Fotografierea in lumina slaba poate produce niste rezultate uimitoare. Culorile sunt mai bogate in primele si ultimele ore dintr-o zi, iar obiectele pozate, cum ar fi cladirile, care sunt spalacite si plictisitoare pe timpul zilei, capata o noua infatisare pe timpul inserarii. Acest articol vorbeste despre unele tehnici folosite pentru a scoate ce e mai bun din situatiile de lumina slaba.
ISO si timpul de expunere:
Este tentant ca atunci cand fotografiezi in lumina slaba sa cresti intensitatea ISO ( sau sa folosesti o pelicula mai rapida atunci cand filmezi ). Aceste nu este tocmai raspunsul. A creste intensitatea ISO afecteaza calitatea imaginii. Vei vedea ca vor aparea granulatii (numite zgomot de imagine). Cat de vizibil va fi acest lucru, depinde de ce camera folosesti.
O alternativa este sa iti impui sa utilizezi vitezele mici de inchidere a diafragmei (timp de expunere scurt). Cat de capabil vei fi sa incetinesti viteza de inchidere a diafragmei fara sa “blurezi” imaginea datorita miscarii camerei, depinde de cat de stabila ai mana. Incearca sa te sprijini de un perete, tine-ti respiratia ,si apasa incet dar sigur pe declansator. Aceasta metoda este des utilizata si rezultatele s-au imbunatatit semnificativ cu putina practica.
Trepiedul:
Folosirea unui trepied poate avem si beneficii de ordin tehnic, dar si creative. Un trepied stabilizeaza camera, ceea ce duce la o imagine mai clara. De asemenea, iti ofera posibilitatea sa reduce sensibilitatea ISO, folosita pentru a crea o imagine mai calitativa, cum am observat mai sus.
Un trepied este folosit, de asemenea, pentru a oferi efecte interesante in fotografiile ce contin obiecte in miscare. De exemplu, o fotografie a unei strazi cu trafic in miscare. Viteza mica de inchidere a diafragmei capteaza miscarea vehiculelor in miscare in asa fel incat farurile lasa dare de lumina, adaugand viata si miscare fotografiei.
Pentru multe situatii de lumina slaba, un trepied este absolut necesar, fiind unicul mod de a obtine o imagine buna. O alternative ar fi sa pozitionezi camera pe o suprafata neteda, daca este posibil.
Blitz-ul:
O alta maniera de a fotografia in conditii de lumina slaba este utilizarea blitzului. Folosindu-l, fotografia poate avea rezultate usor diferite. La fel ca si in cazul trepiedului, si al oricarui alt accesoriu de fotografiere, blitzul poate corecta o fotografie sau o poate imbunatati.
Il poti seta pe “putere mica” pentru a lumina o portiune intunecata, sau pe “putere maxima” pentru a forma un contrast accentuat. Utilizarea blitzului iti confera libertate de a-ti muta subiectele pentru fotografie.
Metoda fotografierii cu blitz nu este insa potrivita pentru orice subiect. Spre exemplu, daca fotografiezi un peisaj de la mare exact dupa apus, si pozitionezi camera spre ocean, nu va fi niciun punct de lumina si totul va fi pierdut.
In concluzie: Fotografierea pe timp de noapte, si in conditii de lumina slaba, poate fi foarte satisfacatoare. Necesita, in schimb, echipament in plus, dar care merita invenstitia. A fotografia in diferite momente ale zilei te obliga oarecum sa experimentezi, ceea ce este necesar pentru a evolua in arta fotografiei. Incearca lucruri noi. Vezi din proprie experienta ce merge si ce nu. Vei fi placut surprins de rezultate.