Folosirea Obiectivelor in Fotografie

A avea un aparat foto, fie el si unul scump si performant, nu insemna ca vei face intotdeauna fotografiile cele mai bune. Totusi, uneori aparatura, echipamentul fotografic, poate face diferenta, si te scuteste de frustrarea unor neajunsuri. Acesta diferenta este chiar mare atunci cand vine vorba de obiective in mod particular.

Majoritatea dintre noi, cei care suntem pasionati de fotografie, suntem doar amatori intr-o lume a artei, insa, cu obiectivul potrivit, ne putem ridica peste asteptari, producand imagini la fel de bune precum profesionistii.

Obiectivele fotografice sunt importante mai ales atunci cand stabilesti ce tip de fotografie iti place cel mai mult. Cei mai multi fotografi aleg una sau doua ramuri ale fotografiei in care sa se specializeze.

Exista diverse tipuri de obiective foto, categoriile standard fiind: obiectivele normale de 35-80 mm, cele telefotografice si cele wide.

Pe langa acestea, te mai poti intalni si cu alte tipuri de obiective fotografice, mai specializate (si evident mai scumpe), cum ar fi cele cu apertura fixa, sau cele cu distanta focala fixa, acestea din urma producand imagini de o calitate mult mai buna, cu conditia faptului ca iti limiteaza posibilitatile de compunere. Citeste mai multe despre acestea in articolul dedicat tipurilor de obiective.

Obiectivele normale sau standard

Imagine facuta cu un obiectiv standard
Imagine facuta cu un obiectiv standard

Majoritatea aparatelor foto au obiectivul de 35mm – 80 mm. Adesea, cand achizitionam un aparat foto, observam ca acesta se vinde fie fara obiectiv (doar “body”), sau cu obiectivul standard. Insa, toate obiectivele sunt interschimbabile. Iti recomand insa sa ramai la aceiasi firma care produce obiectivele si sa te asiguri ca diametrul este acelasi. Diamentrul cel mai des intalnit este acelasi daca ramai la aceiasi firma. Daca nu, asigura-te ca obiectivul pe care ti-l doresti este compatibil.

Obiectivele standard de 35mm-80 mm redau cel mai bine realitatea asa cum o vede ochiul. In timp ce poti fotografia fara probleme la cateva mile departare cu un obiectiv standard, nu vei putea face, insa, distinctia intre detalii atunci cand vei printa fotografia. Obiectivele standard sunt utile, dar nu ideale, pentru fotografiile de aproape, cum ar fi fotografiile cu flori, panze de paianjen, oameni si animale. Pentru a obtine o fotografie cat mai detaliata veti avea nevoie de un obiectiv de tip macro, special pentru fotografierea subiectelor mici de aproape.

Teleobiectivele

Imagine facuta cu un teleobiectiv
Imagine facuta cu un teleobiectiv

Exista diverite obiective telefotografice. Unul din ele este de 75-300 mm, ceea ce cuprinde o gama larga de posibilitati. Acesta nu este atat de masiv precum sunt cele pe care le vedem la aparatele profesionale, ideale pentru a fotografia fauna salbatica sau jocurile sportive.

Cand schimbi distanta focala de la 50 mm la ceva mai mare, este bine sa ai un stabilizator de imagine (functia VR – vibrate reduction), sau un trepied pe care sa stabilizezi obiectivul. Functia VR va ajuta la echilibrarea aparatului foto pentru fotografii mai clare, chiar daca misti putin mainile.

Cand ajungi in lumea acestor obiective fotografice, vei necesita si vei dori si alte accesorii ce vin in ajutor pentru imbunatatirea luminii si a unghiurilor de fotografiere: un parasolar, un filtru UV, etc. Tine minte urmatorul lucru: cu cat utilizezi o distanta focala mai lunga (200-300 mm), cu atat fotografia va fi mai soft, cu detalii mai putin clare, iar adancimea campului mai ingusta (fundalul mai blurat).

Pe langa acest lucru, desi obiectivele foto cu distanta focala variabila (zoom) sunt mai versatile, oferind o gama mai larga de posibilitati de fotografiere, te poti izbi de problema distorsiunilor atunci cand le folosesti la valorile minime si maxime posibile.

Obiectivele wide si panoramice

Imagine facuta cu un obiectiv panoramic
Imagine facuta cu un obiectiv panoramic

Fotografiile panoramice sunt alt mod de a creea fotografii spectaculare. Obiectivele panoramice permit lungirea fotografiei, in special cu un aparat digital. Daca exista un sir muntos sau glaciar, pe care vrei sa il cuprinzi intr-o singura fotograie, fara sa fii nevoit sa le lipesti impreuna in Photoshop, obiectivul panoramic va fi cea mai buna metoda.

Sunt sigura ca ai vazut perisaje panoramice si ti-ai dorit sa ai acea optiune. (Iata doua exemple personale: imagea caii lactee deasupra unui peisaj stancos, sau un curcubeu cuprins in imagine de la un capat la altul.) Chiar si cu un aparat de filmat poti avea un obiectiv panoramic, pentru a lati imaginea.

Concluzii:

Cele 3 tipuri obiective sunt doar utilitati in ceea ce priveste controlul aspectelor tehnice in fotografie. Fie ca esti amator, ori fotograf profesionist, mereu vei dori sa iti perfectionezi abilitatile.

Urmatoarea piesa de echipament pe care ar trebui sa o achizitionezi, ce te va ajuta in cazul obiectivele mai mari si mai grele, este un trepied solid, pentru a echilibra si mai mult aparatul foto. Trepiedele sunt destul de simplu de asamblat si nu cantaresc prea mult, fiind ideale pentru o multime de situatii.

Orice conditii de fotografiere vor cere un echipament cel putin modest pentru a realiza fotografii de calitate. Sa nu uitam insa faptul ca fotografia se bazeaza, insa, mai ales pe abilitatea si ochii fotografului. Obiectivele sunt doar o mica parte din lumea fotografiei, dar una foarte utila atunci cand ai o idee pe care o poti realiza doar cu anumite setari ale distantei focale si/sau ale aperturii.

 

 

 

Leave a Comment