relaxați.

2. Am ales anotimpul, ziua și ora potrivită

Iată care sunt criteriile care au condus la stabilirea zilei pentru ședința foto de final de an:

  • musai să fie încă primăvară, să prindem și noi niște verde crud, un verde mai bun decât cel de vară. Dar nici prea frig, să nu răcească copiii (care au venit frumos îmbrăcați conform indicațiilor).
  • este important să urmărești vremea. Dacă afară plouă în ziua în care ar trebui să aibă loc ședința foto, totul este compromis și trebuie amânat. Am avut parte de o singură zi cu soare înainte ca anul școlar să se termine și nu am ratat ocazia.
  • dacă vrei sa faci fotografii bune într-un cadru natural, lumina dimineții este de departe cea mai bună. Mai bună și decât un apus înflăcărat. Ține cont și de durată ședinței foto, care poate fi între 1 și 2 ore. La finalul celor 2 ore lumina trebuie să își păstreze încă atmosfera dimineții. Așadar, maxim ora 9 pentru începerea sesiunii. Mai repede nu vin copiii oricum.

3. Am pregătit setările camerei

Ca să-ți spun drept, m-am plimbat prin parc cu un urs mare după mine pentru a proba diverse locații și ipostaze. În tot acest timp am pregătit și setările ideale care să corespundă luminozității scenei și a momentului.

4. Poziționarea copiilor în scenă.

Am ales locul și momentul, apoi am așteptat să vina copii.

În final am optat pentru zona cu podul de piatră. Poate pentru că am o înclinație pentru diagonale în cadru, iar marginea aceea a podului îmi dădea o diagonală și un punct de sprijin totodată.

Ba mai mult, fundalul de la capătul podului este suficient de îndepărtat pentru a putea obține o profunzime de câmp ideală (DOF).

Lumina cade pe pod și implicit pe subiect. Acum importantă este poziționarea modelului față de această lumină directă.

Un băgător în seamă trecea pe lângă noi și mă întreabă de ce nu-i pun cu fața în soare?

Lumina soarelui era dură și pierdeam atmosfera de poveste. Pierdeam acele raze calde de soare pe firele de păr și părți lucioase de mătase ale pelerinei.

Copiii stau cu spatele la zona luminoasă, soarele bate ușor din lateral, iar fața lor este în umbră uniform luminată (fără umbre tari și zone contrastante – care nu sunt potrivite pentru scopul de față).

Fața trebuie așadar luminată cumva de fotograf. Pentru asta, atât am de zis: nu cumva să folosești bliț fără difuzie. Dacă ai au aparat full-frame poți recupera umbrele în post procesare fără probleme. De asemenea, poți lumina fața și dacă folosești doar un reflector, blendă. Blițul strică și el atmosfera, la fel cum ar face-o poziționarea în umbră totală.

5. Comunicarea cu copiii

Simpla poziționare în scenă nu este suficient pentru a avea cadrul ideal. Mai trebuie să facem încă un pas în vederea compunerii. Aflați în fața aparatului, până și copiii de grădiniță devin puțin crispați și rigizi. Pentru a obține un zambet natural, le-am dat să țină în mână sulul de hârtie cu fundiță.

Îndoirea coatelor atunci când țin sulul la nivelul pieptului este o poziție care automat relaxează postura. Apoi, odată așezați, nu sta pe gânduri: clic! Relaxarea nu durează mult.

Altă metodă de a relaxa copilul în acest context este să-l rogi să pună mâna pe marginea podului. Dacă timpul mi-ar fi permis, aș fi făcut cu fiecare toate pozițiile care le aveam în cap. Dar, ședința foto cu copiii nu trebuie să fie lungă. Ei își pierd repede răbdarea.

Nu uita să fii atent și la alte mici detalii: funda de la șnurul pelerineisă nu vină pe fața copilului, șnurul de la tocă să fie paralel cu copacul, gulerul să nu stea strâmb, etc.

Dar fă repede aceste ajustări, din același motiv menționat anterior: copiii nu au răbdare.

 6. Am selectat și prelucrat cele mai bune cadre

Pentru editare, am ajustat culorile pentru întreaga imagine.

Apoi însă, am reglat selectiv valorile unor parametrii în zona feței. Chipul a beneficiat de un plus de expunere și contrast. La ochi, pe lângă contrast și luminozitate, am adăugat și mai multă claritate. Prelucrările le-am făcut în Adobe Lightroom, iar fotografiile astfel editate au fost încărcate într-o galerie online la care au access părinții.

7. Fii creativ

Am pus copii să facă diverse activiăți de care sunt foarte încântați: suflat de balone, păpădii etc. Aceste activitiăți mi-au permis în post procesare să adaug câteva elemente creative pentru a spori povestea!

 

8. Am tipărit fotografiile la imprimanta proprie.

Puțini fotografi își tipăresc singuri fotografiile. Dacă ai găsit o firmă care ți le tipărește de fiecare dată bine și ești mulțumit, bravo: ai scăpat de o belea. Altfel, în laboratorul propriu, tipăritul îți mănâncă și el tot atâta timp cât ședința foto.

Am ales hârtie foto de calitate, iar înainte de a trece la tipărirea fotografiilor finale, am făcut mai multe teste și calibrări. Imprimanta folosita este Epson L805. Rezultatul sunt imagini care depășesc calitatea altor fotografiilor tipărite pe la diverse ateliere.

Am preferat să pun accentul pe o tipăritură de calitate, pe care părinții să o pună mândrii în ramă, decât să diversific oferta cu obiecte pe care să apară poza imprimată (cană, breloc, sau mai știu eu ce minuni inutile).

NOTĂ DE FINAL:
În vederea scrierii acestui articol, am pregătit și fișe pentru acordul de utilizare/publicare a fotografiilor. Părinții copiilor au semnat. Dacă și tu vrei să folosești fotografiile tale în portofoliul propriu, ai nevoie de astfel de documente.

Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

Leave a Comment