De Ce Sa Fotografiezi In Formatul .Raw? Exemplificare Concreta!

0 distributii

Pana nu demult nu puteam sa-i inteleg pe fotografii profesinosti care preferau sa traga in raw. Folosind un aparat foto Fujifilm eram foarte multumit de calitatea jpeg-urilor, cum de altfel sunt multi utilizatori Fuji. Dar trecand pe Olympus si dorind sa obtin maximul din fotografiile facute m-am interesat mai mult despre acest format.

Iata de ce nu ma tenta formatul raw:

 • presupune o prelucrare ulterioara a fotografiilor – developare
 • necesita programe de editare/developare foto
 • ocupa mult loc pe hard disk
 • necesita computer puternic
 • necesita timp !

Citind despre faptul ca multi spuneau ca atunci cand trag in formatul .raw pot sa faca modificari considerabile m-am hotarat ca este timpul sa abordez acest tip de “workflow”. Rezultatele obtinute m-au uimit! Intr-adevar pentru fotografiile de impact doresc sa fotografiez in .raw, pentru cele de familie ma multumesc direct cu jpeg-ul din aparatul foto.

Ce sunt imaginile in format raw?

Imaginile in format raw, sunt fisierele de pe aparatul foto care contin toata informatia captata de senzor la momentul fotografierii. Imaginea in format .jpeg este imaginea prelucrata din fisierul .raw. Fisierul jpeg este fisierul procesat de aparatul foto din fisierul .raw. Gandeste la formatul raw ca la negativul digital al fotografiei.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Procesand acest fiser printr-un program gen Adobe Lightroom, nu mai lasi procesarea automata in mainile aparatului foto ci o poti ajusta dupa propriile tale preferinte, astfel de multe ori obtinand rezultate mai bune decat procesarea presetata din aparatul tau foto!

Exemplificarea Puterii Formatului RAW

Pentru a exemplifica puterea formatului .raw voi developa o fotografie despre care ai putea spune ca este complet distrusa, irecuperabila si buna de aruncat la gunoi! Iata mai jos imaginea, direct “developata” din aparatul foto:

JPEG DIRECT DIN APARAT. O imagine dezastruoasa cu un cer groaznic de alb si ars.

Pasul 1. Am importat si prelucrat fisierul RAW in Adobe Lightroom

Recunosc ca nu ma asteptam sa pot recupera un cer atat de ars (alb complet aproape) dar am zis sa incerc si iata rezultatul:

 

Imagine developata din fisierul .raw al camerei folosind Adobe Lightroom

Pasul 2. Am testat sa vad ce pot recupera din fisierul .jpeg folosind EXACT aceleasi setari ca la RAW

Recuperare din fisierul .jpeg – se observa un cer inutilizabil si mai precizez ca fisierul .jpeg era de cea mai inalta calitate pe care o permitea camera!

Pasul 3. Comparatie inainte si dupa jpeg

Imaginea de mai sus ne arata recuperarea din jpeg. Se observa un cer fara treceri fine intre culorile cerului plin de zgomot de imagine. O fotografie complet inutilizabila mai ales cand stii ca vine dintr-un aparat foto si nu dintr-un telefon.

Pasul 4. Comparatie inainte si dupa raw

Imaginea de mai sus, ne arata comparativ developarea din fisierul .raw aflat in stanga si rezultatul final in dreapta. O imagine clara, bine definita, fara noise cu un cer clar si nuante de albastru.

► Poti descarca pentru referinta proprie fisierul .raw de aici

Concluzii Despre Formatul RAW

Daca folosesti RAW te vei asigura ca:

 • obtii fisierul cel mai calitativ – pentru ca detii toate datele inregistrate de senzorul camerei
 • inregistrezi mai multe date despre luminozitate (fisierul jpeg inregistreaza doar 256 nivele de luminozitate in timp ce fisierul raw inregistreaza undeva intre 4096 si 16384 nivele) – acest lucru inseamna ca poti ajusta expunerea, poti modifica nivelul de alb si negru din imagine si poti opera diverse ajustari in developarea fotografiei
 • poti corecta foarte usor fotografii supraexpuse (ca in exemplu de mai sus) sau subexpuse (fotografii intunecate)
 • poti corecta si schimba balansul de alb
 • poti obtine imagini mai clare si cu mai putin zgomot de imagine – programele software precum Adobe Lightroom, On1, Phaseone si altele pot oferi algoritmi mai buni decat prelucrarea direct din camera
 • poti obtine print-uri mai bune ale fotografiilor

Singurele motive pentru a nu lucra in raw sunt cand nu ai timp suficient sa developezi fotografiile, dar de ce te-ai mai ocupa de fotografie daca te vei limita doar la procesarea automata din aparat, cand cu o procesare adecvata si dupa gustul tau poti obtine din fotografii mediocre, fotografii bune?

Personal, pentru fotografiile la care lucrez si din care doresc sa obtin ceva bun, folosesc RAW iar pentru fotografii de familie, amintiri, ma multumesc cu formatul jpeg.

Exemplu imagine developata din fisier RAW. Imaginea din stanga este subexpusa in partea de jos.

NOTA: Fotografiile din acest articol sunt facute cu aparatul Olympus O-MD E-M10, si un obiectiv macro 30mm M.Zuiko.

Tu ce vei utiliza de acum incolo?

6 thoughts on “De Ce Sa Fotografiezi In Formatul .Raw? Exemplificare Concreta!

 1. Fara indoiala lucrul in RAW are avantaje in ceea ce priveste calitatea fotografiei finale. Ca un fotograf vechi care stie ce inseamna ,,developare” , nu prea sunt de acord cu acelasi termen si pentru lucrul in RAW. Analogia s-ar putea opri la faptul ca o fotografie JPEG este ca una obtinuta de pe un negativ normal, la care se pot face anumite corectii. Daca insa doream sa scoatem in evidenta niste lucruri legate de finete, interveneam la developarea filmului. Astfel, un negativ putea fi developat mai moale, mai contrast, compensator etc. Cam la asta s-ar reduce analogia cu termenul de ,,developare”, care la fotografia clasica insemna reducerea bromurii de argint expuse la lumina.

 2. foarte frumoasa intreaga expunere,numai ca as putea spune nu in calitate de fotograf profesionist,ci ca simplu admirator al artei fotografice,faptul ca prelucrarea din raw ne aduce o imagine intr-adevar mai clara,cu mai multe contururi,mai definita,insa eva mai…nenaturala as putea spune!exista totusi si dezavantaje!

Leave a Comment