Sfaturi si resurse pentru o galerie foto online de succes

De-a lungul ultimilor ani, posibilitatile de a-ti crea o galerie foto online, si de a impartasi fotografiile tale unui public din ce in mai larg, au crescut si s-au diversificat exponential. Este foarte usor acum, din cateva click-uri, sa incarci mai multe fotografii de-o data si sa imprastii vestea printre cunoscuti: “hei, uite ce poze am mai facut!”.

In plus, datorita cresterii numarului de fotografi si fotografii, s-ar putea spune ca a crescut concurenta. Daca, insa, nu esti un spirit foarte competitiv, acest lucru este chiar un mare avantaj, pentru ca, acest lucru insemna, in primul rand, ca a crescut (si este mai usor accesibil) volumul de fotografii inspirationale.

Majoritatea site-urilor care permit crearea de galerii foto online folosesc un algoritm de clasificare a fotografiilor dupa numarul de like-uri, fav-uri, plus-uri si vizualizari, astfel incat, cele mai atragatoare, cele mai impresionante, mai artistice si mai inedite (in opinia vizitatorilor), vor aparea pe prima pagina atunci cand cauti sa vezi ce fotografiaza altii.

Avantajele utilizarii platformelor de tip social media (comunitati foto online):

  • – Nu mai este nevoie sa-ti faci un site (lucru destul de greu) pentru a avea un portofoliu online. Pe langa faptul ca scapi de dificultatile tehnice (configurare si design) ale crearii efective, nu mai platesti nici hosting nici domeniu.
  • – Daca ai totusi un site personal, in cadrul caruia oferi servicii de fotografie si ai un portofoliu specific, poti sa ii cresti pozitia acestuia in cautari (cu alte cuvinte, faci putin SEO), adaugand in fiecare galerie online un link catre site-ul tau.
  • – Primesti vizite si like-uri de la alti pasionati de fotografie atunci cand acestia iti gasesc fotografiile cautand prin galerie. Ai mai mari sanse ca fotografiile tale sa fie vizualizate aici, decat in cadrul unui site personal.
  • – Iti poti crea o baza de urmaritori (followers) care vor fi ochii pe tine atunci cand incarci o noua fotografie.
  • – Audienta ta este clar interesata de fotografii, si nu de altceva, deci vizitele si comentariile vor fi “la obiect”, de la “cunoscatori”. Feedback-ul este unul real si valoros.
  • – Poti la randul tau sa contactezi alti fotografi si sa faci schimb de experiente, sfaturi, etc. si sa iti creezi o galerie cu fotografiile lor care te-au inspirat
  • – Este usor sa actualizezi galeria cu noi fotografii fara a face schimbari la intreg site-ul, iar in cadrul unora dintre platforme, poti sa le sortezi in diferite directoare.
  • – In functie de specificul fiecarei platforme, vei avea acces la diverse alte facilitati: concursuri, posibilitatea de a vinde fotografiile, etc.)

Cate fotografii incarcam intr-o galerie foto online?

Acum, inainte de a insira cele mai renumite site-uri care ofera aceste servicii, mai vreau sa-ti atrag atentia asupra urmatorului fapt, constatat chiar din experienta personala: nu conteaza cantitatea ci conteaza calitatea.

Vrei sa iesi in evidenta cu fotografiile tale, sa primesti multe vizite, urmaritori si like-uri? Nu te apuca sa incarci toate fotografiile care ti se par tie cat de cat bune.

Alege-le doar pe CELE MAI BUNE, apoi creaza mai multe galerii foto!

Evident, poti avea cate un cont pe fiecare dintre aceste platforme, si poti incarca aceleasi fotografii in toate aceste comunitati.

Daca urmezi acest sfat, nu vei avea niciodata probleme in ceea ce priveste consumarea spatiului disponibil. Majoritatea platformelor pentru galerii foto online iti vor oferi un spatiu limitat. Pentru a te te incadra in acest spatiu, pe langa selectarea cu atentia a celor mai bune fotografii, va trebui sa le comprimi. Pentru simpla afisare pe web nu este nevoie de dimensiuni si rezulutie maxima.

Unde ne afisam galeria foto online?

Descopera lumea acestor comunitati de fotografi si explima-te liber prin intermediul fotografiilor, fara bataie de cap.

Daca vrei totusi si ceva personal, si nu doar o galerie in cadrul unui site de tip social media, cu posibilitatea de a castiga un venit suplimentar de pe urma pasiunii tale, incearca urmatoarele variante pentru crearea unui portofoliu online (in special pentru profesionisti):

Iar daca vrei doar un site in WordPress, exista o gramada de teme potrivite pentru fotografi. Despre ele, insa, intr-un alt articol.

Leave a Comment