Despre Fotografi, Comunitate Si Fotografia Ca Arta

sursa poza

“Arta creata de om va reflecta patimile sau virtutile celui ce o creaza”.

Omul este creator care are la dispozitie diverse unelte. Referindu-ma strict in cadrul fotografic avem de a face cu doua categorii de unelte:

– fotografice (stiinta, aparatura, experienta etc.)
– sufletesti

In aceasta era inundata de fotografii si imagini, ce concluzie pot sa trag despre “artistii” si fotografii care ne impanzesc viata cu imagini?

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Cu ce imagini si fotografii suntem asaltati zi de zi?

Cu imagini frumoase? Cu fotografii care inspira? Cu fotografii care linistesc? Cu fotografii care bucura?

Nu! Precum poate oricine observa, oriunde intorci capul esti asaltat de:

  • imagini vulgare
  • imagini violente
  • selfie-uri egoiste
  • fotografii de suferinta si razboi – care ce comunica in cele din urma? Ca acolo era un om, care in loc sa puna mana sa-si ajute aproapele l-a fotografiat pentru faima, bani si pretinsa lui “arta fotografica”.

Iata pe scurt 99% din arta fotografica (ca sa nu vorbesc si de cea vizuala) a epocii noastre.

Se mai ridica intrebari:

  1. Ce a adus bun fotografia in lumea omului?
  2. Ce valoare mai are o poza cand la minute putem face mii de poze?
  3. Tu ca fotograf ce valoare si ce urma vrei sa lasi in lume si in sufletele celor ce-ti privesc fotografia?

Intrebari grele. Intrebari la care vor da raspuns doar patimile, sau virtutile celor ce manuiesc aparatele fotografice.

Ca si concluzie personala, sunt foarte dezamagit de comunitatea de fotografi din Romania. Motivele decurg din peste 15 ani de observatii ale acestei comunitati, dintre care unii se intituleaza ca “profesionisti” si pentru acest fapt isi permit sa aiba un limbaj distructiv, agresiv si in cele din urma ingropat in propriul gunoi sufletesc. Nu ca nu am intalnit aceasta meteahna si in alte meserii, poate aici sa fie problema “ochiului de observator”? Totusi, calitatea umana nu trebuie sa depinda de o meserie – ci depinde in cele din urma de cei “7 ani de acasa”.

Comunitatea lectiifotografie.ro nu are nevoie de astfel de “profesionisti” nici pe site-ul proprii nici in locurile publice/virtuale precum Facebook unde-si desfasoara activitatea.

Acesti fotografi “profesionisti” (la ale caror portofolii de te vei uita – vei stii prea bine ce au promovat cu fotografia) sunt invitati sa-si verse dejectiile in spatiul lor privat. Ne ajung pozele cu care ne inundati  – nu ne mai trebuie si cuvintele! Este plina lumea de o “asfel de arta”! Aici vrem o alta arta!

In rest pentru cei care iubesc frumosul, pentru cei care vor sa faca din fotografie o arta constructiva (nu vulgara, nu a mortii, a decadentei, a uratului si egoismului) avem portile dechise.

Comunitatea lectiifotografie.ro adunata in jurul Laurei Mateescu este o comunitate de fotografi incepatori, care doresc sa faca poze mai bune, mai frumoase, mai cu suflet, mai cu mesaj. Nu este facultate sau academia de fotografie oficiala.

Ci este un site de pasionati in fotografie pentru pasionati, unde toti suntem intr-un proces continuu de invatare si feedback! Caci arta adevarata este o continua evolutie si perfectionare… nu are sfarsit!

Fie ca arta fotografica pe care o cultivi sa aduca sclipiri de lumina lina in suflet, nu refulari si patimi prin care sa-i afectezi si pe cei din jurul tau.

O imagine transmite o mie de cuvinte. Ce fel de cuvinte transmiti? Uita-te la cuvintele tale pe care le scrii si le vorbesti. Sunt oglinda ta. Uita-te la fotografiile pe care le faci, le privesti, stai pe ele – si mai bine te oglindesc.

Ce vezi in oglinda aceea?

Bucurie copilariei
Sursa: Raul Jihici, Facebook

Leave a Comment