Fotografia Cu Telefonul Vs. Aparatul Foto – Ce Alegi ?

0 distributii

Dacă acum ceva timp puteam spune că fotografia cu telefonul mobil nu putea intra în competiție cu un aparat foto, iată că în prezent avem destule motive să ne gândim bine ce o să alegem când vine vorba de a face fotografii.

Haide să vedem care sunt principalele puncte forte și principalele puncte slabe ale fiecărui instrument, astfel încât să vedem ce vom hotărâ să facem când vine vorba de fotografie.

 

7 Motive Pentru A Alege Fotografia Cu Telefonul Mobil

 1. Telefonul este mai compact decât cea mai compactă cameră foto – acest lucru în momentul de față este indiscutabil, ca să numai zic că atunci când ai un instrument ești mai liber să fii creativ și nu să te gândești între ce unelte să alegi. Cu telefonul mobil ești clar mai mobil și în fotografie!
 2. Camerele telefoanelor mobile sunt performante și au zoom optic și stabilizare optica sau electronică – ultimele telefoane mobile au camere foto excelente, printre care amintesc de camerele Huawei Leica  (vezi exemplu din acest articol) – după ce am studiat asiduu obiectivele și fotografiile realizate cu Leica și obiectivele lor (de peste 5000$ un obiectiv), constat cu uimire că fotografiile realizate cu Huawei au acel stil Leica (leica look) – și nu cred că ma auto-sugestionez, mai ales că am verificat și fișierele RAW care au acel “3D POP”, acea claritate specifică Leica și Zeiss. Deci vorbim de camere cu o lentila minusculă care oferă imaginea Leica la un preț foarte accesibil.


 3. Fotografiile pot fi imediat încărcate pe Google Photos, Dropbox, Instagram etc. – ai backup imediat ce ai o conexțiune de internet! Acest aspect este extrem de important pentru că pe lângă faptul că fotografiile tale sunt protejate, îți economisește foarte mult timp. Numai trebuie să le descarci pe calculator introducând cardul (bineînțeles este recoamndat sa le descarci și în format original căci Google Photos ți le compresează un pic și se poate pierde din calitate!).
 4. Fotografiile pot fi prelucrate și sincronizate imediat cu aplicații foarte performante și gratuite precum Snapseed – este uimitoare această aplicație gratuită care permite o prelucrare excelentă a fotografiilor direct din jpeg excelentă! Unii fotogafi deja folosesc tablete și programe Lightroom PRO pentru tablete pentru această prelucare (iar dacă ai backup automat cum am discutat mai sus – tot ce ai de făcut după ce ai făcut poza este să-ți deschizi tableta și fotografia va fi acolo gata pentru prelucrare!)
  Colaj Fotografii Huawei + Snapseed
 5. Poți filma nelimitat, în 4k, slow motion – Huawei, Samsung, Iphone oferă posibilitatea de filmare non stop, 4k, slow motion și tone de opțiuni pe partea de video!
 6. Există lentile minuscule dedicate videografiei care se pot atașa – există multe opțiuni de obiective dedicate telefoanelor mobile care se pot atașa și-ți pot face oferi tot felul de unghiuri creative
 7. Există multe accesorii de stabilizare, prindere, iluminare, protecție apă la prețuri accesibile – telefonul mobil este ușor ca și greutate, deci și accesorile acestea sunt ușoare ca și greutate și accesibile ca și preț. Îți vei putea monta telefonul mobil cum dorești.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Toate bune și frumoase până acum. Mai că am zice că fotografia cu telefonul mobil este mană curată. Haide să vedem ce motive am avea să nu alegem telefonul mobil pentru fotografie.

6 Motive Pentru Care Nu Vrei Să Utilizezi Telefonul Mobil Pentru Fotografie

Realizată Cu Huawei P10
 1. Nu ai aceeași plăcere în utilizare – fiind un telefon mobil bazat pe atingere nu ai plăcerea butoanelor fizice și nu ai ergonomia unei camere foto. Iar faptul că nu te atrage, nu te pune într-o stare mentală să creezi fotografii artistice s-ar putea să te saboteze și să te facă să rămâi doar la nivelul de instantanee rapide, din care doar tu știi ce ai vrut să spui.
 2. Calitatea la nivel de “pixel peeping” nu se ridică la nivelul unei camere foto – daca este să mărim fotografia la 100% vom constata că detaliile, rezoluția, claritatea și multe alte atribute, nu sunt la nivelul unei camere foto. Pur și simplu momentan nu se poate ajunge acolo, chiar dacă fotografia ca un întreg arată totuși bine!
 3. Performanțe mici în lumină slabă – dacă faci fotografii afară și camere foarte bine luminate, vei opține fotografii bune. Doar că în lumină slabă vei vedea o degradare considerabilă a calității. Și chiar dacă poți folosi flash-ul, să fim sinceri, o undă de lumină puternică pe subiect nu te va avantaja în majoritatea cazurilor!
 4. Nu toate telefoanele mobile au cameră foto bună – momentan nu toate telefoanele mobile au o cameră care să atingă nivelul unui telefon de top. Nu se pot compara telefoanele mobile din gama de consum cu cele din gama PRO, care momentan doar ele aș putea zice că fac competiție camerelor foto entry-level. Dar cu timpul probabil acest lucru se va schimba și vor apărea mai multe opțiuni pe piață.
 5. Durabilitatea în timp – am dubii clare despre cât de durabil este telefonul mobil în timp. Riscul uzurii normale consider că este mult mai rapid decât la camerele foto. De asemenea riscul accidentelor este mai mare: pentru că-l utilizezi mai mult există șansă unui accident fizic mai mare și mai există și riscul pe partea de software – viruși, update-uri care-l dau peste cap etc.
 6. Pierzi timp prin aplicații pentru diverse setări – cu aplicațiile poți obține destul de multe facilități și setări, doar că trebuie să umbi cam mult prin meniul telfonului. Pe când un aparat foto o dată setat și învățat, îți va oferi viteză  utilizare!
 7. Nu poți atașa un flash extern – un flash extern ar rezolva multe probleme în situații slabe de iluminare, doar că nu poate fi atașat – deși cine știe ce gadget-uri și aplicații mai există sau se vor implementa pentru a face și acest lucru posibil

Acestea sunt pricipalele șase motive pentru care consider doar fotografia cu telefonul mobil neatractivă.

7 Motive Pentru A Utiliza Aparatul FOTO

 1. Calitatea Imaginii – calitatea imaginii este în general mai bună
 2. Durabilitate – camerele foto, (teoretic) sunt mai durabile ca un telefon mobil
 3. Conexiune WIFI/Bluetooth cu telefonul – mi-ar plăcea o cameră foto cu Android, direct conectată la internet și cu backup automat, dar până atuci avem opțiuni pe ultimele camere de diverse conexiuni wireless cu telefonul mobil. Astfel, poți încărca fotogafiile realizate cu camera pe telefonul mobil și de acolo să le publici/editezi rapid – opțiune des folosită de profesioniști și pasionați.
 4. Plăcerea în utilizare – fotografia pentru unii este atașată de idea de aparat foto și pe lângă asta ergonomia aparatelor foto este mult mai utilă decât orice meniu de “smartphone”!
 5. Opțiuni de obiective specializate și filtre – deși există și pentru telefonul mobil, acestea sunt mult mai răspândite și mai performante (cel puțin la nivel de pixel) pe camerele foto
 6. Performanțe considerabile față de un telefon mobil – aici putem vorbi de FPS, viteză, ISO, calitate optică și așa mai departe… detalii care pentru unii contează și detalii de calitate la care încă telefonul mobil nu a ajuns.
 7. Posbilități post procesare avansate – în general fotografiile realizate cu aparatul foto, mai ales cele în format RAW au potențial mai mare în post procesare, fără riscul degradării imaginii. Bineînțeles și telefoanele mobile au posibilitatea de fotografii RAW, dar senzorul camerelor foto fiind mai mare (asta dacă nu ai ales o cameră foto cu un senzor cât al unui telefon mobil) vei avea mai multă informație cu care poți lucra în post-procesare.

Concluzii Fotografia Cu Telefonul Vs. Aparatul Foto

Principalul motiv contra pentru alegerea telefonului mobil (pentru mine) este că nu ai acel “mojo”, acea plăcere în utilizare fapt care va duce la neutilizarea lui pentru fotografie.

Foto cu Olympus

Principalul motiv pro pentru fotografia cu mobilul este că cea mai bună cameră este cea care o ai cu tine, și dacă o ai cu tine, atunci faci și fotografii dacă ești motivat să o folosești!

Motivul principal pentru care aș alege camera foto este că optic și calitativ este în fața telefonului mobil, am plăcerea în utilizare (câteodată – nu și când se holbează mulțimile că nu au mai văzut parcă un aparat foto în viața lor) și mai mult decât atât cred că evoluția în fotografie se face cu o cameră foto. Nu neg că cineva deja evoluat în fotografie poate face poze extraordinare și cu un telefon mobil, dar parcă camera foto te forțează mai mult. Unde mai pui că Huawei deja folosește A.I. (inteligență artificială) pentru prelucrarea automată a fotografiilor – atunci cum îți mai dezvoți tu simțul creativ și abilitățile de expunere și post procesare dacă telefonul scoate gata o poză bună?

Există șansa ca telefonul mobil să te facă un fotograf leneș. Dacă nu ești pasionat și nu vrei să faci fotografii decât ocazional, nu vrei să consumi și să înțelegi arta fotografică atunci cred că poți merge fără probleme pe alegerea unui telefon mobil pentru fotografie ocazională. Dacă vrei să te dezvolți, aș recomanda o cameră pe care s-o ai cu tine în permanență și care să te invite să o utilizezi.

Dacă vrei să faci fotografie aș merge pe o cameră foto și un telefon mobil performant (dacă bugetul permite) pe fotografie (Huawei – acel “Leica look”!; Iphone, Samsung, Google Pixel). Dar ce vei face când vei fi mai leneș un pic… vei mai pune mâna pe camera foto? Mai are sens, mai ales că dacă știi că telefonul mobil îți va scoate fotografii suficient de bune ca și o cameră foto? Atunci de ce ai mai lua camera foto cu tine?

Soluția la această dilemă este limitarea, sau disciplina de fier. Și le poți lua pe ambele, dar cu ce vei alege să fotografiezi pe teren?

 

2 thoughts on “Fotografia Cu Telefonul Vs. Aparatul Foto – Ce Alegi ?

 1. Daaa! Fotografia cu telefonul te poate face lenes. Dar daca esti cu adevarat pasionat, tot aparatura foto va ramane de baza, pentru ca din fire esti mai pretentios si vrei mai mult de la rezultatele finale.
  Clar, telefoanele de piata actuala si viitoare iti fura ochii si te entuziasmeaza cu tehnologia lor, dar, zic eu ca mereu o sa ma intorc la vechiul meu prieten DSLR / Mirrorless cu ale sale delicioase obiective (in mare parte fixe si luminoase). 🙂

 2. Am facut fotografii bune si cu telefonul si cu aparatul , detin un DSRL D5200 si imi e greu sa il car dupa mine 😀
  Am doi copii mici si de cele mai multe ori cand iau aparatul cu mine nu reusesc sa fac decat 10 foto din care doar 4 sunt bune fac fotografii cu aparatul doar ca pana nimeresc setarile trebuie sa ma joc un pic cu el. Telefonul e la indemana mereu si imi ies fotografii bune.

Leave a Comment