Fotografia de stradă este o artă care necesită un studiu riguros pentru a o stăpâni. În aceași timp are și un efect terapeutic și este accesibilă oricărui deținator de aparat foto sau telefon cu camera foto.
Oricine se poate apuca să facă fotografie de stradă. Doar că la început rezultatele nu prea sunt mulțumitoare, mai ales când comparăm fotografiile realizate de către noi cu ale altora care au ani de experiență.
De aceea, am scris acest mic ghid care să te ajute să iei un start rapid pentru a face fotografie de stradă mai bună!
Cuprins
Ce Este Fotografia De Stradă
Fotografia de stradă este o denumire generică pentru o suită de stiluri de fotografii ce au loc pe stradă.
Acest tip de fotografie are la bază fotografia documentară, dar nu se rezumă doar la atât. Pe cât este de accesibilă, pe atât este de complexă. De aceea am scris și am realizat un tutorial video despre ce este fotografia de stradă aici.
Cel mai important pentru cineva aflat la început de drum în această artă, este efectiv să facă fotografia pe stradă, având în minte un subiect foto, iar pe măsura acumulării de experiență, realizarea unui proiect foto.
Proiectul foto este cel care va da putere fotografiilor tale pentru că o serie de fotografii este mai puternică decât o singură fotografie. Deși, o fotografie de stradă trebuie să fie suficient de puternică încât să spună ceva singură.
Cum începi să faci fotografie de stradă?
Cum am spus mai sus, cel mai important este să începi. Cu cât faci mai multă fotografie, chiar dacă la început proastă, cu atât vei deveni mai bun.
Deci începe să faci fotografie fie cu telefonul fie cu un aparat foto pe care-l ai cu tine.
Caută să fotografiezi tot ce-ți suscită interesul și curiozitatea:
- o persoană interesantă
- o scenă interesant luminată
- o culoare specifică
- reflexii
Cel mai important la început este să nu folosești un obiectiv zoom ci să folosești un obiectiv prime, sau telefonul.
Ce Fotografiezi Pe Stradă La Început?
Probabil te interesează fotografia de stradă pentru că ai auzit câte ceva despre ea și ai văzut niște fotografii realizate pe stradă, care ți-au captat atenția și interesul!
De aceea, cel mai important la început este să-ți definești punctele de interes și atracție.
Ce anume te interesează să fotografiezi pe stradă? Ce-ți atrage atenția?
Având în minte aceste puncte de interes vei căpăta claritate despre subiectul foto pe care-l poți trata.
Fotografia de stradă este atât observare cât și privire în oglindă.
De aceea, chiar dacă eu îți dau jos câteva idei pentru fotografii de stradă, tu singur trebuie să decizi ce anume rezonează cu tine.
Încălzirea în fotografia de stradă
Deși fac des fotografie de stradă de câțiva ani, de fiecare dat simt nevoia unei încălziri. Pentru a intra în starea de flux creativ trebuie să încep să fac fotografii și să văd lumea prin intermediul lentilei, cadrului foto. De aceea este recomandat să faci puțină încălzire.
Du aparatul la ochi. Fotografiază obiecte, copaci, blocuri. Doar fă fotografie și începe să vizualizezi lumea în acel cadru. Făcând fotografie începi să te relaxezi și cei din jur se învață cu tine. Când ești turist este ușor să faci fotografie de stradă. Mai greu este să faci la tine în oraș. De aceea ai nevoie de această încălzire – atât pentru mentalul tău cât și pentru a-i obișnui pe cei de lângă tine că tu ești fotograf și faci fotografii în jurul lor – astfel toată lumea se va relaxa. Iar un mental relaxat înseamnă succes maxim în fotografia de stradă!
5 Idei De Fotografii De Stradă Pentru Începători
- Realizeză portrete stradale – aceste portrete pot fi instant fără a cere permisiunea (aceasta fiind și chintesența fotografiei de stradă – de a surprinde ceva nearanjat, ceva care nu stă de poză) sau pot fi realizate cu permisiune.
Portretele instant, mi se par cele mai simple. Nu trebuie să-ți bați capul cu încadrarea prea mult. Doar surpinde portretul pe mijloc și ai rezolvat probelma. De aceea mi se pare o temă ușoară. Dar este posibil pentru cineva aflat la început de drum să fie ceva complicat și să existe anxietate.
Vezi ce ți se potrivește. Dacă nu ți se potrivesc portretele de stradă, sau ți se pare ceva înca prea complicat treci la următoarea idee. - Surprinde clădiri în care omul este pus în contrast cu măreția construcției. De obicei omul va fi foarte mic și clădirea va fi curpinsă integral. Acest tip de fotografie nu ar trebui să ridice probleme. Omul oferă doar context și umanitate cadrului. Nu este ceva atât de personal precum un portret.
- Fotografiază reflexii – surprinde imagini de oameni în reflexii. O astfel de temă este de asemenea ușoară. Descoperă reflexii ușor abordabile. Astfel vei adăuga elementul uman și urban în reflexie și vei ocoli starea de anxietate pe care o are cineva când se apucă de fotografia de stradă.
- Fotografiază apusul în care surprinzi și elementul uman – toți fotografiză apusul. Merg pe malul lacului, sau a unei zone bune pentru admirat apusul și fac fotografii. Tu fă un pas în spate și surprinde apusul cu oamenii care-l admiră. Este atât de simplu – și astfel fotografia nu va mai fi o fotografie de peisaj, ci o fotografie documentară!
- Caută culorile roșu și galben – realizează fotografii cu persoane îmbracate în roșu sau galben. De obicei aceste persoane dau foarte bine în fotografie. Dar mai mult decât atâta, când ai acest scop simplu și clar în minte vei avea odihna minții care-ți va permite să sesizezi subiecte foto. O serie de astfel de fotografii pot constitui chiar un proiect.
Echipamentul Foto În Fotografia De Stradă
Am scris despre obiectivele foto în fotografia de stradă aici.
Tot ce pot să-ți spun după ani de experiență și după ce dețin cam toate focalele folosite în fotografia de stradă pe cele trei mari sisteme (MICRO4/3, APS-C, FULL FRAME) este că aparatul foto nu contează!
Am constatat după ani de experiență și cheltuieli că pot obține aceeași fotografie cu orice aparat foto, cu orice sistem!
„Regula” numărul unu în fotografia de stradă este că: ai nevoie de un aparat foto mic!
Bineînțeles și această regulă poate fi încălcată – dar un aparat foto mic îți permite să te apropii de subiect și să nu fii considerat agresiv. Pe măsura ce evoluezi și capeți acea siguranță și relaxare de sine vei putea obține rezultate și cu un aparat foto mare.
Dar un aparat foto mare, este greu de cărat! De aceea, pentru mine este ideal un sistem foto mic (aparat mic și obiective mici ca dimensiuni).
Aparatul care dă cele mai bune rezultate pentru mine în 90% din situații este Lumix GX9. În condițiile în care dețin Fujifilm X100f, Fujifilm X-PRO3, Sony A7s cred că știu despre ce vorbesc!
Aparatul care-mi oferă cea mai mare versalitate este aparatul cu senzorul cel mai mic, dar și cu obiectivele cele mai mici și cu stabilizarea cea mai bună! În fotografia de stradă când vrei să fii rapid, sau vrei să faci fotografie cu timp de expunere lung, M43 face minuni!
Eu tot îmi editez fotografiile în Adobe Lightroom, așa că oricum obține aceleași imagini cam cu orice aparat.
Nu impun nici un sistem, dar și spre uimirea mea, cel mai versatil aparat pe care-l am și care-mi poate oferi maxim de fiabiliate și siguranță cam în orice tip de fotografie fac este reprezentat de sistemul Micro 43.
Personal în prezent aș utilizat doar Micro43, sau full frame, sărind de tot peste APS-C – mai ales că Sony are deja camere și obiective foarte compacte pentru full frame. Testează și vezi ce merge pentru tine!
Aparatul foto și obiectivele foto trebuie alese în funcție de ce tip și stil de fotografie de stradă faci – doar experiența și studiul clasicilor te va lămuri asupra obiectivelor și modul lor de utilizare în a creea fotografia.
Se poate face fotografie de stradă cu focale cuprinse între 24-150mm echivalent full frame. Și poți face tot felul de cadre, unghiuri, deformări, detalii, suprapuneri dacă știi ce faci. Unii recomandă de exemplu obiectivul de 85mm doar pentru portrete – studiază-l pe Saul Leiter sau alții și vei descoperi că nu doar portrete se pot face cu acest obiectiv! Vezi și cursul meu despre fotografia de stradă aici.
Stiluri În Fotografia De Stradă
Ce este stilul?
- Este în primul rând o semnătură personală, specifică fiecărui fotograf care a vrut și a putut să-și dezvolte conștient un stil
- Este un fir invizibil ce leagă lucrări care poate nu au nici o legătură între ele
- Poate fii ceva definitoriu evident, sau mai puțin evident.
- Oferă congruență, continuitate și consitență în fotografiile create – Fotografiile se crează în ani,pentru a putea fi incluse într-un portofoliu/expoziție
este nevoie de un ritm, latimotiv care să le lege -aceasta oferă stilul. - Stilul se dezvoltă prin imitație, adaptare și modificare în funcție de personalitatea și abilitățile fotografului creator.
Elemente Care Determină Grafica Stilului În Fotografia De Stradă
- Camera foto
- Obiectivul foto
- Perspectiva
- Stilul de editare
- Lumina pe care o preferi
- Compoziția și organizarea cadrului
- Culorile pe care le alegi
Exemple de stil: stilul documentar, stilul abstract, stilul minimalist, stilul geometric
Cum Obții Stilul Tău În Fotografia De Stradă
- Experimentezi câțiva ani cu ce diverse stiluri spre care simți că ai înclinație
- În cele din urmă te hotărăști pe o cameră, un obiectiv, un stil de fotografiere și de grafică
- Dezvolți proiecte cu temă comună
- Ești atras de un anumit subiect, de o anumită focală, de o anumită compoziție, culoare, lumină, fundal etc.
- Îl poți alege când ți-ai însușit reguli de compoziție clare și ai experiență (2 ani+)
- Studiezi cu sârguință pe înaintași
- Vine de la sine după ce ai acumulat experiență în diverse stiluri, proiecte, tipuri de fotografie
5 Sfaturi Pentru Fotografii De Stradă Reușite
- Pornește la drum cu chef de fotografie – personal am constat că mai bine pornesc să fac fotografie de stradă în zilele în care chiar am poftă de asta. Mai bine fac pauză de fotografie de stradă câteva zile și las dorința să crească decât să mă forțez zi de zi să fac fotografie de stradă. Sunt adeptul pofta vine făcând, dar trebuie avut grijă – fiind un proces creativ poate să apară o anumită epuizare și să ai unele zile dezastru complet. De aceea sfatul meu este să dozezi ieșirile la fotografiat, căci doar așa vei permite minții creative să învețe din greșeli și reușite. Este ca un antrenament sportiv – nu poți alerga zi de zi pentru că faci febră musculară și pe urmă te epuizezi. Așa și aici. Dozând atent ieșirile pentru fotografia de stradă, vei obține rezultate mai consistente.
- Învață reguli de compoziție, studiază ilustrațiile – învață reguli de compoziție și studiază cât mai mult despre artele vizuale precum pictura!
- Pornește cu un traseu în minte – descoperă trasee compatibile cu fotografia și drumurile tale. Anumite zone urbane sunt fotogenice, iar altele nu. Un fundal ce-ți permite o izolare bună a subiectului, sau o lumină bună sunt ceva de dorit.
- Pornește cu un subiect foto în minte – înainte să pornești la drum gândește-te bine ce vei dori să fotografiezi. Acțiunea, scena și alte puncte de interes devin observabile și când avem o idee clară în minte. Ba mai mult, ideea clară în minte de la plecare îți oferă relaxare mentală și spirit de observație sporit.Nu pleca fără o idee clară în cap – ce tip, ce stil de fotografie faci? La ce proiect, album foto vrei să adaugi fotografii?
- Alege o singură focală fixă – dacă ai pornit cu o idee clară în cap, vei putea alege și un singur obiectiv. Limitându-te la un singur obiectiv foto vei scăpa de echipament suplimentar și vei avea unealtă potrivită pentru scopul tău. Nu are sens să ai prea multe obiective, sau să folosești un zoom pentru că vei face scurtcircuit pe stradă sesizând tot felul de oportunități foto. De obicei obiectivul universal pentru fotografia de stradă este obiectivul cu focala de 50mm FF. Alte obiective comune sunt cele de 28mm, 35mm, 40mm. Zoom-ul este recomandat să fie folosit doar dupa câțiva ani de utilizare a obiectivelor fixe – o data ce ești învățat să vezi în cadranele standard, vei știi să te folosești de zoom cu succes!
3 Greșeli de evitat în fotografia de stradă
- Privirea insistentă a subiectului – când dorești să fotografiezi o persoană care-ți suscită interesul și-l privești, acea persoana te va sesiza și va simți. Privirea trebuie să fie paralelă cu subiectul pentru a nu-l deranja. Dacă subiectul te-a sesizat nu este nimic dacă ești relaxat și sigur pe tine – subiectul se va relaxa și el și te va ignora. De multe ori am pierdut cadre, deoarece am găsit un subiect interesant și l-am deranjat tot uitându-mă și gândidu-mă cum să-l încadrez. De aceea este bine să fii relaxat, să te gândești la rezultatul final, fotografia! Gândind la fotografie și nu la subiect va ajuta mult!
- Evită subiectele agresive – alege subiecte pașnice. Nu persoane care te pot agresa. Nu are sens să te bagi în gura lupului. Pe viitor, pe măsură ce prinzi experiență de câțiva ani, vei putea aborda și astfel de persoane dacă dorești. Totul e să ajungi la acea performanță, a fotografului care face fotografia precum un doctor iscusist injecția unui copil – fără să știe!
- Folosirea telefonului în mod greșit – telefonul are o focală de 24 mm în general – o focală care deformează! Telefoanele mai nou au și zoom de 1.5x și peste. Dacă faci fotografie cu telefonul, sfatul meu este să folosești zoom-ul pe 1.5x sau 2x și să faci fotografie cu această încadrare. Eu de exemplu așa folosesc Huawei P30 PRO – îl trec pe modul portret și acolo îmi rămâne pe 2x și scot opțiunea de estompare artificială (DOF/blur). Îl folosesc pe modul normal doar în spații înguste și când vreau să mă apropii mult. Deci dacă vrei să faci cadre mai bune de stradă cu telefonul, sfatul meu este să-l folosești pe 2x care echivalează cu 50mm pe full frame.
- Stresul și anxietatea în fotografia de stradă – experiența mi-a revelat că pot face fotografie bună sau proastă cu orice aparat. Diferența constă în starea de creavitate, care este strict legată de starea de relaxare, sau anxietate. Dacă sunt relaxat și nu am anxitate, fiind concentrat pe fotografie și arat care o fac, lucrurile merg strună. Dacă sunt stresat, pot să am cea mai bună camera pentru fotografia de stradă, sau telefonul cel mai bun și tot voi eșua! De ce? Pentru că nu văd bine lucrurile, nu încadrez bine, deranjez subiectul și așa mai departe! De aceea, lucrează să elimini stresul și starea de frică și anxietate. Despre cum faci asta discut și în cursul meu despre fotografia de stradă aici.
Cam acestea sunt sfaturile.
Răspunde în comentarii la întrebarea: care este cel mai mare obstacol al tău când vine vorba de a face fotografie de stradă?
Am citit cu mare curiozitate acest mic ghid, tocmai pentru ca pe strada cel mai mare obstacol este reacția posibila a celor din jur, a unui subiect uman. Și, da, se instalează stresul. Ideea cu privirea paralela cu subiectul poate fi salvatoare. Mulțumesc, Laura. Voi citi în continuare tot ce scrii și, dacă îmi permiți o sugestie, când faci comparație între doua fotografii, before and after, folosește aceeași imagine, nu doua diferite. Este mai evident!
Foarte interesant si de bagat la cap. Mersi . Laura