DSLR vs. Mirroless Bătălia Finală!

0 distributii

Introducere DSLR vs Mirroless

Senzori Camere DSLR si MirrolessM-am gândit să scriu un articol despre diferențele între camerele foto DSLR și camerele foto mirrorless. Pe măsură ce scriam mi-am dat seama că diferențele depind foarte mult de sistemul pe care îl abordezi și de mărimea senzorului atașat aparatului foto pe care îl achiziționezi.

De aceea , cred că trebuie să fac diferențele și comparațiile în funcție de sistem și de senzorul aparatului foto.

Există următoarele trei mari categorii de senzori:

 • APSC – DSLR și mirrorless
 • Full frame – DSLR și mirrorless
 • Micro four thirds – doar mirrorless

Despre celelalte tipuri de senzori nu cred că are sens să mai discutăm, sau să mai amintim deoarece sunt foarte mici și deja vorbim de o calitate foarte redusă a fotografiei – calitate specifică telefoanelor mobile ( calitatea este destul de acceptabilă pentru a tipări poze în format mic).

Ce Este Un Aparat Foto DSLR

DSLR este acronimul de la Digital single-lens reflex – ceea ce înseamnă că există o oglindă care trebuie să se miște din fața senzorului pentru a se realiza expunerea.

Descarcă Cum Să-Ți Reglezi Aparatul FOTO Pentru Expunerea Perfectă

Ce Este Un Aparat Foto Mirroless

Un mirrorless este o cameră care nu are o oglindă pentru a se putea realiza expunerea.

Scoruri DXOMARK La 6 Camere Populare DSLR și Mirroless

Diferența de mărime în privința corpului camerei foto DSLR vs Mirroless

Aparatele mirrorless sunt în general mai ușoare, mai compacte, dar pot fi la fel de mari și de grele ca aparatele DSLR.

Aparatele DSLR în general, sunt voluminoase (datorită oglinzii), nu pot fi băgate în geantă, sau în buzunarul de la geacă. De asemenea au și o greutate deloc neglijabilă fiind destul de grele, multe începând de la 600gr, 700gr, 800gr, chiar 900gr numai corpul camerei.

Aparatele DSLR sunt în general mai mari datorită sistemului de fotografiere pe care îl au și anume datorita oglinzii pe care o deține corpul de fotografiat pentru a realiza fotografia.

Diferențe între obiectivele camerelor foto

Poti compara diverse camera cu obiective foto aici.

Mărime Obiective DSLR vs Mărime Obiective Mirroless

Camerele foto DSLR au în general obiectivele mai mari și mai grele decât obiectivele foto mirrorless.

Camerele foto mirrorless au obiectivele în general mai mici și mai ușoare decât obiectivele foto DSLR

Cu toate acestea diferența de mărime, nu apare când avem de a face cu obiective foto pentru senzor full frame. În cazul senzorului full frame nu se obține un câștig major datorită faptului că obiectivele atât DSLR cât și la mirroless vor fi la fel de mari.

Calitatea Obiectivelor DSLR vs Calitatea Obiectivelor Mirroless

Acum, pentru că am discutat despre mărimea obiectivelor foto să discutăm și despre calitatea obiectivelor foto mirrorless vs DSLR.

Calitatea obiectivelor DSLR este în general, dar nu obligatoriu, mai bună, dar vine cu un preț mai mare atât ca și cost financiar, cât ca și greutate.

Obiectivele mirrorless vin cu o calitate bună la un preț mai mic decât obiectivele DSLR. Dar au o calitate mai “subțire”, adică nu au o rezoluție la fel de bună ca și obiectivele pentru DSLR.

Cu toate acestea există obiective mirrorless de o calitate extraordinară, dar vin cu următorul cost: greutate mai mare, preț mai mare și volum mai mare.

Astfel ceea ce am câștigat printr-un sistem mai mic, se pierde când dorim fotografii de o calitate superioară.

La afirmația de mai sus, există și opusul: obiective mirroless mici, ușoare și cu o calitate foarte bună. Olympus gama 1.8 și gama PRO, Fuji Film XF 16 mm f/1.4 etc.

Tehnologie mirrorless vs tehnologie DSLR

Și aici părerile sunt împărțite, deoarece firmele mirroless (Sony, Olympus, Panasonic) au venit cu o tehnologie nouă și avem firmele DSLR (Canon, Nikon, Pentax) care inovează mai greu.

Cu toate acestea ce este de reținut este că din punct de vedere al calității imaginii, toate firme și toate tipurile de aparate pot să ajungă la o calitate superioară, pentru un consumator entuziasmat, sau chiar și pentru un profesionist.

Tehnologiile care sunt de luat în seamă pe lângă calitatea senzorului de imagine sunt următoarele:

 • stabilizare optică pe 5 axe
 • stabilizare în obiectiv
 • stabilizare sincronizată obiectiv și cameră foto
 • Focus stacking
 • capacitatea de a compune mai multe imagini
 • mod de rezoluție înalt
 • filmare 4k

De ce este importantă stabilizarea?

Stabilizarea este importantă pentru că te ajută să faci fotografii fără să fii nevoit să folosești trepiedul. Astfel un sistem Olympus, îți permite să faci fotografii din mână cu un interval de 1 – 10 secunde – și să îți iasă clare, aceste fotografii. Acest lucru este nemaipomenit!

De ce este important Focus stacking?

Focus stacking este important să fie în cameră pentru că îți permite realizarea de fotografii din mână în cazul fotografiilor macro, unde este nevoie să compui mai multe fotografii deodată.

De ce este importantă capacitatea de a compune mai multe imagini?

Capacitatea de a compune mai multe imagini este necesară pentru că îți oferă posibilitatea să faci fotografii fără filtre ND astfel vei putea fotografia cascade, cu efect de mătase fără să montezi un filtru ND și fără să ai un trepied cu tine.

Toate aceste capacități care în principal depind de software-ul camerei și de procesatorul camerei de a prelucra imaginile rapid, te ajută să faci fotografii mai repede și mai bine direct din aparat, fără a fi nevoit să le prelucrezi pe calculator.

Din păcate nici un DSLR nu îți oferă această opțiune din câte știu până acum.

Vizor optic sau vizor electronic

Vizorul optic este în principal folosit de aparatele DSLR. Vizorul electronic este folosit în principal de aparatele de fotografiat mirrorless. Fiecare are avantaje și dezavantaje.

Vizorului Optic mai este numit și OVF, iar cel electronic EVF.

Prin vizorul optic vezi imediat scena din fața ta așa cum este ea văzută și filtrată de către obiectiv.

Prin vizorul optic nu ai întârziere (lag) cum ai avea cu un vizor electronic mai puțin performant

Un dezavantaj al vizorului optic este că în lumină puțină, scenă întunecată, nu vei vedea foarte bine ceea ce vei fotografia.

Vizorul electronic are o problemă în afișarea cu rapiditate a scenei din fața ta. Astfel poți să ai un pic de lag când îți urmărești subiectul. Cu toate acestea, tehnologia a evoluat atât de mult încât acest lag, această întârziere de afișare este aproape eliminată.

Un avantaj major al vizorului electronic este că îți arată exact scenă așa cum va apărea pe fotografia finală. Deci ceea ce vezi pe ecran, pe vizorul electronic este ceea ce vei obține în 99% din cazuri când vei fotografia.

Care este avantajul principal al camerelor foto mirrorless?

Consider că avantajul principal al camerelor foto mirrorless este reprezentat de faptul că sunt compacte, sunt ușoare, au o gamă variată de obiective și cert reprezintă viitorul.

Calitatea imaginii la aparatele foto mirrorless, nu este dată de faptul că sunt mirroless (fără oglindă) ci este dată de către senzorul camerei foto și de către obiectivele folosite.

În cadrul acestor tipuri de aparate foto se diferențiază cu precădere aparatul foto pe senzor micro four thirds.

De ce acest sistem? Pentru că acest sistem îți permite, folosind un singur corp de cameră, să creezi un sistem compact, sau un sistem mai voluminos și cu o calitate foarte bună. Este un sistem foarte flexibil ca și calitate, cost, volum.

Care este avantajul principal al camerelor foto DSLR?

Avantajul principal al camerelor foto DSLR este că fiind de foarte mult timp pe piață, au tehnologia în materie de fotografie mai avansată (probabil Nikon D850 este cel mai bun DSLR) – autofocus mai bun (ideale pentru sport), performanță mai bună în condiții de iluminare dificilă (deși pe partea mirroless avem sony A7 SII pentru low light si Sony A9 pentru sport).

Pentru a lua un exemplu concret – din punct de vedere al tehnologiei și al calității imagini, al gamei dinamice a unui aparat foto – Nikon D3300, sau Nikon d3400 depășește confom DXOMARK cam orice cameră mirrorless la același nivel de preț, dar pierzi foarte mult la greutate și volum, când vine vorba de obiective viitoare. Iar cu un sistem mirroless, vei putea avea calitate asemănptoare la un preț mai accesibil și cu un volum / greutate mai mică.

Prețul camerelor foto DSLR vs mirrorless

pretul camereleor foto dslr vs mirrolessPrețul este un aspect foarte important, pe care trebuie să-l avem în vedere atunci când alegem o cameră foto pe care dorim s-o utilizăm. De asemenea este foarte important să avem în vedere gradul de utilizare și de uzură al unui sistem DSLR versus un sistem mirrorless.

În general, dar nu obligatoriu un sistem mirrorless este mai ieftin decât un sistem DSLR. Bineînțeles această afirmație este extrem de generală și dacă ai nevoi specifice de obiective specifice de calitate de top aceste diferențe de preț nu vor mai fi vizibile.

De ce este mai ieftin un sistem mirrorless decât un sistem DSLR? Pentru că per total în sistemul mirroless, intră mai puțină sticlă și mai puțin material decât pentru un obiectiv mai mare.

Avantajul unui sistem DSLR la preț, este că există deja foarte multe pe piață și ai o piață second hand mult mai dezvoltată, decât piața second hand a aparatelor foto mirrorless.

Cu toate acestea dacă vrei să faci fotografii de calitate superioară nu ar trebui să iei prețul în considerare, pentru că o calitate superioară, aduce după sine un preț crescut, indiferent de ce camera foto alegi – DSLR sau mirrorless.

Considerente finale despre bătălia Mirroless VS DSLR

În alegerea sistemului de fotografiat contează foarte mult ce fotografiezi. În funcție de stilul tau de a fotografia, în funcție de ceea ce fotografiezi trebuie să îți alegi sistemul.

Fiecare sistem deservește nevoi specifice, dar acoperă și nevoi generale.

Astfel, dacă ești începător cred că ideal este să alegi un sistem mirrorless cât mai ușor astfel încât să ai o plăcere de a fotografia și de a avea aparatul de fotografiat cu tine cât mai mult posibil.

Dacă volumul și greutatea contează pentru tine atunci este clar că trebuie să alegi un sistem mirrorless care te ajută să obții un volum și o greutate cât mai mică. Și un sistem mirrorless poate ajunge la o greutate echivalentă cu un sistem DSLR, depinde ce nevoi ai.

În cele din urmă volumul și greutatea sunt date de către obiectiv și calitatea acestuia – cu cât un obiectiv va fi mai calitativ, în general va avea un volum și o greutate mai mare – există și excepția avem obiective mici, ușoare și de o calitate foarte bună.

Dacă vrei să faci fotografii ca un profesionist atunci este clar că trebuie să alegi cea mai bună tehnologie în privința calității imaginii și nu în privința greutății sau volumului. Totuși există profesioniști care au trecut la sisteme mirrorless APSC, Full frame, sau chiar micro four thirds – bineînțeles alegerea au făcut-o în funcție de nevoile lor specifice și de fotografia pe care o făceau.

Dacă faci fotografie de nuntă este clar că ai nevoie de un aparat full frame pentru a face față cu brio luminii scăzute din biserică din restaurante și alte locații unde faci fotografii – nu putem ignora că există Sony A7S care face fotografii foarte bune în lumină scăzută, sau Fuji X-T2 care a început să fie folosite de către fotografii de evenimente.

Concluzie personală

Personal pentru mine este foarte important să am un aparat foto pe care îl pot lua cu mine oricând și ușor. Sistemul care mi-a răspuns cel mai bine acestor nevoi la un cost acceptabil este cel oferit de către Olympus. Dețin un corp de cameră Olympus OMD EM10 pe care pot să montez toate obiectivele Olympus și micro four thirds atât obiective Panasonic cât și Olympus care vin în diferite mărimi, greutăți, volum, calitate și costuri.

Deși inițial am dorit un Fuji X-T2 datorită corpului plin de butoane pentru orice setare, am ales – datorită costului – Olympus. După câteva luni de utilizare datorită capacității modulare a acestui sistem mă pot declara perfect mulțumit. Dacă doresc calitate de imagine pot folosi obiective mai profesioniste, mai grele și mai voluminoase – totuși nu foarte voluminoase – iar dacă doresc mobilitate pot face aparatul foarte mic să îmi intre în buzunarul de la geacă și să pot călătorii cu el, astfel încât să fac fotografii de călătorie.

Pentru un începător, sută la sută recomand să se aibă în vedere un aparat foto mirrorless. Decât un aparat foto DSLR greu voluminos, pe care îl transporți destul de greu, mai bine un aparat foto mirrorless cu care poți călătorii și poți obține fotografii de calitate foarte ușor.

Atenție mare ca acel aparat foto mirrorless, să nu fie pe senzor full frame pentru că vei pierde avantajele sistemului ușor și compact (deși vei câștiga la calitatea imaginii și zgomotului de imagine).

Cine câștigă din bătălia mirrorless vs DSLR?

Controversa din acest punct de vedere este o controversă falsă. Sunt pur și simplu tehnologii care au un mod diferit de a obține în cele din urmă același rezultat – fotografia.

Deci în cele din urmă, contează nu sistemul DSLR, sau mirrorless, ci contează fotograful și nevoile fotografului.

Alege un sistem de fotografiere în funcție de nevoile tale. Din punctul meu de vedere un aspect foarte important pe lângă calitatea imaginii reprezintă totuși greutatea aparatului foto.

De ce?

Pentru că dacă ai un aparat foto ușor, care-l poti lua cu tine oricând, atunci vei putea face fotografii de fiecare dată când vei dori acest lucru și acest fapt te va ajuta foarte mult, și astfel iti vei hrani pasiunea de a face fotografii și te vei dezvolta pe măsură ce trece timpul.

Iar după ce vei ajunge la anumit nivel și vei cunoaște tehnologia, tehnica foto, aparatura foto, accesoriile foto, compoziția foto, vei putea să alegi foarte bine ceea ce ți se potrivește.

 

3 thoughts on “DSLR vs. Mirroless Bătălia Finală!

 1. Corect. Aveți perfectă dreptate. Mulți dau o grămadă de bani pe un DSLR dar habar n-au să-l folosească, să-i exploateze performanțele.

 2. Eu am ales deja, Canon M100, este exact ce imi trebuie, mic silentios, nu atrage atentia, il port in buzunar si e foarte performant.

Leave a Comment