Inceputul fotografiei: Trepiedul – Prieten sau dusman?

TREPIEDELE – Sunt scumpe, grele, ostentative, ne iau timp sa le asezam si sa le strangem. Pe scurt, trepiedele sunt o bataie de cap. Si in aceasta era, a camerelor digitale, putem creste mereu intensitatea ISO pentru a se adapta la o situatie de lumina slaba. Dar de ce sa ne preocupam? Hai sa vedem avantajele utilizarii unui trepied.

Reducerea zgomotului de imagine

In primul rand, ce este “zgomotul de imagine”? Crescand nivelul ISO-ului, camera digitala amplifica semnalul din senzorul care inregistreaza imaginea. Se aseamana cu cresterea volumului la un sistem stereo pana la 10. Vei auzi un suierat in fundal. Acela este zgomotul de amplificare. In fotografia rezultata, acesta arata ca niste mici granule ce afecteaza calitatea imaginii. Poti intelege acest lucru mai usor daca te gandesti la “puricii” de pe ecranul televizoarelor vechi, atunci cand nu exista transmisie pe un anumit canal.

2997398780_5ce390ffc7Tehnologia utilizata pentru a construi camerele digitale avanseaza aproape in fiecare zi. Intr-o zi, speram ca in curand, camerele vor fi create in asa fel incat sa inregistreze aceeasi calitate a imaginii, netinand cont de setarea ISO. Dar pana atunci, trebuie sa acceptam idea ca, daca dorim o imagine de buna calitate, trebuie sa folosim o setare joasa a ISO-ului.

Daca vrei sa fotografiezi in lumina slaba sau noaptea, ai cateva optiuni. In primul rand, ai nevoie de blitz. Folosirea blitzului poate produce niste rezultate naturale si creative, depinde cum il folosesti. Dar exista cateva dezavantaje.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

In primul rand, trebuie sa cumperi un trepied, deci nu este o solutie gratuita.
Apoi…In cele mai multe cazuri, micul blitz (incorporat) al camerei foto nu este suficient de puternic incat sa lumineze zonele intunecate in conditii de lumina buna, iar pentru subiectele apropiate, este chiar prea puternic.

3025238004_5a30d38c10De asemenea, blitzul nu va functiona cu orice tip de subiect. Este folositor daca vrei sa fotografiezi portrete, dar pentru peisaje cu orizonturi indepartate, in conditii de lumina slaba, lumina produsa nu va face decat sa fie pierduta.

Uneori, nu exista alta solutie decat sa asezi camera pe un trepied, ceea ce iti permite sa reduci ISO-UL, prelunging astfel timpul de expunere, pentru a fotografia in lumina disponibila.

Creativitatea

La fel ca in cazul oricarui alt acesoriu pentru camera foto, trepiedele sunt si creative, si utilitare. Gandeste-te la peisajele urbane, cu trafic in miscare.
photoGandeste-te la norii care se misca in timpul unui amurg, sau valurile marii, curgerea apei de-alungul unei cascade, etc.
Pentru a capta acea miscare si a pastra obiectele nemiscate in poza, ai nevoie de un timp de expunere destul de scurt.

Asta inseamna ca este nevoie de 20-30 si chiar mai multe secunde pentru ca aparatul foto sa fie nemiscat. Este fizic imposibil pentru un om sa faca asta tinandu-l in mana, deci singura solutie este un trepied insotit de folosirea unui cronometru pentru a captura poza dorita.

In functie de ceea ce vrei sa faci cu fotografiile, vei considera trepiedul prietenul cel mai bun sau cea mai mare pacoste – o greutate in plus de carat.

Daca fotografiile tale sunt destinate pentru utilizare web sau pentru un album foto, nu ar trebui sa te preocupe calitatea tehnica a produsului final, dar daca doresti pozele la scara mai mare, de atarnat pe un perete, ori doresti sa le vinzi, vei afla ca trepiedul este cea mai de pret uneala, capabila de a face diferenta intre a primi o oferta de un million de dolari, ori de a rata marele jackpot. Eu il am pe al meu oriunde merg, chiar daca nu ajung sa-l folosesc de fiecare data.

Despre diferitele tipuri de trepiede, partile esentiale ale acestora, si sfaturi pentru alegerea trepiedului potrivit, vei afla in cadrul cursului de fotografie online (lectia 6).

Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.  ►  Vezi Portofoliu Fotografii TLM

Leave a Comment