Poate parea putin ciudat pentru cineva aflat la început de drum, faptul ca am considerat formatul fotografiei ca fiind o regula de compozitie. Si totusi, campul de vizualizare al aparatului foto joaca un rol important asupra modului in care vei putea compune la fata locului.
Un raport 3:2 te ajuta sa cuprinzi mai mult cer si pamant in cazul unui cadru vertical, in timp ce acelasi cadru, vazut prin prisma unui raport 5:4, te va determina sa ai cadre mai stranse, mai aproape de subiect, fara atat de mult cer si pamant.
Sau, daca decizi sa faci o taiere 1:1 (format patrat), se va schimba drastic punctul spre care tinde privirea, sau viteza cu care privirea se plimba de la un loc la altul. Cu alte cuvinte, este schimbata senzatia data de exact aceeasi imagine.
Am considerat aceste informatii ca avand legatura cu regulile de compozitie deoarece un anumit format se potriveste mai bine unui anumit tip de fotografii.
Este important de stiut faptul ca formatul 1:1 este unul puternic, folosit adesea de profesionistii care vor sa atraga atentia asupra subiectului mai repede. Acest lucru se intampla pentru ca in cazul acestui format se elimina mult din zonele cu rol secundar si spatii negative. Ca o consecinta, liniile compozitionale din formatul patrat si forma obiectelor sunt percepute nu doar mai rapid, ci si mai intens. De ce? Pentru ca privirea este incurajata sa se plimbe intr-un sens circular in jurul mijlocului cadrului mai degraba decat de la un capat la altul.
Pentru a obtine formatul dorit poti fie sa fotografiezi direct din aparat cu setarile potrivite, fie sa decupezi imaginea la editare. Aproape toate aparatele au in meniu posibilitatea de selectare a unui format, altul decat cel implicit. Cel implicit este dat de dimensiunea senzorului.
Singurul dezavantaj al decuparii este faptul ca nu te mai poti folosi de intregul potential al senzorului aparatului. Cu alte cuvinte, nu vei putea mari fotografia finala atat de mult pe cat ai putea daca nu ar fi taiata. Daca nu intentionezi sa o tiparesti la dimensiuni mari, acest dezavantaj nu te afecteaza.
De asemenea, trebuie să ții cont și de mediul unde afișezi fotografiile. Dacă ele sunt vizualizate pe ecrane mici formatul 1:1, sau 4:3 vertical, sau orizontal sunt cele mai avantajoase formate pentru că ocupă mai mult spațiu pe ecran și permit și o decupare reușită în format 4:5, format des folosite de rețelele de socializare.
Vezi mai jos galeria cu diverse formate.
Ar mai fi de spus că formatul pătrat te scapă de grija încadrării în format vertical sau orizontal și este foarte ușor de integrat în orice publicație, tipărită sau online!
Care este formatul tău preferat?