Consider că focala de 35mm pe full frame (17mm pe m43, 23mm pe APSC) este focala ideală pentru o cameră foto bună de utilizat zi de zi.
Haide să vedem care sunt avantajele unui obiectiv de 35mm pe camera ta foto dar și dezavantajele. Precizez că jos mă exprim în focale de full frame și ne referim la unghiul de cuprindere al unui astfel de obiectiv – 63.44 grade.
Cuprins
Dezavantaje
- greu de utilizat pentru o compoziție armonioasă de către începători
- deformări specifice unui obiectiv wide dar mult mai domoale decât pe 28mm
Avantaje
- universal – acoperă cu succes distanța focală de 28mm-50mm prin zoom cu picioarele în 99% din cazuri
- relativ mic ca dimensiuni și greutate în majoritatea sistemelor
- accesibil ca preț
- posibilitatea de a crea fotografii complexe
- deformare de wide acceptabilă și nu agresivă precum 28mm
- bun pentru portrete cu mediul înconjurător
- bun pentru fotografia de stradă
Experiența Personală În Utilizarea Unui Obiectiv De 35mm
Am trecut prin mai multe obiective și focale de-a lungul anilor, căutând un singur obiectiv fix și o singură cameră de care să fiu atât de mulțumit încât să nu fiu nevoit să schimb. Tocmai schimbarea obiectivelor sau utilizarea zoom-ului mi se pare că răpește din bucuria fotografiei, mai alea a fotografiei zilnice și a fotografiei de stradă, pe care o faci din plăcere.
Am început cu 35mm dar fotografiile nu arătau nici cum pentru că nu aveam experiența necesară să înțeleg această focală. Citind textele altora am considerat că este o focală banală, care nu merită. Am folosit 90mm, 40mm și 50mm.
Dintre aceste focale utilizam zilnic, fără probleme, obiectivul cu focala echivalent 40mm și 50mm știind că în majoritatea cazurilor nu voi putea realiza un peisaj urban sau curpinde o clădire. Cert este că dorind să fac fotografie într-un spațiu închis, mi-am dat seama că 40mm nu mai mă mulțumea ca unghi de cuprindere.
După utilizarea acestor focale și cu acumularea de experiență, dându-mi seama că o cameră pe care vreau să o utilizez zi de zi pentru fotografia de stradă, sau pentru orice alt tip de subiect mi se năzărește în cale (peisaje, familie, etc) am decis să mă întorc iar la focala de 35mm cu decizia fermă de a mă apropia mai mult de subiect, pentru a înlocui focala de 50mm.
Experiența acumulată în ani alături de un aparat bun, compact (Fuji X100F) care-mi oferă posibilitatea de a mă apropia fiind non intruziv mi-a permis să obțin tot ce am dorit de la un obiectiv de utilizare zilnică: portrete, peisaje, fotografie de stradă, fotografie macro, fotografie culinară etc.
Astfel, pot spune că pentru mine, focala de 35mm a înlocuit cu succes focalele de 28mm-50mm. Dacă am timp și plecarea la fotografiat este planificată, iau cu mine și 50mm sau 40mm în funcție de caz. Dar aici vorbim despre planificare care schimbă ecuația – obiectivului bun de utilizat zilnic.
Concluzii
Dacă ești la început și vrei să faci fotografie bună de care să te bucuri atunci s-ar putea ca obiectivul de 35mm să nu fie ideal pentru tine, chiar dacă este un obiectiv universal excelent – cu toate avantajele de mai sus. Dar dacă ești la început și compoziția fotografică este dificilă pentru tine atunci mai potrivit ar fi un obiectiv de 50mm, urmat de 40mm.
Obiecvtivul care-ți ridică cele mai puține bătăi de cap pe partea de compoziție este obiectivul de 50mm (cu limitările despre care am discutat).
Doar după ce ai suficientă experiență aș recomanda să folosești 35mm, abia atunci îi vei înțelege adevărată valoare!
Poți începe și cu acest obiectiv, dar ține minte să te apropii suficient de subiect, să umplii cadrul și să te strădui cât poți să faci compoziții foto bune! Cert este, că eu m-am reîntors la el și pentru fotografia de zi cu zi, sau de stradă consider că tandemul 35mm și 50mm este suficient ca să acopere tot ce-mi doresc pentru acest tip de fotografie. Cu precizarea, că dacă ar fi să aleg un singur obiectiv și o singură cameră pentru o zi fără o tură foto planificată, aș merge indubitabil pe 35mm!