3 Avantaje Și Dezavantaje Ale Focalei De 40mm În Trusa Foto

Un  obiectiv cu o focala de 40 mm pe full frame (20mm pe m43, 27mm APSC) este foarte tentant în trusa foto, deoarece poate fi singurul obiectiv de care ai nevoie.

Dar este oare așa? Haide să aflăm ce-ți poate oferi un astfel de obiectiv. Precizez că mai jos mă exprim în focale de full frame – echivalența pe ceilalți senzor crop fiind exprimată mai sus.

Avantaje

  • Un obiectiv de 40 mm este în general construit tip pancake. Ceea ce înseamnă că-ți face camera foto foarte portabilă.
  • Îți poate oferi în 80% din cazuri ceea ce-ți oferă obiectivele cu focale cuprinse între 35-50mm
  • Este accesibil ca preț

Dezavantaje

  • nu este nici tele și nici wide fiind un obiectiv banal – este fix ceea ce vezi
  • nu decupează din cadru cât un 50mm
  • nu poți face peisaje, peisaje urbane, sau cuprinde clădiri în funcție de teren, cum ai putea cuprinde cu 35mm

Experiența Personală În Utilizarea Unui Obiectiv De 40mm

Peisaj cu 40mm.

Am utilizat frecvent timp de doi ani obiectivul cu focala de 40mm și pot spune că într-un final m-a dezamăgit un pic. În locurile strânse, în spațiile închise, în interior, în fotografia de familie unde ești aproape de cei pe care-i fotografiezi, s-a dovedit limitativ – obligându-mă să fac pași în spate, asta dacă aveam unde. Nu este atât de universal precum un 35mm și nici nu poate echivala cu 50mm.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Este un obiectiv care livrează greu și de aproape și de la distanță. Cert este că între un 35mm și un 40mm aș prefera 35mm, iar între 50mm și 40mm aș prefera 50mm în majoritatea cazurilor. Cu 35mm dacă știi ce faci, poți acoperi cu succes focalele de 28-50mm.

Dar 40mm îl simt ca un obiectiv de 35mm amputat la capătul wide și un 50mm amputat la capătul tele. Este util, ca orice obiectiv specializat, dar pentru uz general și zi de zi aș merge pe o focala de 35mm.

Concluzii

Utilizarea ideală a focalei de 40 mm o consider în fotografia de stradă, în locuri foarte aglomerate în care vrei să ai o singură cameră cu un singur obiectiv – unde cu 35mm este greu de compus, iar cu 50mm ești prea strâns.  

Deci poate înlocui cu succes un 35mm și 50mm dar doar în anumite condiții de teren și pentru un anumit stil de fotografie.

Deși promite a fi un obiectiv care se vrea purtat zilnic pentru orice situație pe camera foto, practica mi-a dezvăluit că nu este așa – un obiectiv de 35mm este mult mai potrivit pentru uz zilnic și divers pentru o cameră foto de zi cu zi.

Leave a Comment