Sortarea si Selectarea Fotografiilor pe Calculator

Pasiunea pentru fotografie face ca albumele si directoarele de pe calculator sa se inmulteasca foarte repede. Colectia de fotografii este stufoasa. Si cu cat este mai stufoasa, cu atat devine mai greu procesul de selectie a celor mai bune dintre ele.

Pentru calatorii ce iubesc sa descopere locuri noi, aparatul foto este insotitorul ideal, deoarece le va oferi amintiri palpabile despre calatoriile lor. Amintiri pe care le pot arata familiei si prietenilor: locurile pe unde au fost, peisajele sublime sau oamenii minunati pe care i-au intalnit. Pentru acestia, este foarte important sa exista o ordine a fotografiilor care sa contina numele locatiei si data la care au fost acolo.

Personal, la mine in calcular, exista cate un director pentru fiecare an calendaristic, apoi, si subdirectoare care cuprind ziua-luna-locatia. Imi aduc usor aminte cam prin ce an am fost intr-o anumita locatie, apoi caut in directorul respectiv.

Apoi, odata organizarea fotografiilor facuta, mai ramane selectarea fotografiilor „demne de aratat” prietenior si cunostintelor. Cele mai haioase, cele mai reprezentative, si nu neaparat cele mai „perfecte” din punct de vedere tehnic. Fotografiile astfel selectare pot fi publicate in cadrul retelelor de socializare, dar si printate intr-un album fizic.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

In ceea ce priveste fotografii profesionisti, pentru care fotografierea este meseria lor, este oarecum obligatoriu sa faca o selectie serioasa a fotografiilor de top. Acestea sunt cele care atrag mai multi clienti. Ele au un cuvant de spus despre nivelul fotografic al celui care le-a facut, si despre stilul sau.

firework-collage-1489849__180
Colaj realizat dupa selectarea unor fotografii cu artificii.

Sortarea multimii de fotografii se face in felul urmator:

Etapa I: Eliminarea fotografiilor neclare si a celor prost expuse.

Degeaba este frumos subiectul daca la un zoom de 100% imaginea are probleme majore. A pastra „la vedere” astfel de fotografii este o lipsa de profesionalism. Selectarea fotografiilor incepe printr-o curatenie, o eliminare a celor mai proaste.

Etapa II: Selectarea fotografiilor cu o compozitie buna.

Fotografiile care sunt bine compuse, deci estetic corecte, pot fi copiate intr-un director de selectii. Spun copiate deoarece este bine sa ai originalele  in locatia initiala. In primul rand ca back-up, si in al doilea rand, pentru a tine minte cand si unde au fost facute.

Etapa III: Alegerea fotografiilor cu mesajul cel mai puternic.

Acest lucru este cel mai greu dar si cel mai important.

Pe care sa le alegem pentru o expozitie?
Pe care sa le alegem pentru o expozitie?

Se spune ca fotografia este „cat 1000 de cuvinte” deoarece transmite o idee, o impresie, sau o emotie. Tu esti autorul fotografiei, tu transmiti mesajul clar, scurt, si eficient. Dar cum vei face ca cei ce vizualizeaza o fotografie sa priceapa mesajul?

Ca orice alt mesaj, ai nevoie in primul rand de un subiect. Subiectul este centrul atentiei, fiind plasat in prim-planul fotografiei. Subiectul il poate constitui o cladire, o panorama a naturii sau o forma abstracta.

La fel precum in cazul unui mesaj scris, daca ai un subiect, trebuie sa ai si un context care sa defineasca sau care sa vorbeasca despre subiectul tau. Acesta ar putea fi un element secund – contextul, ce este adesea reprezentat de fundal.

Contextul ii va oferi subiectului relevanta, prezenta, locatie sau orice alta sfera de interes. Cu ajutorul acestor doua elemente principale – subiectul si contextul, sau prim-planul si fundalul, le poti transmite un mesaj exact celor ce vizioneaza portofoliul tau foto.

Citeste mai multe despre acest lucru in articolul „Ce este subiectul fotografic?„.

Pentru artistii fotografici, imaginea captata este arta prin care se exprima ei insisi. Ei considera fotografia o ramura a artei deoarece capteaza esenta unui subiect, evocand o emotie puternica, dincolo de evident. Astfel, selectarea fotografiilor este insasi parte a procesului de creatie artistica.


Dupa aceste trei etape, nu mai ramane decat sa editezi fotografiile alese si sa creezi portofoliul.

Iti recomand sa creezi si un album printat pe langa portofoliul digital. Nu se stie niciodata cand te intalnesti cu situatii in care cineva iti va cere sa le prezinti asa ceva. Dupa boom-ul erei digitale, lumea pare sa se intoarca incet-incet catre lucrurile fizice, palpabile. Acesta din urma este un motiv in plus pentru a selecta mai inainte de orice, fotografiile clare, de rezolutie buna, care se vor vedea bine si la printare.

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

Lasă un comentariu