Fotografia culturii si imortalizarea vietii oamenilor de pretutindeni

Fotografia este un hobby pentru multe persoane, dar pentru unii este mai mult decat atat. Este o pasiune. In viata de zi cu zi, majoritatea facem fotografii, le incarcam pe internet, le impartasim cu altii, si le pastram pentru generatii si generatii. Fotografiile sunt modul nostru de a ne uita inapoi in trecut si de a pretui acele momente speciale din viata noastra, ce nu se mai repeta.

Dincolo de acest aspect, a avea success in fotografierea oamenilor, si a face pozele sa atraga privirea si sa se aglomereze gandurile, este insasi o arta – o arta distincta fata de traditionala poza instantanee; si numai anumite persoane pot captura un moment si realiza o fotografie in asa fel incat sa spuna mai mult decat 1000 de cuvinte.

Arta Fotografiei presupune surprinderea emotiilor umane naturale!

Exista fotografi, atat in strainatate, cat si in Romania, carora le place sa calatoreasca in zone unde traiesc familii de diverse etnii si in care cultura s-a pastrat in ciuda globalizarii. Ei vin in contact cu persoane carora le place sa li se faca fotografii – atat copiilor, cat si adultilor.

Nu numai copiilor le place sa li se faca fotografii, dar si adultilor, intrucat le ofera o sansa sa captureze un moment pentru totdeauna. Uitandu-te la fotografii calde, pline de emotii, ti se topeste inima si traiesti un sentiment pe care ai vrea sa il pastrazi pentru eternitate, si pretuit fie offline sau online in galeriile de pe Flickr, Photobucket si chiar Facebook.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Anat Kedem – Fotograful Familiilor Americane

Anat1Vorbind despre fotografii celebrii din aceasta categorie, trebuie sa o mentionam pe Anat Reisman Kedem (cunoscuta si drept Anat Kedem), ce este una dintre femeile pentru care fotografia este o pasiune, dar si un mod de viata. Ea locuieste in Foster City, langa San Mateo, San Carlos, Belmont si Burlingame,in San Francisco, California, si este specializata in fotografiile cu bebelusi, copii mici, femei insarcinate, materinitate si familie. Ea a fost recunoscuta de multe ori pentru meritele ei – si are un palmares pentru fotografiile de buna calitate, unice, in lumina naturala si in locuri precum Parcul Menlo si Sunnyvale, domiciuliu pentru compania Silicon Valley, precum si Intel, Cisco, SanDisk, Adobe – si de asemenea, pentru parcul Great America si lantul de restaurante Round Table Pizza.Anat3

Hillsborough, Atherton, Los Altos sunt orasele superbe si adapost pentru generatii de familii. Imprejurimile natural pot face o fotografie sa iasa in evident – fie ca e vorba de pozele de zi cu zi, cele din vacante, fotografiile de Craciun, Hanukkah, sau alte sarbatori, cand fotografiile de familie sunt o placer sa le impartasesti.

Anat Reisman Kedem rezuma cel mai bine arta fotografiei portretelor inedite astfel: “Cred in a fotografia intr-o ambianta si lumina naturala, ceea ce creaza o atmosfera ce confera fotografiiloe mele adnacime si dimensiune. In acest sens, incerc, in general, sa fotografiez fie aproape de inserat, ori in primele ore ale diminetii, cand lumina soarelui iubeste cel mai mult obiectivul. In timp ce fotografiez, mereu caut un unghi alternativ, acea privire speciala, acea expresie sincera, ori acel zambet captivant. Fotografiile sau pozitiile pre-stabilite nu intra in discutie. Pur si simplu, nu cred in acest mod de a face lucrurile.Anat2

O persoana nu poate doar sa se bucure de fotografii, si poate de asemenea sa invete cate ceva despre alta persoana prin intermediul fotografiei. In acest fel, Anat a dovedit ca nu este necesar sa ai lumina profesionala, straturi si straturi de machiaj, sau o rochie de firma pentru a arata bine si a emana caldura intr-o fotografie – fii tu insuti si lasa-ti personalitatea si aura sa straluceasca in fotografii, in lumina naturala, fara “coloranti artificiali” de niciun fel. Intr-un cuvant, fotografia culturii si a oamenilor; fiind un talent pe care numai cativa fotografi il detin.

Sorin Onisor – Fotograful Romaniei Rurale

Sorin-Onisor4La noi in tara, un fotograf pe care il respect si il admir pentru arta sa in acest domeniu, este Sorin Onisor. Dupa ce a urmat cursurile scolii populare de arte din Timisoara, si a castigat numeroase premii printre care si Marele Premiu in cadrul Salonului National de Fotografie Turistica, Bucuresti, oct.2006, Sorin a inceput organizarea de workshopuri de fotografie in zonele rurale ale Romaniei. Pitorescul regiunilor alese se impleteste perfect cu traditiile si naturaletea oamenilor pe care grupul sau de fotografi ii intalneste de-a lungul drumului.

Sorin-Onisor2Sorin patrunde in bisericile de lemn din sudul Transilvaniei si nordul Olteniei, sta de vorba cu fierarii din Transilvania si oamenii Deltei, intra in universul copilariei in satul romanesc contemporan, si nu ocoleste nici Maramuresul, nici etniile minoritare.

Ceea ce il deosebeste insa de alti fotografi calatori, este accentul pus pe oameni si nu doar pe frumusetea peisajului (a se intelege ca nici aceasta nu este neglijata), modul in care fotografiile lui evidentiaza viata acestor oameni, cu greutatile si bucuriile ei, emotiile transmise, si culorile intense. Iar acolo unde culorile nu fac parte din ceea ce vrea sa transmita, fotografiile sale vorbesc printr-un puternic contrast de lumina.

Sorin-Onisor3Folosirea unui obiectiv wide ii permite lui Sorin sa cuprinda o perspectiva larga a scenei, incluzand in cadru elemente esentiale care determina povestea din spatele fiecarui “model” fotografiat. Acesta este secretul celor 1000 de cuvinte transmise. Compozitia si mesajul sunt clare in ciuda multitudinii de elemente ale cadrului, fotografia avand un mesaj inchegat, emotionanat.


Sper ca acest articol te-a inspirat si ti-a deschis apetitul pentru calatoriile cu aparatul de gat. Totusi, nu uita: pentru a realiza astfel de fotografii nu este suficient sa stapanesti arta fotografiei, ci este nevoie si de cuvinte alese pentru comunicarea cu oamenii de pretutindeni.

Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

Leave a Comment