Inceputurile fotografiei: Compozitia in fotografie

COMPOZITIA in fotografie– este unul dintre cele mai esentiale elemente pentru captarea de imagini.

Aceasta poate crea ori distruge o fotografie. Multe carti au fost, si ar mai trebui scrise pe acest subiect. Ca o introducere in compozitie, acest articol are ca scop prezentarea generala a punctelor principale legate de compozitia fotografiilor si desigur, scopul de a va imbunatati pozele.

Care este subiectul tau ?

Cea mai importanta parte a compozitiei este de a avea un subiect bine definit. Decide-te despre ce va fi fotografia si concentreaza-te pe asta.

IMG_3335 copy

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Ar putea fi o persoana intr-o multime , sau o casa abandonata intr-un peisaj rustic. Orice subiect ai decide sa aiba fotografia ta , hotaraste-te cum s-o empatizezi si porneste de acolo. Alege daca sa incluzi alte elemente inntr-o imagine indiferent daca au sau nu legatura cu subiectul tau.

De exemplu, ai putea dori sa incluzi acel copac urias ce sta langa casa abandonata pentru a oferi proportie imaginii. Pe de alta parte , ai putea decide sa il excluzi daca vrei sa para casa mai mare. Ceea ce excluzi din imagine este la fel de important ca ce incluzi in ea.

Citeste mai multe despre subiectul fotografic in acest articol: Ce este subiectul fotografic si cum sa evidentiezi subiectul in fotografie.

Regula treimilorpasarea

In primul rand, ce este regula treimilor? Folosind regula treimilor inseamna sa imparti imaginea in treimi orizontale si verticale, deci obtii o grila cu 9 patrate, si iti asezi subiectul dealungul uneia din aceste linii. (Mai multe detalii in acest articol despre compozitia in fotografie.)
In general, acest lucru creaza un aspect mai placut ochilor. Unii fotografi folosesc aceasta metoda din motive religioase iar altii o incalca de fiecare data. Eu ? Sunt undeva la mijloc. Consider ca sunt momente cand regula functioneaza perfect dar uneori lasa imaginii un aspect putin cam banal. Asadar sfatul meu este sa invatati regula si sa exersati utilizand-o, dar deasemenea exersati incalcand-o. Important este sa gasesti un echilibru geometric sau cromatic intre elementele din fotografie (vezi prima imagine).

Fii creativ

Spring_in_Cluj_by_vendoritzaFiind un fotograf calator, de multe ori ajung in locuri fotografiate anterior. De fapt, in aceasta era a fotografiei digitale, este aproape imposibil sa gasesti un subiect care nu a fost acoperit exhaustiv. Asta aduce o provocare: sa vii cu o noua abordare a unui subiect vechi.

Pentru a-ti face fotografiile sa iasa in evidenta trebuie sa faci ceva diferit. De obicei inseamna sa cauti unghiuri diferite. Ceva nou si neutilizat. Asta ar putea insemna sa te intinzi pe sol pentru o perspectiva joasa, sau sa iti inclini camera pentru a crea un alt unghi fata de cel clasic de 90 de grade cu orizontul.

Oricare ar fi tacticile, straduieste-te mereu sa vii cu ceva ce nu s-a mai facut. Una dintre metodele mele favorite este de a ma uita la poze facute de altii pe acelasi subiect inainte de a ma gandi care ar fi perspectiva opusa.

Concluzii:

A determina compozitia in fotografie poate fi o sarcina simpla. Dar este esential sa intelegi ce face ca o compozitie buna sa se afirme asupra uneia nereusite. Precum in toate domeniile, cu cat exersezi mai mult, cu atat iti va fi mai usor. Intr-un final, obiceiul de a fi atent la incadrare o sa fie atat de inradacinat incat o s-o faci fara sa realizezi. Este o chestiune simpla de a experimenta si a gasi ce ti se potriveste.

Recomandare


Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

1 thought on “Inceputurile fotografiei: Compozitia in fotografie

Leave a Comment