Inceputurile fotografiei: Alegerea obiectivului pentru aparatul tau foto

Exista o varietate coplesitoare de obiective pentru DSLR-uri. incepand de la obiectivele wide, la teleobiective, ochi de peste, cu apertura fixa, etc. ceea ce face alegerea dificila. Nu este insa chiar asa de complicat. Poti sa citesti articolul despre tipurile de obiective, dar, in final, totul se reduce la o simpla intrebare :
Ce vrei sa fotografiezi ?

Iata cateva criterii pentru determinarea obiectivului potrivit scopului tau:

Distanta focala:

Daca esti incepator, probabil ca inca experimentezi pentru a descoperi ce iti place sa fotografiezi. Ai putea fotografia cateva portrete de familie intr-o zi si peisaje din vacanta a doua zi. Pe de-o parte, ai fi putut decide de la bun inceput ca esti pasionat de fotografierea animalor salbatice si asta este tot ce vrei sa faci. Oricum, este o mare diferenta intre obiectivele necesare pentru punerea in evidenta a elementelor fiecarui tip de fotografie.

Pentru a potrivi o panorama in vizorul camerei, vei avea nevoie de un obiectiv cu unghiul wide. In schimb, daca vei incerca sa fotografiezi un portret utilizand acelasi obiectiv, va rezulta o persoana foarte mica si cam atat, doar daca nu esti atat de aproape de fata acesteia, incat sa ii simti respiratia. In incercarea de a face o poza unui urs salbatic aflat la 100 de metrii, sau mai putin, va fi imposibil (si nu vei dori sa fii mai aproape de atat de un urs salbatic). In acest caz ai nevoie de un obiectiv tele. Iar daca vrei sa fotografiezi picaturile de apa de pe o suprafata, ideal este un obiectiv macro.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Intr-o lume ideala, ar exista 3 obiective diferite pentru fiecare subiect. Dar in acea lume, ai fi de asemenea milionar ca sa iti permiti sa le cumperi. Lucrul asupra caruia trebuie sa te decizi este ce tip de fotografie te intereseaza pentru a alege obictivul corespunzator.

understanding-a-camera-lens

Zoom versus Obiectiv fix

Sunt beneficii din ambele parti. Pe de-o parte, obiectivele cu zoom sunt versatile, si reduc necesitatea unei genti pline cu alte obiective ce trebuie schimbate pe parcursul procesului de fotografie. Pe cealalta parte, un obiectiv de calitate este nepretuit. Cele fixe, daca sunt bine confectionate, produc in general o fotografie de o calitate mai buna. Asta datorita numarului redus de piese mobile. In asa fel, lumina nu trece prin atat de multe parti componente – lentile, deci nu este atat de dispersata. Alt mare avantaj este faptul ca obiectivele fixe tind sa fie mai “rapide” decat cele cu zoom. Practic, asta inseamna ca poti incetini declansarea fotografiei intrucat obiectivul necesita mai putina lumina pentru a creea o expunere corecta. Este folositor in special pentru portretele cu lumina disponibila.

Apertura/Diafragma

Un factor important de luat in calcul in alegerea obiectivului este apertura maxima (adica, deschiderea maxima a diafragmei). Acesta este indicata pe obiectiv cu litera “f”, ca de exemplu f/2.8. Cu cat numarul este mai mic, cu atat deschiderea diafragmei este mai ampla. De exemplu, daca vrei sa realizezi un portret in care trasaturile subiectului sunt clare, iar fundalul este neclar, vei avea nevoie de o diafragma mai inchisa. Daca doresti sa fotografiezi un peisaj in miscare, unde totul trebuie sa fie focalizat, vei avea nevoie de o diafragma mai deschisa. Alegerea unui obiectiv cu un interval larg al deschiderii diafragmei iti ofera mai multe posibilitati atunci cand fotogeafiezi. Pe de alta parte, obiectivele cu apertura fixa produc imagini de o calitate superioara si sunt mai rapide. Astfel, un obiect cu apertura fixa de 2.8 este ideal pentru subiecte bine izolate de fundal, dar, este si mai scump.

70d_ef_lenses

Calitatea constructiei obiectivului

Este bine cunoscut faptul ca obiectivele costa mult, chiar mai mult decat camera in sine. Trebuie retinut ca vei avea ceea ce platesti. In timp ce o piesa de echipament nu poate face singura diferenta dintre o fotografie rea si una buna, un obiectiv bine construit, cu sticla de buna calitate, poate realiza poze mai clare. Merita sa invenstim in cea mai buna calitate pe care ne-o permitem. Cunoscand pe ce tip de fotografie dorim sa ne axam, poate face ca intreg procesul sa fie mai putin chinuitor si mai eficient ca pret. In aceasta privinta, pot garanta cele spune printr-o intamplare reala: eu si un prieten de-al meu, fiecare avand acelasi aparat foto, am decis sa ne cumparam doua obiective de 70-300mm. Eu am ales un Tamron mai ieftin, iar el un Nikon cu VR (sistem de reducere a vibratiilor), mai scump. Dupa cativa ani, obiectivul meu s-a stricat (nu mai facea contact cu aparatul foto), in timp ce al lui functiona perfect.

Pentru achizitionarea unui obiectiv puternic la un pret bun, urmareste ofertele de aici:

aparate foto

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

Lasă un comentariu