Regula Treimilor Pentru O Compozitie Fotografica De Aur!

Dupa ce ti-ai ales si ai cumparat un aparat foto, o data cu inceperea fotografierii si inainte de a lua in considerare iluminarea scenei, expunerea, balansul pe alb, sensibilitatea ISO si alte setari, trebuie sa te preocupi de compunerea imaginii.

Organizarea elementelor compozitionale ale imaginii inainte de a apasa butonul declansator este responsabilitatea fotografului.

Exista cateva reguli de compozitie (dar as spune ca sunt gresit numite “reguli” deoarece, prin definitie, arta fotografica creativa este lipsita de ingradire) care vor face pozele tale mai bune. Acestea se aplica in functie de tipul de fotografie.

Cea mai cunoscuta dintre acestea este Regula Treimilor.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Principiul este urmatorul: Centrul de interes al unei imagini nu se afla in centrul acesteia, datorita faptului ca amplasarea subiectul in acea zona obliga ochiul nostru sa il vizualizeze intr-un mod nenatural si inconfortabil.

Imparte cadrul in 9 patrate egale imaginare, cu ajutorul a 2 linii verticale si 2 orizontale. In acest fel, vei obtine liniile de forta si punctele de forta in care trebuie centrat subiectul. Alaturat este desenat un cadru clasic, disponibil la unele aparate foto digitale (in cea mai mare parte la aparatele compacte) in modul “Live”.

Unele camere DSLR, arata aceste linii directe de ghidare in vizualizatorul de optica, in timp ce alte aparate foto nu au aceasta facilitate.

Compozitia imaginii - Incadrare
Compozitia imaginii – Incadrare

Aceasta regula se aplica peste tot: peisaj, macro si portrete, cu exceptia portretului clasic (vertical). Se aplica chiar si incadrarilor patrate, nu doar celor dreptunghiulare. Asta inseamna ca, in loc sa incadrezi subiectul (centrul principal de interes) in centrul cadrului foto, il vei pune la intersectia liniilor din treime.

Iata o varianta derivata a acestei reguli: pentru mine este mult mai simplu sa iau in considerare acest “desen in minte” in cazul in care subiectul este pozitionat fie la punctul 1,2,3 sau 4 (in centrul celor 4 patrate). In plus, o astfel de reprezentare, aduce subiectul mai aproape de zona ideala conform regulii sectiunii de aur.

Secțiunea de aur – numită uneori și Raportul de aur, Proporția de aur, Numărul de aur – este reprezentata grafic de spirala lui Fibonacci, ea fiind detaliata in curs.

Chiar daca nu ai reusit sa faci incadrarea inainte de a face fotografia, mai ai sansa sa corectezi acest lucru ulterior, prin taierea intr-un program de editare foto.

Exemple de incadrare in chenarele 2 si 3:

Exemplu regula treimii
Exemplu regula treimilor
Exemplu regula treimii
Exemplu regula treimilor

Invata sa aplici aceasta regula in diverse situatii inainte de a experimenta incalcarea ei. Pentru a reusi (in special pentru a obtine un fundal cat mai bun), nu uita sa iti schimbi pozitia fata de subiect (multi fotografi incepatori tind sa ramana fixati intr-un singur loc atunci cand fotografiaza).

Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.  ►  Vezi Portofoliu Fotografii TLM

2 thoughts on “Regula Treimilor Pentru O Compozitie Fotografica De Aur!

  1. Mulțumesc pentru explicarea simpla a unei reguli in aparență complicată. Aveti un curs extrem de bine structurat si foarte interesant ! Dintre toate materialele pe care le-am citit si mai mult m-au bagat in ceata si mi-au creat nenumarate intrebari, intradevar cursul dumneavoastră m-a luminat si continuă s-o faca cu fiecare lectie si mail. Va multumesc si ii multumesc lui Dumnezeu că v-a scos in calea mea ca să mă instruiti in această artă minunata !

Leave a Comment