6 Sfaturi De Fotografie Pentru Fotografii Amatori

Multi dintre noi gandesc ca fotografiile de calitate sunt rezultatul unor aparate foto scumpe. Adevarul este insa altul: Chiar daca ai un aparat simplu ori un Mirroless/DSLR, poti realiza fotografii de calitate. Rezultatul final depinde mai mult de abilitatile fotografului insusi.

Urmeaza cateva sfaturi de fotografie ce te vor ajuta sa realizezi fotografii fenomenale, chiar si cu un aparat foto simplu, de tipul celor compacte.

1. Decide daca doresti un efect mai cald pentru fotografie, sau un efect mai rece.

Balansul de alb – este setat la majortitatea aparatelor foto pe “automat”. Acest lucru poate creea in functie de situatie un efect de lumina rece sau cald, in fotografiile tale.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Daca doresti sa controlezi acest efect, si-ti doresti un efect mai cald sau mai rece al culorilor, trebuie sa setezi apartul pe “innorat”  (cloudy). Cu acea setare cresti practic intensitatea nunatelor de rosu si galben, lucru care nu numai ca va face poza mai clara, dar va reda si efectul dorit.

Pentru un efect mai rece alege tungsten.

2. Filtrele de polarizare sunt un plus pentru aparatul tau.

Avantajul este ca aceste filtre reduc reflexiile nedorite, ceea ce va duce in final la fotografii mai bogate si saturate in culori. Aceste filtre sunt cele mai potrivite pentru cei care fotografiaza in special in aer liber si pentru fotografiile de peisaje.

Altii care utilizeaza aparate simple, isi pot creea efectul de polarizare folosind o pereche de ochelari de soare de buna calitate in fata lentilei aparatului. Acesta confera un efect similar.

Peisaj realizat cu filtru polarizator Zeiss (post procesare în Adobe Lightroom).

bran4

3. Foloseste camera cu blitzul pornit atunci cand fotografiezi afara.

Acest lucru permite blitzului sa se activeze la fiecare fotografie.

Desi lumina solara ar face fotografia mai clara, evita acest tip de lumina ce cade direct pe obiectivul aparatului. Mai mult, modelul tau se poate simti inconfortabil in caldura soarelui, deci poti alterna pozitia subiectului si in umbra pentru confort. Blitzul are o limita de aproximativ 3 metrii, deci nu te poti astepta la rezultate profesionale daca depasesti limita.

4. Foloseste-te de modul “Macro” pentru fotografierea subiectelor apropiate.

albina-nowatermarkSa fotografiezi insecte mici este usor cu un aparat digital deoarece are setarea de “prim-plan” sau “ mod macro” incorporat, reprezentat de obicei prin simbolul unei flori. In orice caz, cand folosesti aceasta setare, focalizeaza-te pe elementele-cheie ale subiectului si evita focalizarea pe cele irelevante din fotografie. Daca subiectul este foarte mic in comparatie cu restul ariei incadrate, va trebuie sa te folosesti de blocarea focusului (focus lock) pentru a pastra subiectul in zona de claritate.

5. Incadreaza drept fotografiile, nu stramb!

Pentru a realiza o astfel de fotografie, foloseste o linie ca referinta, cum ar fi orizontul.

Daca orizontul nu este clar, cauta o linie verticala si asigura-te caci cade vertical in cadrul pe care l-ai compus! Vezi aici compozitia in functie de linia orizontului.

Daca este prea dificil, fotografiaza de mai multe ori in unghiuri diferite si hotaraste-te asupra celei mai bune fotografii.

6. Incadreaza corect persoana careia ii faci poza.

red_headExista doua greseli frecvente in cazul incepatorilor: fie persona din fotografie este prea mica in comparatie cu fundalul, si atunci cu greu ne dam seama de fizionomia acesteia, fie persoana din fotografie este taiata in locuri care ar fi trebuit sa apara in imagine.

Nu este nevoie sa vedem picioarele decat daca articolul de incaltaminte este important – poti fotografia de la brau in sus, incadrand modelul la dreapta sau la stanga fata de elementul principal al fundalului. Pe de alta parte, nu este corect sa taiem capul cuiva, sau sa ii taiem mana de la incheietura.

Sfaturile de mai sus sunt tehnici utile ce te vor ajuta sa fotografiezi destul de bine, indiferent de ce aparat foto utilizezi. Urmeaza aceste sfaturi de fotografie si vei face poze mai bune, garantat.

Fotografia este un hobby minunat, doar daca esti dispus sa depui putin efort. Ea asigura multa satisfactie si este, de asemenea, placut cand cineva iti apreciaza munca. Pentru a castiga experienta, urmeaza sfaturile de mai sus si puneti-le in practica. Mai mult decat atat, alatura-te grupului de studenti ai cursului online care te va ajuta sa iti dezvoltati abilitatile mai rapid.

Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.  ►  Vezi Portofoliu Fotografii TLM

1 thought on “6 Sfaturi De Fotografie Pentru Fotografii Amatori

Leave a Comment