Ghidul fotografiei de noapte

Cum facem fotografii noaptea, cand este intuneric? Pentru multi, fotografia pe timp de noapte este cea mai dificila. Acest lucru se datoreaza faptului ca expunerea pe timp de noapte este un lucru foarte variabil si subiectiv. Depinde de cat de multa lumina ai la dispozitie in mediu, cat de luminat este subiectul, si ce fel de efect vrei sa obtii.

Pe cat de multe posibilitati de fotografiere exista in conditii de noapte, pe atat de flexibil trebuie sa fii si tu in setari.

Simpla reincadrare putin mai la dreapta sau la stanga poate schimba luminozitatea scenei si ca atare, nevoia de reajustare a expunerii. De aceea, oricat de bine iti cunosti camera si tehnicile foto, fotografierea este un proces de incercare si eroare. De exemplu, este indicat sa experimentezi mai multe variante de timpi de expunere pentru fotografia de noapte, sau ori de cate ori vrei sa fii creativ surprinzand dare ale obiectelor in miscare. Acest articol este un mic ghid care sa iti ofere un punct de plecare pentru aceste experimente.

Ce trebuie sa contina geanta foto pentru fotografia de noapte?

 • Aparatul foto cu baterii de rezerva. Timpul lung de expunere consuma mai multa energie.
 • Obiectiv grandangular (wide) sau normal. Nu ai nevoie de altceva decat daca fotografiezi luna.
 • Telecomanda pentru declansarea de la distanta, pentru expuneri mai lungi de 30 de secunde.
 • Trepied.
 • Lanterna si laser – pentru iluminare si efecte. Fara lanterna nu poti face setarile camerei. Ecranul LCD va trebui oprit fiindca te orbeste.

Ce fel de fotografii putem face pe timp de noapte?

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Asa cum am mentionat la inceputul articolului, exista mai multe posibilitati de a face fotografii pe timp de noapte, si in functie de acestea, vom avea setari diferite ale camerei foto.

 • Peisaje urbane de noapte
 • Fotografii stradale de noapte
 • Fotografierea darelor luminoase
 • Portrete de noapte
 • Fotografierea lunii
 • Fotografierea caii lactee
 • Fotografierea darelor stelare

Cum setam aparatul?

 • Ideal pentru fotografia pe timp de noapte este modul manual, sau, modul prioritate a timpului de expunere. In plus, indicat este sa fotografiezi in RAW sau JPEG+RAW deoacere setarea balansului de alb este dificila/controversata. De cele mai multe ori vei avea atat lumini calde cat si reci.
 • Un lucru putem stabili in comun la toate tipurile de subiecte: diafragma trebuie setata cu deschiderea maxima (de exemplu, F 2.8). In felul acesta permitem ca senzorul sa receptioneze o cantitate de lumina mai mare intr-un timp cat mai scurt. Exceptie face doar cazul in care vrei sa obtii dare luminoase intr-o zona puternic luminata. In astfel de cazuri s-ar putea chiar sa ai nevoie de un filtru ND gradual pentru a putea evita supraexpunerea in timp ce inregistrezi dara luminoasa. Sunt cazuri foarte rare, cu un nivel ridicat de dificultate, dar si cu un rezultat spectacular.
 • Apoi, in marea majoritate a cazurilor, cauta sa ai un ISO cat mai mic pentru un nivel de zgomot de imagine cat mai mic.
 • Timpul de expunere este cel care variaza foarte mult de la o situatie la alta.

Peisaje urbane de noapte

Pentru ca peisajele urbane de noapte sa fie impresionante, trebuie sa te gandesti ca ai nevoie de un ISO cat mai mic. Acest lucru inseamna ca fara trepied nu vei putea obtine maximum de claritate si stablizare in acelasi timp.

Dupa ce ai montat aparatul pe trepied, si ai facut setarile potrivite, intra in meniu pentru a modifica modul de actionare a camerei. Intarzie declansarea cu 2-3 secunde. Daca actionezi tu bonul declansator, aparatul va inregistra o mica miscare in timpul apasarii cu mana, iar acea miscare poate strica claritatea.

Timpul de expunere depinde foarte mult de luminozitatea scenei, avand o plaja foarte larga de posibilitati (de la 2 secunde si pana la 10 secunde).

In ceea ce priveste fotografiile in care luminile strazii au raze si nu apar doar ca niste pete rotunde de lumina, este nevoie de o modificare a setarii diafragmei. O diafragma mai ingusta, sa zicem un F11 – F16, iti va permite obtinerea de raze de jur imprejului surselor de lumina. Este un efect foarte placut. Pentru a compensa expunerea in acest caz, va trebui sa maresti timpul de expunere.

Fotografia stradala de noapte

Nu intotdeauna cand vrem sa face fotografii pe intuneric umblam cu trepiedul dupa noi. Exista cazuri in care trepiedul ramane acasa – de exemplu, cazul fotografiei stradale de noapte. Fotografia stradala de noapte este un tip de fotografie de noapte fara trepied.

Cand vrei sa surprinzi rapid momentul, setezi un timp de expunere nu foarte lung (nu vrei ca oamenii sa iasa miscati), si lasi aparatul sa decida cat de mult este nevoie de cresterea valorii ISO. Vei constata ca fotografiile facute in astfel de conditii ajung sa aiba un ISO destul de mare, intre 1600 si 6400. Avand in vedere acest lucru, este de preferat sa folosesti un aparat full-frame. Calitatea imaginilor la un ISO mare este mult mai buna la un aparat full-frame comparativ cu APSC sau 4×3.

Cu stabilizarea optica activata poti obtine un castig de 2-5 stopuri, in functie producător. Obtii imagini mai clare la timpi de expunere mai lungi, un lucru de dorit. Nu te astepta insa ca aceasta stabilizare sa faca minuni. Maxim poti obtine un ISO mai mic daca ai o stabilizare buna, ceea ce inseamna o calitate mai buna a imaginii dupa post-procesare.

Nu folosi blitul pentru acest tip de fotografie: doar va strica atmosfera. Oamenii vor fi fie siluete negre pe un fundal luminos, fie vor fi iluminati de luminile din mediu (lumini stradale, de la magazine, panouri publicitare, etc.). Aceste lumini care le gasim peste tot intr-un oras sunt foarte bune deoarece nu albesc si nu produc umbre tari.

Daca vrei sa fotografiezi arhitectura nocturna puternic (dar frumos) iluminata, si te deranjeaza trecatorii si masinile care circula constat prin fata claditii, poti apela la filtrul ND. Folosirea filtrului ND va prelungi timpul de expunere fara a supraexpune cladirea (presupunand ca ea este deja puternic luminata), iar orice obiect in miscare va fi “sters” din cadru datorita acestei expuneri lungi. Este un caz rar si dificil.

Fotografierea darelor luminoase

Cel mai la indemana pentru orice pasionat de fotografie sunt darele luminoase lasate de masini. Cauta inca din timpul zilei un loc mai inalt, din care sa poti surprinde o portiune lunga de drum. Apoi, ai in vedere modul in care se intersecteaza drumurile. Gaseste acea compozitie care va forma linii convergente, sinusoide frumos incadrate. De asemenea, fii atent la directia de mers – masinile care se indeparteaza vor lasa dare rosii, iar cele care vin, dare albe. Incearca sa-ti imaginezi ce aspect vor avea darele avand in vedere acest lucru. Timpul de expunere poate varia de la 1 pana la 5 secunde, in functie de luminozitatea scenei si ce valoare ISO alegi.

Tot in aceasta categorie intra si artificiile. Majoritatea aparatelor au un mod scenic cu presetari speciale pentru aceasta categorie, si atunci nu este nevoie sa-ti bati capul cu memorarea setarilor. Dupa ce ai selectat acest mod scenic pentru artificii, seteaza fotografierea in rafala. Nu vrei sa ratezi momentul in care artificiile sunt in punctul lor culminant.

Pentru cei care vor sa experimenteze si sa fie creativi, exista si posibilitatea de a fotografia dare luminoase lasate de alte surse de lumina decat masinile. Este vorba de sub-ramura fotografiei de noapte cunoscuta sub numele de “pictura cu lumina”. In acest caz ai nevoie de ajutorul unei alte persoane atunci cand mergi la fotografiat. Acea persoana va misca sursa de lumina, va “picta” cu ea in aer, iar aparatul va inregistra acea miscare. Posibile surse de lumina sunt: lanterne, led-uri, lasere, beculete ornamentale (cum este instalatia bradului de Craciun), bratari luminoase, chiar si o faclie aprinsa. Poti incerca cu orice obiect luminos pentru a fi creativ.

Portrete de noapte

Pentru portretele de noapte este necesar blitul. Dar, cine a incercat sa faca acest lucru, s-a izbit de urmatoarele probleme:

 • Pielea prea alba, umbre dure pe fata
 • Ochi rosii
 • Fundal complet negru

Iata cum poti evita aceste lucruri:

 • Foloseste un difuzor de blit pentru a inmuia umbrele de pe fata. Daca intensitatea blitului este reglata la minim si totusi pielea iese prea alba (arsa) in poza, repeta cadrul facand un pas in spate. Distanta dintre tine si subiect este si ea un factor decisiv pentru o buna iluminare.
 • Foloseste o sursa de lumina mai indepartata de obiectivul aparatului. Ideal este daca ai putea ilumina fata cu altceva decat blitul incorporat. Daca o sursa externa de lumina este exclusa, atunci incearca un blit extren.
 • Sa obtii detalii in fundal si in acealsi timp sa iluminezi si fata nu este imposibil. Trebuie doar sa setezi blitul pe modul “slow sync“. Acest mod va activa blitul dupa ce va expune cu un timp mai indelungat fundalul. Pentru rezultate optime, in tot timpul expunerii, persoana trebuie sa stea nemiscata, iar aparatul trebuie stabilizat pe trepied. De multe ori insa vad fotografii reusite, creative, in care s-a folosit acest mod de fotografiere nocturna fara trepied (fundalul iese miscat, dar persona nu).

Fotografierea lunii

Daca folosesti un teleobiectiv pentru a cuprinde luna in tot cadrul, atunci lumina care ajunge la senzor este suficient de mare incat sa nu fie necesara o expunere lunga. Practic, o luna fotografiata cu 300 mm va iesi clara si bine expusa la 1/40 sec. f 5.6 (cea mai larga diafragma pentru 300mm) si ISO 400, din mana. Lumina lunii este suficient de puternica incat nu mai putem vorbi de conditii “de noapte”, cu lumina slaba. De aceea, cu o buna stabilizare, poti merge si pana la ISO 100, iar timpul de expunere va varia intre 1/250 si 1/40.

In orice alta situatie inafara folosirii teleobiectivului, luna va aprea ca o sfera alba, luminoasa, in cadrul unei compozitii ce cuprinde un peisaj (urban sau natural).

Fotografierea caii lactee

Fotografierea caii lactee rezulta practic intr-un peisaj noctun. Pentru ca stelele sa aiba o vizibilitate maxima in fotografie, este foarte importanta locatia in care faci fotografia. Nu poti face un peisaj nocturn de noapte la marginea unui oras, in care sa se vada bine si stelele. Poluarea luminoasa a orasului va afecta vizibilitatea stelelor, si inafara de cele mai mari stele, nu vei putea fotografia nimic. La fel, cauta sa eviti noptile cu luna pe cer – si ea afecteaza vizibilitea stelelor.

Asadar, cine vrea sa fotografieze calea lactee, trebuie sa calatoreasca departe de orice poluare luminoasa, ideal pe varf de munte.

Vei observa ca focalizarea pe timp de noapte, atunci cand nu ai un punct luminos de reper, este practic imposibila in modul automat. Seteaza focalizarea manual, la infinit.

Tot din lipsa unui reper, si a intunecimii din jur, iti va fi greu sa compui imaginea. Recomandat este sa stabilesti pozitia aparatului de la apus, inainte ca cerul sa fie complet negru, dar avand in vedere locul in care este calea lactee. Incadreaza mai mult cer decat pamanat. Folosind un obiectiv cu o focala foarte scurta, vei putea indrepta, taia si recompune imaginea dupa ce aceasta a fost inregistrata de aparat.

Ca timp de expunere, ideal este intre 20 de secunde si 30 de secunde. Nu pot spune exact deoarece difera de la aparat la aparat, si difera si in functie de luminozitatea scenei in sine (poate ai un cort luminat pe pamant, un far, o casa, sau un oras foarte indepartat). Peste 30 de secunde insa, incep sa apara darele stelare, de aceea nu este indicat sa depasesti aceasta valoare.

Valoarea ISO nu trebuie sa fie prea mare pentru ca zgomotul de imagine se poate confunda cu stelele, dar, nici prea mic fiindca atunci in mod cert vei obtine o imagine subexpusa. Cauta sa experimentei in jurul valorii ISO 1600. La fel, nu pot iti spune daca poti sau nu sa cresti ISO pana la 3200 sau nu, fiindca nivelul de zgomot difera de la aparat la aparat.

 

Fotografierea darelor stelare

Am tratat separat fotografierea darelor stelare de alte tipuri de dare luminoase dintr-un motiv evident: miscarea aparenta a stelelor pe cer este mult mai lenta decat cea a masinilor sau a mainii celui care deseneaza cu lumina. Este un caz compex si dificil.

In primul rand, cauta sa gasesti pe cer pozitia stelei polare. Miscarea de rotatie va fi in jurul acestui punct. Nu incadra steaua polara in centrul imaginii.

 • Varianta 1: In acest caz ISO-ul nu ar trebui sa depaseasca ISO400, iar timpul de expunere este undeva intre minim 30 minute si chiar 60 sau 120 minute. Problema este ca nu rezista bateria, iar aparatul se incinge, se blocheaza, si ramai cu buza umflata dupa ce ai asteptat mult si bine.
 • Varianta 2: In acest caz foloseste o valoare ISO de 800, 1600 sau 3200 (in functie de luminozitate) si fa  multe cadre de cate 30 sec, din acelasi loc, nemodificand nicio setare a aparatului sau a obiectivului. Apoi, in procesare, suprapune cadrele pentru a obtine o singura imagine. Mai multe detalii in acest articol. In functie de numarul de cadre darele vor aparea mai lungi sau mai scurte. Aceasta varianta este cea mai des utilizata in ultima perioada din evolutia fotografiei.

Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

1 thought on “Ghidul fotografiei de noapte

Leave a Comment