Ghidul incepatorului pentru intelegerea senzorului aparatelor foto

Acest ghid raspunde la intrebarea uzuala: Cum functioneaza senzorul aparatului foto?

Exista doua tipuri de senzor pentru aparatele foto digitale: CCD si CMOS.

CMOS este acronimul de la „Complementary Metal Oxide Semiconductor„,

iar CCD de la „Charge-Coupled Device„.

Senzorii CMOS sunt mai putin scumpi fata de CCD si necesita de asemenea mai putina putere (deoarece senzorii CCD functioneaza cu mai multe circuite), deci cele mai moderne aparate foto se bazeaza pe senzorii CMOS (totusi, majoritatea camerelor foto folosesc CCD). Este imposibil de spus care dintre acestea este mai bun deoarece ambele au avantaje si dezavantaje. Dar, daca software-ul apratului foto a fost conceput sa elimine neajunsurile unui tip de senzor, atunci respectivul aparat foto este unul bun. Exemplul clasic in acest sens este functia de reducere a zgomotului de imagine (in eng. noise reduction) folosita de aparatele pe baza de senzor CMOS.

Principiul de functionare al senzorului foto
Principiul de functionare al senzorului foto

Principiul senzorului CCD:

In fotografia digitala, atunci cand razele de lumina patrund in aparat si ajung la senzor – care converteste lumina in electroni – se formeaza imaginea.
Este simplu: cu cat exista mai multa lumina care sa „atinga” fotodioda, cu atat este mai mare incarcarea cu electroni. Dar, cum se separa culorile in acest proces? Lumina care patrunde in aparat este lumina alba, obisnuita, care contine toate lungimile de unda, deci mecanismul interior este de filtrare a diferitelor lungimi de unda, prin diferite filtre bazate pe codul de baza RGB (red-gree-blue, sau pe romaneste: rosu-verde-albastru). Informatia astfel obtinuta este citita rand cu rand si pixel cu pixel, astfel incat timpul de procesare (timpul pe care il petreci asteptand din momentul in care ai apasat pe buton si pana cand iti apare imaginea pe ecranul LCD) este mai lung, dar mai precis, decat in cazul celuilalt tip de senzor.

Principiul senzorului CMOS:

Un senzor CMOS, in loc sa converteasca lungimile de unda ale luminii intr-un curent de electroni pe un alt cip, acesta converteste fotonii in electroni prin procesarea datelor in mod direct, fara a utiliza un alt cip.  Folosind amplificatoare, acesti senzori sunt mai rapizi decat CCD-urile. Totusi, faptul ca nu toate amplificatoarele si convertoarele functioneaza cu acelasi nivel de eficienta, determina aparitia zgomotului de imagine.
Desi majoritatea senzorilor CMOS folosesc acelasi sistem de filtrare RGB, exista o tehnologie noua, revolutionara, numita Foveon (Sigma a inceput sa o foloseasca, iar in viitor se preconizeaza ca mai multi producatori de aparatura foto-video vor introduce aceasta metodologie in noile modele de aparate), care foloseste proprietatile siliconului pentru a filtra diferitele culori ale spectrului luminos.


Acest articol este un extras din Manualul Tehnic de Fotografie

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

Lasă un comentariu