Fotografia Cu Telefonul Mobil – Experiențe Personale

Se spune că aparatul foto nu contează. Și într-adevăr așa este… până la un punct. Cu evoluția camerelor foto atașate telefoanelor mobile, s-a dezvoltat foarte mult fotografia cu telefonul mobil.

Ea mai este numită și #phonephotography sau #iphonegraphy dacă este făcută cu telefonul Iphone – cel care a dat startul acestei nișe, datorită camerei foto de calitate.

Cu toate acestea – deși ideală din punctul de vedere al portabilității și al capacității tehnice, nu mă pot declara un fan al ei. Iată de ce.

Având în minte ideea de a fotografia castane în coaja lor în natură, fiind pe grabă am plecat cu aparatul de fotografiat Fuji X100 și telefonul mobil Asus Zen Fone 2. Ajuns la locul faptei bateria aparatului foto mi s-a descărcat, astfel am zis că este timpul să încerc camera telefonului mobil – având lumină foarte bună.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Sunt destul mulțumit de fotografiile care au ieșit. Am putut să mă apropii de subiect foarte mult, având un unghi larg de curpindere – exact ce vroiam. În acest articol sunt afișate cele trei fotografii realizate cu Asus și prelucrate un pic în Lightroom Mobile.

Sunt nișe fotografii care-mi plac chiar foarte mult.

Seria am denumit-o ce frumoasă despărțire pentru că pune în evidență separarea castanei de coajă protectoare – o bucurie pentru copii si sufletele de copii. O vestire tăcută a toamnei!

Deși rezultatul final – fotografia mă mulțumește personal pe deplin (și se spune că doar ea contează – fotografia, rezultatul final), experiența a fost una nu prea plăcută. Iată de ce.

Experiența “Nu Prea Plăcută” A Fotografiei Cu Telefonul Mobil

  1. Nu am auzit obturatorul. Recunosc, îmi place să aud obturatorul mecanic cum țăcăne.
  2. Interacțiunea om mașină a fost 99% virtuală – degete apăsând pe escran
  3. Nu am avut rotițe de care să învârt – ci doar slidere
  4. Nu am avut buton declanșator – ci doar o atingere pe ecran
  5. Editarea mobilă deși capabilă a fost mult mai înceată față de o editare pe desktop (am făcut în 15 minute ce făceam în 3 sau 5 minute pe PC)
  6. Editarea de pe mobil a fost cu semnul întrebării – “oare văd corect ce trebuie să văd pe ecranul acesta bătut de soare?”
  7. La valoarea ISO, diafragmă, viteză de expunere nici nu m-am mai obosit să mă uit – probabil mai trebuia să intru în câteva meniuri prin câteva atingeri…

Da. Aceasta îmi este concluzia. Dacă s-ar face fotografii doar cu telefonul mobil, sau cu un dispozitiv virtual tip touch screen aș renunța la fotografie!

Pentru mine personal, contează aparatul foto și mai ales interacțiunea cu aparatul foto – plăcerea de a fotografia și nu doar rezultatul final – pe care-l prefer tipărit! De aceea, dintre toate aparatele foto pe piață la ora actuală cel mai fermecător mi se pare Fujifilm X-T2 / X-T1, dar și Fujilfilm X100 și altele din această serie.

De ce?

Pentru că aceste aparate foto îmi oferă plăcerea lucrului manual, plăcerea actului de a fotografia, îmbinarea excelentă între interacțiunea tip analog cu mediul digital.

Ce ar fi fotografia fără rotițlele și butoanele pe care trebuie să le învârtă fotograful?

Pentru mine personal, dacă aparatul nu mă îmbie să fac fotografii, nu fac fotografii. De aceea, chiar dacă am telefonul mobil tot timpul cu mine când ies nu-l scot să fac fotografii – pentru că nu-mi face plăcere. Dar dacă am camera foto atunci mă apuc s-o folosesc. Este altceva!

Gândește-te bine dacă nu te aflii și tu în aceeași situație!

De încheiere, pentru a mă contrazice singur, sau mai bine zis pentru a demonstra că nu contează camera foto (în anumite situații) și că apreciez fotografiile bune indiferent de cum sunt create, dacă vrei să vezi fotografii extraordinare, făcute cu telefonul mobil, te invit să-l urmărești pe Băluță Dragoț Nicușor care face niște fotografii superbe, de-ți taie respirația, doar cu telefonul mobil! Mai jos ai o astfel de fotografie, iar pe pagina lui vei găsi mult mai multe.

Leave a Comment