Fotografiile clasice in alb-negru sunt mai impresionante

Cat de ticsit este albumul tau (fie el digital sau printat)? Si inca mai adaugi in el pe masura ce trec anii? Desigur, amintirile nu le mai poti recupera, deci tot ceea ce iti ramane este imortalizarea lor. Vreau insa sa iti sugerez sa pastrezi o parte din aceste amintiri in imagini alb-negru si nu color.

Asa, ca pe vremea bunicilor si a parintilor.

Portrete in alb-negru

SELECT9_b
Nu stiu de ce, dar ne vine greu sa ne amintim ca si parintii nostrii au fost odata copiii. Ii stim doar drept adultii ce au devenit. Imi doresc pentru copiii mei sa faca acelasi lucru cu mine intr-o zi. Pana acum, am acumulat cu sotul meu aproape 12 albume foto. Doua sau trei dintre ele contin numai fotografii alb-negru si sepia.

Fotografii alb-negru printate versus albume digitale color

portret-alb-negruCand deschid in album foto vechi si rasfoiesc varietatea de fotografii alb-negru din copilaria parintilor mei, raman pur si simplu uimita. Este o alta senzatie decat cea pe care o am vizualizand albumele digitale ticsite cu fotografii color. Mesajul fotografiilor vechi pare mult mai puternic.

Insa, aparatele digitale din zilele noastre permit o stocare usoara, rapida a unui volum mare de imagini. Realizam foarte multe fotografii si apoi le descarcam pe laptop, ca in final sa le stocam pe un harddisk extern si sa uitam de ele. Este mult mai ieftin decat sa le tiparim si sa le aranjam in albume.

Calitate versus cantitate

Fotografiezi mult si nu stii care dintre fotografii merita pastrate?

  • Daca raspunsul este “Da”, incearca sa vizualizezi aceste fotografii in alb-negru, si atunci iti va fi mai usor sa decizi care dintre ele te impresioneaza mai mult. Este un fenomen care se intampla deoarece ochii nu iti mai sunt distrasi de culoare, ci de compozitie si contrastul de lumina.
  • Daca raspunsul este “Nu”, ar trebui sa incepi sa faci mai multe fotografii. Ele sunt esenta amintirilor placute. Am observat ca nu faceam foarte multe fotografii pana sa am primul copil. Dintrodata, voiam sa surprind fiecare pozitie din orice unghi. Unele dintre favoritele mele dupa selectie sunt in alb-negru.

Calitatea nu se pierde in fotografiile alb-negru, este vorba doar de culori. Dupa ce am studiat ambele fatete ale monedei, nu cred ca apreciez mai mult fotografiile color, in defavoarea celor alb-negru.

Avantajele portretelor in alb-negrualb-negru3

  • Aceste fotografii clasice au o prezenta de sine statatoare. Ca si cum ar reda o emotie puternica.
  • Lipsa culorilor spune ceva; ne permite sa vedem dincolo de factorul estetic.
  • Privirea, de exemplu, este mai patrunzatoare.
  • Fundalul, pe de alta parte, distrage mai putin atentia.
  • Unele persoane chiar prefera aceste fotografii intrucat ascund putin mai bine imperfectiunile.

Datorita acestor avantaje, eu si sotul meu iubim sa fotografiem in alb-negru atat copiii, cat si familia.

In aceasta lume moderna a culorilor, este greu sa mai intalnesti fotografii alb-negru.  Daca nu te-a interesat pana acum aceasta arie, iti sugerez sa ii dai o sansa. Realizeaza niste fotografii uimitoare alb-negru cu cei dragi.

Fotografii abstracte in alb-negru

Am vorbit pana acum despre portrete si amintiri fotografiate in alb-negru. Sa stii insa ca si alte tipuri de fotografie beneficiaza de aceleasi avantaje ale utilizarii nonculorilor. In fotografia de arhitectura si cea abstracta se foloseste deseori ca varianta finala a imaginii una alb-negru. Liniile sunt astfel mai puternic evidentiate. Tot contrastrul intre zonele luminoase si cele umbrite este de vina.

ansel-adams3Fotografierea naturii in alb-negru

Fotografii clasice in alb-negru sunt si cele realizate de fotografi renumiti precum Ansel Adams. Indiferent de “varsta” acestor fotografii, ele continua sa impresioneze. Incepatorii in mod special sunt fascinati de faptul ca pana si natura se poate lipsi de culori. Atunci cand avem un contrast puternic de lumina, putem fotografia in alb-negru absolut orice. Chiar si peisaje.

Filtrele si Fotografiile in Alb-Negru

Atunci cand fotografiem in alb-negru avem la dispozitie o varietate de filtre care pot sa creasca sau sa scada contrastul. In mod traditional, aceste filtre de culoare, care nu permit anumitor lungimi de unda sa treaca prin lentila, se montau in fata aparatului. Acum, in era digitala, filtrele se aplica in etapa de post-procesare, cand transformam o fotografie color intr-una alb-negru.

In general, atunci cand imi prelucrez imaginile pe calculator, prefer sa aleg o varianta de alb-negru cu mai mult negru, sau chiar un filtru albastru.

Tine minte: filtrele de culori inchise vor determina intunecarea imaginii, iar cele de culoare deschisa (eg. galben), vor determina luminarea imaginii.

Cele mai interesante efecte se obtin cu filtrele infrarosu, rosu, si verde.

Alteori, un efect mai soft se obtine prin folosirea filtrului de densitate neutra.

Totul depinde de tine atunci cand alegi ce filtre aplici si cat de puternic sa fie efectul acestora.

Leave a Comment