Definitie Ce Este Apertura Si Ce Este Diafragma

Am sa incep cu poza de mai jos, care ar trebui sa fie suficient de explicativă:

Terminologia anglo-americana foloseste termenul "aperture" care deriva din latinescul "apertus" (gaura, orificiu).
Pe de alta parte, in fotografia romaneasca se foloseste mai des termenul de "diafragma".

Am constat ca se face deseori confuzie intre cei doi termeni: apertura si diafragma.

NU este acelasi lucru!

Din punct de vedere tehnic, DIAFRAGMA este strict acea portiune formata din mai multe lamele care limiteaza deschiderea unui obiectiv foto. APERTURA este gradul de limitare, si se noteaza cu cifra F si un numar, o fractie numerica mai corect spus.

Iata un exemplu vizual, prin care poti corela numarul F, cu deschiderea diafragmei:

Deci, este gresit sa spui ca apertura si diafragma sunt acelasi lucru.
Apertura masoara gradul de deschidere al diafragmei.

Nu ma crezi? Vezi si in DEX:
DIAFRAGMA -> https://dexonline.ro/lexem/diafragma/16699
APERTURA -> https://dexonline.ro/definitie/apertur%C4%83

Primele modele de aparate de fotografiat utilizau o placuta in care erau practicate orificii de diferite diametre; culisarea placutei permitea utilizarea unui orificiu sau al altuia, in functie de luminozitatea subiectului. Centrul orificiului trebuia sa corespunda cu centrul lentilei , pentru care s-au mai practicat niste crestaturi in forma de semicerc care limitau deplasarea accidentala a placutei.

Modelele ulterioare de aparate de fotografiat au recurs la un disc excentric fata de axul optic al obiectivului, disc in care erau practicate orificii de diferite diametre. Deoarece se asemana ca montaj, butoiasului de la pistoale, a fost denumita "diafragma revolver". La periferia discului, pe aparat se afla un palpator ce patrundea in crestatura in forma de semicerc de pe circumferinta discului, in scopul de a asigura coaxialitatea centrelor orificiului si a lentilei obiectivului si care, totodata, impiedica deplasarea accidentala, de unde si termenul de "stop".

Diafragmele de azi sunt din lamele metalice care printr-un sistem de parghii si articulatii regleaza partea libera a orificiului la orice valoare. Intrucat acest tip de diafragma se comporta in mod asemanator irisului ochiului uman, acest tip constructiv este numit si "diafragma iris". 

Spre deosebire de diafragma revolver, diafragma iris reglandu-se la orice valoare cuprinsa intre cea maxima si minima, termenul "stop" a fost inlocuit cu "full stop", mai pe scurt, "f-stop".

Ca o curiozitate: In figura din dreapta este prezentat un obiectiv din anii 1890 cu diafragma revolver si declansator pneumatic , fiind actionat prin tub flexibil - care preia eventualele socuri asupra aparatului in timpul expunerii - cu o pompita , ca la tensiometru. (tot un fel de telecomanda a declansatorului)

In Concluzie, tine minte: 

Apertura masoara gradul de deschidere al diafragmei!

Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

Leave a Comment