O lectie de fotografie mai speciala: soarbe din ochi operele acestor fotografi romani ca dintr-un izvor de inspiratie!
Desigur, te astepti ca pe acest site sa gasesti sfaturi si tutoriale foto, ceea ce face ca acest articol sa fie putin pe langa subiect. Vreau sa-ti atrag atentia ca nu este asa. Unul din sfaturile pe care imi place sa-l ofer celor care vor sa invete mai multe despre fotografie este urmatorul: uita-te ce au facut altii si inspira-te!
Ba mai mult decat atat: nu te sfii sa te uiti la cei mai buni dintre cei mai buni! Cu cat ai stafeta ridicata mai sus, cu atat ai si tu sanse sa te apropii de un punct mai inalt, chiar daca nu in top.
E la fel ca in orice alt tip de arta vizuala: exista stiluri pe care unii fotografii le adopta, si care impresioneza un public mai mult sau mai putin larg. Eu nu poti sa-ti impun sa-ti placa fotografiile unui anume fotograf, dar pot sa-ti enumar aici fotografii romani care ma inspira pe mine. Fotografi ai caror fotografii imi transmit de fiecare data o intreaga suita de emotii.
Mi-ar placea ca la final sa-mi spui si tu care fotograf te-a inspirat si de ce. Cu cat constientizezi mai clar motivele pentru care iti place un anumit stil, cu atat mai repede vei descoperi propria cale pe care vrei sa o urmezi atunci cand hoinaresti cu aparatul de gat.
Cuprins
1. Cornel Pufan
O fotografie alb-negru, cu foarte putine elemente, poate spune peste 1000 de cuvinte daca este facuta de Cornel. Albumul lui “Dincolo de zgomot si furie” m-a impresionat in mod deosebit, si recunosc, astept de fiecare data cu nerabdare, sa mai apara inca o poza de o simplitate orbitoare in cadrul acestuia. Cred ca pot spune ca este un “Ansel Adams” de Romania, si, numarul 1 dintre preferintele mele.
2. Sorin Onisor
Imi place atmosfera dramatica a fotografiilor lui Sorin, fie ca este vorba de peisajele rurale sau de portrete inedite pline de poveste, in care persoanele sunt surprinse in viata de zi cu zi, in mediul lor de viata, si nu doar intr-un fundal impersonal.
3. Robert Dumitru
Atunci cand vine vorba de fotografia de eveniment (nunta, botez, etc.), Robert este alegerea mea. De ce? Pentru ca mi se pare a fi cel mai creativ fotograf roman din domeniu. Exista multi fotografi romani care stapanesc perfect tehnica fotografica, si reusesc sa creeze albume foto de exceptie, dar Robert ii intrece pe toti la capitolul creativitate. Nu este de mirare ca multe reviste de succes au apelat la el pentru fotografiile de moda.
4. Szabó Attila
Actiune, Sport, Adrenalina, iar pentru fotograf…. miscare rapida! Nu am vazut calitate mai buna a fotografiilor cu expunere scurta la niciun alt fotograf roman. Este suficient de greu sa “prinzi momentul” perfect pe senzor, daramite sa mai obtii si o compozitie de invidiat, iar prelucrarea finala te lasa cu gura cascata.
5. Radu Salcudean
Poate ca la originea admiratiei pe care o am pentru Radu este faptul ca avem multe puncte in comun (suntem amandoi din Cluj si am petrecut mult timp pe colinele Rosiei Montane, iar fotografiile din pesteri m-au atras mereu), dar, obiectiv vorbind, el este stapanul “picturii cu lumina” de la noi din tara.
6. Aurel Manea
Multi fotografi in ziua de astazi cred ca a fotografia peisaje este ceva usor si banal, iar fotografia persoanelor sau a scenelor stradale este mai atractiva. Adevarul este ca acum, orice detine un aparat foto, se umple de cadre cu peisaje simple si umple si internetul cu ele. Dar, printre apele acestui ocean de peisaje, se remarca fotografiile lui Aurel Manea. Sunt acel gen de fotografii pe care iti vine sa le pui pe perete si sa te tot uiti la ele.
Ar mai fi de mentionat alti cativa fotografi cu care am interactionat de-a lungul timpului si pe care ii respect:
Sandra Rugina / Bogdan Marcu / Cristian Mereuta / Vlad Mereuta / Dinu Lazar / Mihai Savu
Pentru o doza mai mare de inspiratie, am conceput un bonus al cursului de fotografie ce contine biografia si fotografiile a 20 de fotografi – internationali de aceasta data – care “au facut istorie” de-a lungul timpului. Vei putea invata de la ei nu doar despre diferitele stiluri, cat si despre evolutia fotografiei din trecut si pana in zilele noastre. Ai sa constati cu proprii tai ochi ca “nu conteaza aparatul”, ci ochiul fotografului: fotografii facute in anii ’90 transmit un mesaj vizual la fel de puternic precum cele de acum, in chiuda diferentelor de tehnologie.