Pentru fotografii reusite, mai important chiar decat expunerea corecta este modul in care te folosesti de lumina in fotografie! Fie ca este vorba despre lumina naturala sau una arificiala, ea face diferenta intre o fotografie banala si una interesanta.
Intelegerea faptului ca luminozitatea diferita a scenei afecteaza profund o imagine, reprezinta jumatate din munca necesara pentru a crea o fotografie mai buna. Acest articol are ca scop sa iti ofere o privire de ansamblu a diverselor tipuri de lumina cu care te-ai putea intalni ca fotograf si cum sa le utilizezi in avantajul tau. Ma refer insa aici la lumina naturala, nu cea produsa de diversele tipuri de lampi din interiorul unui studio.
Lumina directa:
Rasfoind un album de fotografii zilele trecute, am observat o tema ce se repeta: fotografie dupa fotografie, noi eram in soare, aratand ca niste fantome, cu fetele plate si albe, cu 2 gauri intunecate unde trebuia sa fie ochii.
Aceasta este una dintre cele mai des intalnite greseli pe care oamenii le fac atunci cand pozeaza in lumina directa a soarelui. Stand cu spatele la soare, practice iti aplatizezi subiectul fotografiei. Toate acele linii interesante si texture dispar si ramai cu o imagine unidimensionala.
Daca fotografiezi un portret, iti obligi subiectul sa priveasca direct in doare. Aceasta face dificila sarcina lor de a nu se stramba, ei ajungand sa isi deformeze fata intr-un mod inatractiv. Daca fotografiezi in toiul zilei, cand lumina soarelui este puternica, forma sprancenelor poate crea umbre inestetice deasupra ochilor, eliminand cea mai importanta trasatura a unei fete intr-un portret.
Lumina directa prezinta avantaje in deosebi dimineata devreme si pe inserat, cand soarele sta sa apuna. Lumina tinde sa fie mai aurie si poate da o lumina calda asupra subiectelor unei fotografii, realizandu-se astfel niste efecte spectaculoase. Din acest motiv, fotografii care prefera perisajele, fotografiaza in acele momente ale zilei. Este de asemenea avantajos si pentru personele ce pozeaza, deoarece nu trebuie sa se mai strambe, iar lumina dupa-amiezii are un mod deosebit de a lumina ochii cuiva.
Lumina difuza:
Lumina difuza este o lumina indirecta, prezenta atunci cand intensitatea luminii este egala, ca de exemplu, intr-o zi innorata, mohorata. Lumina este fantastica pentru portrete, deoarece nu se creeaza nicio umbra pe fata persoanei. Acest lucru avantajeaza majoritatea persoanelor. Pentru acelasi motiv, lumina difuza este utila in macro, sau fotografii de aproape. “Egalitatea” luminii iti permite sa surprinzi detalii care, in alte conditii, ar fi fie pierdute din cauza luminii prea puternice, fie prea intunecate.
Sunt situatii cand acest tip de lumina poate fi un neajuns pentru o fotografie. De exemplu, pentru peisaje. Fotografierea unei scena ampla, cu un cer gri si lipsit de culori este neatractiv. Pentru aceste situatii, lumina soarelui este de preferat, pentru a crea dimensiune si contururi pe cer si pe pamant.
CONCLUZIE: Conditiile diferite de lumina sunt utile pentru diversele situatii si tipuri de fotografie.
Un lucru ce trebuie amintit este faptul ca nu putem schimba vremea, dar putem coopera cu ea. Fii pregatit pentru diversele situatii in care vei fi pus si invata sa cooperezi cu ele. A fi pregatit pentru toate situatiile inseamna sa ai deja niste idei formate.
Iata un exemplu: Daca vrei sa fotografiezi portrete de familie, iar lumina este prea dura, gaseste un copac ori un spatiu umbrit pentru a fotografia.
Fii inventiv. Fii adaptabil. Experimenteaza.
Plimba-te printre subiectele fotografiilor tale si fa-ti o idea despre cum cade lumina din diferitele unghiuri. Cu alte cuvinte, schimba perspectiva. Indiferent de conditiile de lumina, exista mereu o cale de a le folosi in avantajul tau. Trebuie doar sa o gasesti. Sa mai spun ce fotografii frumoase se pot face in timpul ploii sau dupa? Gandeste-te si la modul in care se reflecta lumina disponibila pe diferite suprafete.
Cuvintele de laudă nu sunt suficinte să vă multumesc pentru informatiile pretioase pe care le impartasiti cu cei care iubesc fotografia la fel ca dumneavoastră dar sunt la inceput de pasiune.
Multumesc, Laura!