Filtrele Fotografice au 2 intelesuri diferite, in functie de cat timp a trecut decand practici fotografia ca pe un hobby. Cei mai multi dintre noi ne gandim la filtre ca fiind o optiune in Photoshop. In fotografie, insa, cuvantul filtru inseamna mai mult decat atat. Inainte de inventarea calculatoarelor si a programelor precum Photoshop, aveam mici discuri de sticla sau plastic pentru a obtine efectele dorite in fotografii.
Exista multe optiuni cand vine vorba de filtre: poti blura o fotografie, o poti focaliza, si chiar bloca razele UV. Efectele speciale sunt adesea folosite pentru a corecta o problema sau a face o fotografie sa arate diferit.
Cele mai folosite filtre sunt urmatoarele:
- Filtre UV, Skylight
- Filtre de polarizare
- Filtre cu densitate neutra (ND) si in degrade (gri)
- Filtre pentru fotografiere in domeniul infrarosu (IR)
- Filtre colorate, filtre pentru efecte speciale (de exemplu: blurare, vignetare, bokeh)
Si, inainte de a vorbi in detaliu despre acestea, mai vreau sa mentionez cele mai cunoscute branduri care scot pe piata cele mai bune filtre. Retine faptul ca filtrele sunt cele mai ieftine accesorii pentru aparatul tau, iar satisfactia de a le folosi merita investitia.

STOP pozelor urate!
OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA!
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!
- Hoya
- Tiffen
- B+W
- Polariod
Exista, desigur, mai multe, insa acestea sunt cele pe care le recomand.
Hai sa vorbim despre filtrele care blureaza o fotografie. Cand fotografiezi o cascada, care atunci cand curge formeaza la baza ei un nor, poti adauga un efect in care sa creezi acel nor in fotografie. Camera foto nu “vede” mereu ceea ce vede ochiul. In unele cazuri, tehnologia din spatele aparatului foto este ideala pentru a reprezenta picaturile de apa, ceea ce inseamna ca, doar prin adaugarea unui filtru de efect special poti ajuta la crearea efectului pe care il vad ochii tai.
Mai mult decat atat, o cascada, o apa curgatoare sau valurile marii, vor capata un efect “matasos” utilizand un filtru cu densitate neutra in combinatie cu un timp de expunere mai lung. Daca utilizezi doar timpul de expunere mai lung fara a adauga si filtru, imaginea ta va fi supraexpusa. Iata cat de important este filtrul in acest caz!
Alte filtre, cum ar fi filtrul UV, protejeaza impotriva razelor aspre. Alaturi de filtrul UV, ar trebui sa ai si un filtru polarizator.
Filtrul polarizator este folosit in fotografie atunci cand fotografiem in lumina solara directa sau altfel de lumina reflectata. Ajuta la echilibrarea fotografiei pentru a nu iesi stearsa, avand un efect de pronuntare a culorilor. El se gaseste sub doua forme: circular sau liniar. Personal, eu il recomand pe cel circular.
Alte filtre pot conferi efectul de sters, daca asta doresti (pentru tipul de fotografii vintage). Unele filtre ajuta la creearea efectului de adancime sau focalizare. Filtrul de Ceata este unul din ele. Acesta permite o lumina mai stralucitoare in fotografii.
Efectele din Photoshop nu sunt atat de variate precum filtrele ce le poti cumpara (sau confectiona) pentru camera ta, dar pot avea efecte asemanatoare cu ceea ce cauti sa obtii.
Ai vrut vreodata sa creezi un efect de stea atunci cand fotografiai printre copaci? Poti creea acest efect folosind un filtru de stea. Acesta permite luminii sa treaca printr-o serie de linii subtiri, gravate in filtru, ce contureaza lumina intr-o forma de stea cu raze in locul unei pete luminoase difuze.
Ar mai fi de mentionat aici filtrul de bokeh. Cu ajutorul lui, petele luminoase, din zonele nefocusate ale unei fotografii, capata o forma speciala in loc de cea clasica – rotunda. Forma speciala este data de taietura din mijlocul filtrului: stea, triunghi sau orice altceva. TIP: Este un filtru pe care il poti confectiona foarte usor chiar tu, prin decuparea unui carton – simplu, ieftin si eficient!
Daca cerul este de un albastru prea laptos/pal pentru a fi fotografiat, poti alege un filtru in degrade care va schimba culoarea intr-o nuanta de albastru mai inchisa.
Daca esti pasionat de fotografia subacvatica, ar trebui sa ai filtre ce permit captarea culorilor de sub apa. Multe lucruri vor fi rosiatice desi in realitate nu sunt. Este usor sa scoti la lumina adevaratele culori de sub apa atunci cand utilizezi un filtru special de corectie a culorilor pentru fotografia subacvatica.
Filtrele de culoare selecteaza o anume culoare din spectului vizual, si blocheaza trecerea acesteia prin lentilele aparatului foto. Un filtru de culoare albastra, de exemplu, va da o atmosfera albastruie fotografiei, cu atat mai intensa cu cat culoarea filtrului este mai puternica. Astfel de filtre, si nu numai, se pot crea acasa, cu un minim de materiale. Mai multe despre acest lucru vei afla in cadrul cursului.
Despre filtrele pentru fotografia in infrarosu vom vorbi alta data, deoarece este un subiect aparte.
Vei gasi filtrele potrivite in cadrul acestui magazin specializat:
- 5 Greșeli De Evitat Atunci Când Îți Fotografiezi Copiii - May 26, 2020
- Cum să alegi telefonul ideal pentru fotografii excepționale - February 12, 2020
- 9 Trucuri Pentru Fotografii Creative Cu Telefonul - January 16, 2020
- Cum sa surprinzi iarna cu telefonul mobil - January 15, 2020
- Fotografia De Peisaj Cu Telefonul Mobil În 10 Sfaturi Detaliate - October 16, 2019
- Cum Realizez O Ședință Foto De Copii Pentru A Obține Fotografii Expresive - September 20, 2019
- Cum planificăm compoziția – STUDIU DE CAZ 2 DIN 2 - July 2, 2019
- Cum planificăm compoziția – STUDIU DE CAZ 1 DIN 2 - July 2, 2019
- 5 motive pentru care am ales Huawei - May 4, 2019
- Lentile aditionale pentru camera telefonului mobil - April 22, 2019