Cum sa obtii fotografii perfect expuse la orice lumina

Calitatea fotografiilor tale poate atinge cote maxime in momentul in care ai un aparat foto performant, dar si lumina ideala pentru a fotografia. Chiar daca ai ultimul model de aparat foto de pe piata, nu vei avea la final rezultate bune daca nu folosesti o tehnica fotografica corecta.

Fotografii experimentati au realizat ca aparatul foto nu este singurul lucru de care ai nevoie pentru o fotografie buna. Mai exista si alti factori ce trebuie sa ii ai in vedere pentru a obtine rezultatele dorite. Unul din ele este lumina.

imagine blurataAi vazut vreodata fotografii digitale ce pareau blurate sau neclare? Exista multe cazuri asemanatoare cu fotografia alaturata. Chiar daca incerci sa editezi aceste imagini, folosind Photoshop sau alt program, nu vei reusi sa obtii efectul de iluminare dorit. Nu vei putea sa redai claritatea unei imagini care a rezultat din miscarea aparatului in timpul unei expuneri prea lungi.

In spatele unor astfel de fotografii nereusite este umatorul lucur: nu ai avut lumina corespunzatoare (adica a fost de o intensitate prea mica) atunci cand ai fotografiat. Te gandeai ca aparatul foto si specificatiile lui vor fi capabile de o expunere perfecta fara nici un efort din partea ta. Dar, uite ca nu ti-au atins asteptarile.

Secretul pentru o fotografie perfecta este sa o obtii perfecta din prima. In procesul de fotografiere prin care obtii expunerea potrivita, trebuie sa te gandesti in primul rand cat de buna sau cat de proasta este lumina, apoi sa faci setarile necesare, si abia apoi sa apesi butonul declansator.

Mai jos sunt cateva sfaturi pentru folosirea surselor de lumina naturala si artificiala. Acestea te vor ajuta sa faci fotografii uimitoare in aproape orice conditii de iluminare!

1. Dupa rasarit si inainte de apus

IMG_4426_copyIn aceste perioade fotografia atinge valoarea maxima de claritate, contrast si saturatie. Asta insemana ca fotografiile vor iesi minunat cand sunt facute imediat dupa rasarit si cu putin inainte de apus.
Sa vedem explicatia:

Lumina portocalie, uneori rosiatica, ce apare pe cer in aceste intervale adauga culori in plus fata de cele pe care le capteaza aparatul tau. In majoritatea cazurilor, in aceste fotografii apar nori, ei fiind cei care capteaza si reflecta razele soarelui in culori.

Lumina mediului inconjurator poate sa adauge un fel de dimensionalitate fotografiilor tale. Deoarece la rasarit si la apus umbrele sunt mai puternice, este bine sa profiti de acest lucru pentru un plus de dinamism.

In general, iti va fi usor sa editezi fotografiile pe calculator daca simti nevoia sa maresti saturatia culorilor in cazul in care ai fotografiat in aceste momente ale zilei.

2. Lumina directa a soarelui

lumina directa in fotografieLumina directa a soarelui este una din cele mai eficiente forme de iluminare, odata ce stapanesti tehnicile de modificare a setarilor aparatului foto. Tine minte ca nu poti schimba stralucirea luminii solare sau umbrele ce se pot crea in fotografiile tale. Poti, in schimb, sa folosesti niste filtre care vor filtra anumite lungimi de unda ce intra in aparat.

Ramane la alegerea ta sa stabilesti cea mai buna pozitie, in care poti profita la maximum de lumina emisa de catre soare. Foloseste-o in avantajul tau. Incearca diferite unghiuri si vezi cat de bine functioneaza.

Unele fotografii ies mai bine cand ai soarele in spate (majoritatea, de altfel), dar altele sunt mai interesante daca soarele se afla in fata ta.

Poti profita si de lipsa luminii solare pentru a evita contururi pronuntate ale obiectelor. Doar asigura-te ca timpul mai lung de expunere nu iti va blura fotografia. Seteaza doar un ISO mai mare si apoi, ajustari minore, le poti edita direct din calculator. Atentie: Daca este foarte innorat, culorile fotografiei pot avea de suferit. Ca remediu, trebuie sa modifici setarea balansului de alb pe “cloudy”, adica innorat.

3. Lampile de studio

IMG_4770_copyDaca cumva iti place sa fotografiezi mai mult in casa decat pe afara, atunci ai nevoie de cateva lampi. Acestea trebuie fixate in lateral, eventual cu lumina batand inspre tavan si nu direct catre subiect. De ce? Pentru ca in acest fel vei obtine o lumina mai moale, care nu va crea umbrea prea puternice.

Daca, in schimb, luminile sunt orientate catre subiect, atunci poti folosi alte accesorii de reglare a intensitatii luminoase: un difuzor (pentru intensitate) si un reflector (pentru directie). Este important sa reglam astfel lumina deoarece in caz contrat vom obtine fotografii supraexpuse.

Sa mai lamurim inca un lucru: am vorbit la plural – lampi nu lampa – deoarece ideal este ca subiectul sa fie iluminat din mai multe parti, nu doar una. Daca ar fi luminat dintr-o singura parte, atunci jumatate din fotografie ar fi prea intunecata, iar detaliile subiectului s-ar pierde in acea zona.
Deoarece folosim mai multe lampi, balansul de alb ar fi bine sa fie setat manual, nu tungsten.

Concluzii:

Fotografia digitala nu presupune doar click si gata. Fotografia este despre strategii si tehnici ce iti vor aduce anumite avantaje in competitia pentru fotografiile cele mai bune. Incearca sa gasesti lumina perfecta si vei vedea ca nu va mai trebuie sa editezi sau sa adaugi alte culori.

Nu uita urmatorul lucru: fotografia este o arta care se bazeaza pe lumina care intra in aparat, iar fara lumina nu avem nici o fotografie. De aceea, dupa familiarizarea cu aparatul foto si setarile sale, cel mai important lucru este controlul luminii. Putem controla lumina care ajunge la senzorul aparatului fie utilizand surse aditioanale de lumina, fie schimband setarile aparatului conform triunghiului de expunere.

1 thought on “Cum sa obtii fotografii perfect expuse la orice lumina”

Leave a Comment