Sfaturi pentru fotografii incepatori

Acest articol va explica cate lucruri despre fotografierea unor situatii din viata de zi cu zi, si, daca esti interesat, merita sa il citesti. Niciodata nu poti fii sigur de ceea ce nu stii, mai ales daca doresti sa devii memebru pe unele forumuri din domeniu, acest articol te va ajuta, mai mult sau mai putin, pentru a-ti crea o idee despre cateva notiuni de fotografie pentru situatii uzuale.

Fotografii incepatori, si cei care vor doar sa realizeze pe cont propriu fotografii decente, au deseori indoieli asupra tehnicilor de obtinere a unor fotografii de buna calitate. Intrucat nimeni nu poate fi numit un expert in fotografie, cine poate veni in ajutorul incepatorilor si sa dea unele sfaturi si tehnici, fara o anumita suma de bani in schimb?

Exista forumuri de fotografie, dar acolo ti se raspunde de multe ori cu rautate si esti trimis la scoala de fotografie. (S-ar putea spune ca cei cu experienta au uitat ca au fost si ei candva incepatori, sau, au obosit sa dea mereu aceleasi raspunsuri la intrebari standard.)

Blogul site-ului lectiifotografie.ro este plin de sfaturi gratuite de fotografiere. Practic, fiecare articol este o lectie de fotografie gratuita.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Sa vedem deci lectia de astazi…

Sfaturi pentru fotografiile memorabile de zi cu zi

Introducere

Ceea ce fac majoritatea fotografilor incepatori atunci cand vor sa inceapa sa fotografieze, este sa gaseasca cel mai bun aparat foto, si sa se increada in functiile lui. Un fotograf incepator crede ca un aparat foto scump il ajuta sa obtina fotografii de calitate fara efort si cunostinte dincolo de apasarea unor butoane prestabilite.

portret-rochia-verde
Exemplu portret de ocazie intr-un cadru natural exterior.

Aceasta este numai o parte din adevar. Majoritatea oamenilor fac fotografii pe cont propriu numai in situatii informale, cum ar fi in calatorile cu prietenii, sau cu familia. Insa, in viata noastra, mai exista atatea ocazii ce necesita fotografiere, insa una de tip profesional, cum ar fi ceremonia unei nunti, a unui botez, sau ceremonia de absolvire a liceului si a facultatii. Tocmai din acest motiv, oamenii angajeaza fotografi profesionisti pentru aceste ocazii importante.

Asadar, avem nevoie de un fotograf profesionist in asemenea situatii, insa costa ceva bani, ceea ce va fi dificil pentru cineva cu un buget limitat. Ca fotograf incepator, incearca sa obtii sfaturi fara sa platesti o avere pentru ele.

Fotografiile cu prietenii si familia

poza-de-grup
Exemplu portret de grup in actiune.

In primul rand, daca ai de facut o poza de grup, incearca sa ii incadrezi pe toti in fotografie. Uneori in fotografiile realizate de incepatori, ei nu intreaba daca toata lumea vrea sa apara. Dupa ce le descarca pe calculator, descopera ca cineva nu este inclus in fotografia finala, si este chiar rusinos. Pentru tine, ca fotograf incepator, aceasta va fi o greseala frecventa; asigura-te ca ii vei ghida intrucat sa iasa toti in fotografie, dinainte sa apesi pe declansator – ei nu vor stii ce trebuie sa faca pana nu le spune fotograful. Mai fii atent si la urmatorul aspect: o parte a corpului unei persoane nu trebuie sa acopere capul alteia.

Daca subiectul tau este o singura persoana, atunci va trebui sa ii comunici pozitia in care sa stea astfel incat aceasta sa fie avantajata.

lectie-fotografie-portret
Exemplu portret de la brau in sus.

De exemplu, daca fotografiezi prietenul sau prietena ta dintr-un unghi nepotrivit sau o pozitie nepotrivita, risti sa o faci sa para mai grasa. Sfatul meu este sa rogi persoana respectiva sa pozele din profil, cu mainele usor departate de corp sau ridicate, sprijinite pe un obiect din peisaj (trunchi de copac, zid, etc.) si un picior cu genunchiul usor indoit inspre celalalt picior.

Nu taia niciodata capul persoanelor atunci cand incadrezi, fie ca este vorba de una singura sau un grup de persoane. Daca in fotografia ta persoana este prea aproape pentru a o captura in intregime, evita taierea de la glezne si de la genunchi, si opteaza in schimb pentru taierea cadrului de la brau.

Daca peisajul (scena) are importanta pentru subiectul tau, atunci incadreaza persoana/persoanele intr-o parte si nu in centru, astfel incat peisajul sa fie si el vizibil.

Fotografii cu peisajele din vacanta

lectie-foto-peisaj-de-iarna
Exemplu de peisaj facut dupa-amiaza, cu soarele la dreapta.

In al doilea rand, cand fotografiaza afara, un fotograf incepator are probleme cu directia luminii soarelui, ceea ce va afecta calitatea fotografiilor. Trebuie sa te asiguri ca nu vei fotografia direct in soare. Daca nu poti evita miezul zilei (un lucru destul de obisnuit atunci cand esti intr-o excursie), atunci adaposteste-te macar la umbra atunci cand fotografiezi.

Altfel, este de preferat sa faci poze dimineata si seara, cand soarele nu este foarte puternic si creeaza umbre mai frumoase. In acest caz, pozitioneaza-te, pe cat posibil, in asa fel incat soarele sa fie fie intr-o parte, fie in spatele tau, niciodata in fata ta. Se pot face fotografii bune si cu soarele in fata, dar este ceva mai dificil si necesita cunostinte mai complexe de fotografie.

Pentru cei care doresc ceva mai mult decat fotografierea situatiilor memorabile din viata lor, se impune studierea mai multor lucruri despre arta fotografica. In acest caz, te invit sa te inscrii la cursul oferit de lectiifotografie.ro. De ce sa platesti un curs de fotografie? Pentru ca eu, cea care te invata, am depus efort in pregatirea materialelor de curs si iti impartasesc o experienta acumulata in peste 10 ani de practica fotografica.

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

Lasă un comentariu