Fotografia stradala: Introducere pentru fotografii incepatori

Fotografia stradala (sau fotografia de strada) este un concept care se refera mai degraba la subiectul fotografiat decat la locatia efectiva, desi strazile sunt locurile comune pentru a fotografia acest tip de subiecte: oameni surprinsi in timpul diverselor activitati inafara cladirilor unui oras.

Cand am vazut fotografia de la Munkacsi,a copiilor de culoare ce alergau spre un val, nu imi venea sa cred ca un asemenea lucru a putut fi surprins de catre aparatul foto. Am zis “Firar..”, mi-am luat camera si am plecat pe strazi.” Henri Cartier-Bresson

Acest tip de fotografie se incadreaza cu usurinta in categoria “fotografierea fara reguli”. Multitudinea de echipamente (trepiede, obiective, filtre, lumini, etc.) asociata cu “fotografierea serioasa” este lasata acasa, sau, mai bine, in magazinul specializat. Sunt mult prea grele si voluminoase, dureaza prea mult sa fie instalate, iar pana sa fie gata, ai ratat momentul. Fotografierea stradala este o fotografiere rapida, in care trebuie sa surprinzi ineditul, candidul.primavara8

De asemenea, regulile de fotografie, deschiderea diafragmei, timpul de expunere, regula treimilor etc. etc., sunt lasate in hainele lor prafuite pe rafturile bibliotecii. Pana sa verifici toate setarile aparatului, subiectul tau deja si-a schimbat pozitia. Asta inseamna ca fotografia stradala poate fi realizata si cu un aparat compact, nu este nevoie de unul profesionist si greoi.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

CONCLUZIE: Fotografia stradala se bazeaza pe creativitate si nicidecum pe tehnica fotografica.

Este suficient, dar nu neaparat ceva usor, sa ai urmatoarele calitati: entuziasm, intuitie si receptivitate. Fotografia stradala poate fi si este: in afara focalizarii, un orizont stramb, o focalizare subtila.

select3 copyFotografii stradali sunt optimisti; pentru ei, paharul este mereu jumatate plin. Ei ajung la o sedinta foto fara un plan prestabilit, cu idea ca lumea noastra larga va contribui cu ceva. Un subiect, o situatie, o scena ce se va prezenta prin ea insasi, si tot ce va trebui sa faca ei este sa o fotografieze.

Fotografia stradala poate fi si este destul de des: lucruri ciudate in prim-plan, nici o focalizare centrala, taieturi ciudate, o combinatie interesanta de elemente ale strazii cu un trecator.

Fotografii stradali vad banalul din fiecare zi cu alti ochi. Reflectia ploii intr-o balta, culorile intr-o multime, echilibrul intr-un spatiu negativ. Mintea lor este deschisa la toti stimulentii pe care ii vad, si isi blesteama ziua cand isi uita apratul foto acasa.

Fotografia stradala poate si este adesea: foarte incarcata, o perspectiva inclinata, cu susul in jos.

primavara3Daca vrei sa faci bani din fotografie, si crezi ca fotografia stradala nu iti va aduce niciodata un venit dar este o pasiune la care nu vrei sa renunti, retine acest lucru: fotografii stradali nu stau numai pe strazi, sunt prezenti la nunti, concerte scolare, langa tine intr-un tren. Aduc putin a turisti, este “acoperirea” lor favorita, una fara marele blitz. Acesta din urma a fost lasat acasa, lumina disponibila fiind de ajuns.

Fotografia stradala adesea este: cu greseli de expunere, neclara.

Fotografia stradala este, in fapt, un instantaneu. Insa, ceea ce iese in evidenta fara de o poza banala (adesea numita tot instantaneu), este fotograful, interpretarea lui/ei a scenei, ceea ce vede el intr-o anumita situatie, reactia lui la stimuli, arta pe care o vede in fiecare zi in lucrurile obisnuite.

cantand_in_soareTehnicienii, sau cei care cauta perfectiunea unei imagini calculate, realizeaza nu doar fotografii frumoase ci si corecte din punct de vedere tehnic. Artistii vizuali, netinand cont de mediu, creaza imagini care pot stimuli mintea, inima si valideaza conditia umana in toate formele ei.

Pana la urma, frumusetea este chiar in fata ochilor celui care o priveste, fiind de natura subiectiva dar rareori interpretabila, in timp ce arta vorbeste cu toti cei care sunt pregatiti sa o asculte si sa o interpreteze.

Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

Leave a Comment