Dictionar de termeni fotografici

Apertura [Aperture] reprezinta dimensiunea orificiului prin care trece lumina. Diafragma este partea mecanica care controleaza apertura. Notatia corespunzatoare deschiderii maxime a unei difragme indica luminozitatea teoretica maxima a obiectivului respectiv pentru distanta minima focala a acestuia. Celelalte diviziuni sunt alese in asa fel, incat trecerea de la o diviziune mai mica la prima diviziune mai mare micsoreaza cantitatea de lumina primita de senzor la jumatate. Totodata, trecerea de la o diviziune mai mare la una mai mica are ca efect dublarea cantitatii de lumina primite de senzor. In sistemul international, succesiunea notatiilor deschiderilor relative este urmatoarea: 1.4; 2; 2.8; 4; 5.6; 8; 11; 16; 22; 32; … Mai multe detalii aici.

Adancimea de camp/Profunzimea de camp [Depth of field – DOF] poate fi definita ca zona dinaintea si din spatele planului pentru care s-a facut punerea la punct a obiectivului, zona in cuprinsul careia toate obiectele sunt reprezentate clar in fotografie. Zona de profunzime se extinde mai putin in fata planului de punere la punct si este considerabil mai mare in spatele acestui plan. Claritatea redarii obiectului este maxima pentru planul de punere la punct. Ea descreste treptat, pe masura ce obiectele sunt situate catre limitele care caracterizeaza profunzimea de camp.

Aberatie cromatica este o aberatie optica ce se manifesta prin formarea unui spectru de imagini colorate in locul unei singure imagini, datorita variatiei indicelui de refractie al materialului lentilei cu lungimea de unda a radiatiilor care compun lumina alba. In fotografie, un exemplu clasic este “purple fringing“.

Aberatia de sfericitate este data de faptul ca lentila convergenta este marginita de cel putin o suprafata sferica (deci nu sunt plane, ci bombate). Acest lucru determina razele marginale sa fie concentrate in puncte diferite, in raport cu punctul de concentrare al razelor care trec prin regiunea centrala a lentilei. De aceea, imaginea obtinuta cu ajutorul unei astfel de lentile va fi lipsita de claritate. Obiectivele fotografice folosesc grupuri de lentile convergente si divergente pentru a micsora cat mai mult acest defect. Exemplul in fotografie este distorsiunea. Aceasta face ca marginile imaginii sa fie usor curbate.

Bokeh este un termen consacrat pentru a reprezenta calitatea vizuala a zonelor luminoase care sunt in afara ariei de focalizare a unei imagini fotografice. In mod normal, forma unui “bokeh” este rotunda, dar, cu ajutorul unor filtre simple, aceasta poate fi schimbata in forma dorita: stea, inima, triunghi, etc.

Distanta focala [Focal length] a unui sistem optic este o masura a puterii de convergenta sau divergenta a luminii de catre acel sistem. Un sistem cu o distanta focala mai scurta are o putere de deviatie optica mai mare decat unul cu distanta focala mai lunga; cu alte cuvinte, el deviaza razele mai puternic (cu un unghi mai mare), focalizandu-le la o distanta mai scurta. Altfel spus, distanta focala a unui obiectiv reprezinta departarea dintre centrul optic al obiectivului si suprafata senzorului din interiorul aparatului, cand obiectivul este pus la punct pentru infinit.
Notatia inscrisa pe obiectiv este de obicei in mm si indica distanta focala minima, adica distanta minima dintre centrul optic al obiectivului respectiv si planul senzorului.

Expunerea [Exposure] este rezultatul combinatiei dintre valorile diafragmei şi, respectiv ale obturatorului. Stabilirea expunerii inseamna determinarea cantitatii de lumina şi a timpului in care aceasta lumina impregneaza suprafata peliculei (senzorului, in cazul aparatelor digitale)astfel incat sa obtinem o imagine corecta. Asftel, pornind de la expunere, exista trei moduri de fotografiere: automat (aparatul calculeaza valorile optime pentru cei doi parametrii: apertura si timpul de expunere), semiautomat (prioritate de diafragma sau prioritatea obturatorului – aparatul decide fie una, fie cealalta) si manual (tu decizi valorile parametrilor de expunere).

Metering-ul este dozajul expunerii, un criteriu dupa care aparatul foto decide cum sa calculeze expunerea in diferite zone ale imaginii. Meteringul este de 3 feluri: spot, centered, si matrix. Modul Spot Metering se focuseaza doar asupra partii centrale a vizorului, in timp ce modul Center-Weight Metering pune accentul pe partea centrala a scenei fara a scoate din calcul restul imaginii. Cel mai folosit, si totodata cel mai precis mod, este Multi-zone Metering – setarea expunerii este calculata pe baza datelor din celule individuale de informatii, care acopera selectiv intreaga zona a imaginii.

Compensatia de expunere [ Exposure compensation] este o corectie a expunerii calculate automat de aparatul foto. 1EV inseamna plus un stop, 2EV – plus doua stopuri, etc… Daca se folosesc valori pozitive, imaginea va fi luminata, iar daca se folosesc valori negative, imaginea va fi intunecata.

Sensibilitatea ISO este pentru aparatele digitale capacitatea senzorului de a amplifica prin aproximare cantiatea de informatie ajunsa la acesta printr-un algoritm ce difera de la aparat la aparat. Cu cat creste valoarea ISO, cu atat creste si zgomotul de imagine. Zgomotul de imagini este expresia data “puricilor” care apar pe suprafata imaginii, si care reduc calitatea acesteia (o buna analogie este ecranul TV fara transmisie).

Obiectivele wide sunt cele cu distanta focala mai scurta de 28mm.

Obiectivul “normal” este cel a carui distanta focala se situeaza in jurul valorii de 50mm.

Teleobiectivele sunt, de obicei, mai “lungi” de 100 de mm, avand distante focale ce pot ajunge si pana la 800mm sau chiar mai mult.

Temperatura de culoare este o caracteristica a luminii vizibile, care are aplicatii importante in iluminat, tehnica fotografierii, tehnica inregistrarilor video, tehnica tiparirii si in multe alte domenii. Temperatura de culoare a unei surse de lumina se determina prin compararea cromaticitatii cu aceea a radiatiei unui corp negru. Temperatura de culoare este valoarea radiatiei unui corp absolut negru fierbinte – masurata in grade Kelvin (K) – care este asemenea cu aceea a culorii sursei de lumina. Temperaturi de culoare mai ridicate (peste 6000 K) corespund culorilor reci (gama verde-albastru) si temperaturi de culoare mai scazute (2700-3000 K) pentru culorile calde (gama galben-rosu). Aceasta se regleaza, atunci cand fotografiezi, prin setarea balansului de alb (white balance).

Timpul de expunere/Viteza de inchidere a diafragmei [Exposure Time/Shutter Speed] este acel interval temporal in care lumina va atinge senzorul, imprimand pe acesta o anumita cantitate de informatie. A nu se confunda cu expunerea.

Vignetarea este iluminarea inegala a campului imaginii. Ea este o deficienta a obiectivelor datorata faptului ca radiatiile marginale care nu au fost interceptate de montura, strabat un drum mai lung decat cele care trec prin zona centrala a obiectivului. Acest lucru determina reducerea intensitatii lor, ceea ce se traduce prin intunecare colturilor fotografiei. In anumite cazuri, acest efect este binevenit de catre unii fotografi, in special la portrete.

 

In manualele aparatelor foto, dar si in alte materiale scrise in limba engleza, te poti intalni cu urmatorii termeni:

Blur/Blured = Neclaritate/Neclar
Crop = Taiere
Flash = Blit
Red eyes = Ochi rosii
Resize = Redimensionare
Sharpness = Claritate
Shutter Priority = prioritate a timpului de expunere
Aperture Priority = prioritate de diafragma
Viewfinder = Vizor
Zoom in = apropierea
optica a subiectului prin marirea distantei intre lentilele obiectivului
Zoom out = departarea
optica a subiectului prin micsorarea distantei intre lentilele obiectivului
White balance = Balansul de alb

 

Acest articol va fi actualizat permanent cu noi termeni, in functie de cerintele cursantilor.

2 thoughts on “Dictionar de termeni fotografici”

  1. salutare imi permit sa te corectez,
    In photography, bokeh (originally from japanese BOH-kay — also sometimes pronounced as /ˈboʊkə/ BOH-kə/ boke) is the aesthetic quality of the blur produced in the out-of-focus parts of an image produced by a lens.
    sursa wikipedia…

    merci!
    Andrei D.

    Reply

Leave a Comment