Spatiul negativ si zicala “Mai Putin Este Mai Mult”

Iti fac o confesiune: sunt un mare fan minimalism, si in special fotografia minimalista. Imi produce o stare de calm, relaxare, visare sau chiar exaltare (daca cromatica este una puternica). Senzatiile patrund in mine mult mai repede decat atunci cand privesc o fotografie non-minimalista, chiar daca ea are un mesaj clar si puternic.

O fotografie minimalista este foarte bine caracterizata de zicala “mai putin este mai mult” (din eng. less is more). Cu cat elementele si culorile constitutive ale compozitie sunt mai putine, cu atat mesajul este mai patrunzator.

Sa ne clatim acum ochii cu cateva astfel de imagini.

Ce este minimalismul?

Numit si arta ABC, arta minimala, este un curent artistic aparut in secolul XX care incearca sa minimalizeze intr-o creatie artistica numarul de culori, forme, linii, valori si texturi, cat de mult se poate.  Intr-un cuvant, minimalismul se caracterizeaza prin simplitate.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Asadar, in fotografie, vom avea un singur subiect de dimensiuni reduse, cu caracteristici putine, inconjurat de un spatiu uniform care sa nu distraga atentia de la acel unic subiect. In plus, culorile unei fotografii minimaliste sunt foarte putine. O imagine color cu un caracter puternic minimalist se reduce la o culoare principala pentru subiect, si una (preferabil complementara sau neutra) pentru spatiul negativ. Dar, foarte multi fotografi profesionisti se orienteaza catre fotografii minimaliste in alb-negru.

Iata cateva exemple de fotografii minimaliste alb-negru care iti taie respiratia:

Ce este spatiul negativ?

In lumea artelor vizuale exista acest termen “spatiu negativ”, cu ajutorul caruia definim acele zone din imagine, care nu prezinta interes, si are in general un colorit uniform. De exemplu, fundalul estompat din spatele subiectului poate fi un spatiu negativ daca este uniform. In acelasi timp, insa, nu putem pune semnul egal intre fundal si spatiu negativ. Daca ai o fotografie de peisaj, de exemplu, in care tot ceea ce se vede este clar, neestompat, spatiul negativ poate fi suprafata uniforma a cerului senin, sau suprafata unui prim-plan cu iarba uniforma.

Logica folosirii spatiului negativ in estetica vizuala este urmatoarea: Daca ai un subiect complex, si uneori chiar aglomerat, punandu-l in contrast cu o suprafata goala/uniforma, vei echilibra compozitia. Dar… Nu trebuie sa te zbati pentru a obtine un camp de profunzime cat mai ingust in incercarea de a estompa si uniformiza ceea ce se afla in spatele subiectului. Schimba mai degraba unghiul pana cand fundalul va fi uniform.

In compozitiile clasice, regula esteticii spune ca spatiul negativ nu trebuie sa ocupe mai mult de 1/3 sau 1/4 din intreaga suprafata a imaginii. Ca sa intelegi mai bine, am urmatorul exemplu: un peisaj pe orizontala, cu un cer simplu si o campie relativ uniforma (deci spatiu negativ mare), si acelasi peisaj incadrat pe verticala, in care suprafata ocupata de cer si campie sunt mult reduse. Dintre cele doua fotografii, peisajul pe verticala este mai bine echilibrat, deci mai placut, fiindca are un spatiu negativ mai mic.

In compozitiile minimaliste insa, spatiul negativ devine majoritar, pana la 3/4 din suprafata imaginii. In plus, cu cat este mai uniform, cu atat sporeste caracterul minimalist al fotografiei. Iar impactul unei astfel de fotografii este cu atat mai mare cu cat contrastul dintre subiect si spatiul negativ este mai mare.

Iata cateva exemple de posibile spatii negative in fotografie:

  • cerul senin
  • ceata densa
  • ziduri goale (interioare si exterioare)
  • iarba uniforma
  • apa linistita
  • zapada
  • nisipul

In concluzie, iata ce trebuie sa faci pentru a obtine fotografii minimaliste bune: Cauta un subiect interesant si incadreaza-l pe un fundal uniform, in asa fel incat fundalul sa ocupe un spatiu mare din intreaga compozitie, si sa fie in contrast puternic cu subiectul.

 

Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

1 thought on “Spatiul negativ si zicala “Mai Putin Este Mai Mult”

Leave a Comment