Cum Fotografiem Luminițele Și Bradul De Sărbătorile De Iarnă

Când vin sărbătorile de iarnă, orașul se îmbracă de obicei în luminițe și decoruri specifice, alături de diverse târguri tematice de Crăciun. Pentru pasionații de frumos și fotografie avem oportunități foto excelente pentru o suită de stiluri: fotografia urbană, fotografia de portret, fotografia de stradă, fotografia documentară și mai ales fotografia personală (amintiri, poze de grup etc.).

Hai să descoperim mai jos 9 sfaturi (exemplificate vizual) pentru a face fotografii mai bune cu luminițe în sărbătorile de iarnă!

Fii atent la culori

Deși ar părea că orașul este plin de culori, în fotografie vei observa că de fapt nu prea ai culori. Lumea este îmbracată preponderent în culori închise, cerul are un albastru fad sau mohorât, iar dacă faci fotografie când s-a întunecat ai pierdut deja detaliile din cer și chiar acel puțin albastru pe care-l aveai.

Soluțiile sunt:

  • du-te să fotografiezi luminile nu când s-a întunecat complet, ci chiar în amurg, când soarele s-a dus la culcare, dar încă mai ai lumină pe cer – aceeata este ora ideală pentru a surprinde cadre foarte bune cu luminițe și detalii pe cer (dacă nu, cerul va fi negru când se întunecă complet!)
  • adaugă în post procesare efecte de zăpadă, ninsoare și confeti – aceste efecte vor reușii să mai estompleze din negrul cerului
  • mergi pe conversie alb negru – fotografia nu trebuie să fie doar despre culoare, ci poate fi despre mesaj, formă, contrast alb-negru
  Îngerul și luna. Conversia alb negru întregește fotografia care deja avea cerul negru.
  • Fotografiază și ziua – dacă decorațiile sunt colorate, atunci le poți surprinde culorile ziua, atunci culoarea este mai saturată, mai vibrantă, mai luminoasă! Noaptea culorile sunt slabe !

Evită Surprinderea Pâlpâirii Luminii

Luminițele și iluminatul de noapte poate crea efectul nedorit de pâlpâire (flickr) și de aceea trebuie să fii atent să nu ai astfel de probleme! Pâlpâirea luminii îț poate strica o fotografie, de aceea fă câteva cadre de siguranță și reglează timpul de expunere.

La 1/125 secunde Bradul De Crăciun apare ca și cum nu ar fi luminat complet de luminițe – deși ochiul îl percepea complet luminat.

Ca regulă de bază va trebui să ai un timp de expunere pe la  1/50. Dacă luminile merg pe 60hz am observat că un timp de expunere de 1/50 te scapă de această problemă – bineînțeles la aces timp de expunere va trebui să ai grijă să nu faci fotografii mișcate – deci te ajută stabilizarea sau o focală wide.

Un timp de peste 1/60 îți poate cauza probleme! Verifică și fă câteva fotografii de test înainte mai ales în zonele unde ai luminițe și iluminat artificial!

Mergi Pe Expunere Lungă

Am mai discutat despre timpul de expunere și despre expunerea lungă așa că nu o să reiau aceste detalii.

Cluj Târgul De Crăciun 2019

 

Doar ține minte că expunerea lungă te poate ajută să obții efecte de impact cu elemente statice și în mișcare (ninsoare, mașini etc.).

 

Stabilizarea Ajută Foarte Mult

Cum am spus și în alte articole, dețin full frame (Sony), APS-C (FUJI) și MICRO FOUR THRIDS (M43) Olympus și Panasonic – dintre toate aceste sisteme, când a venit vorba să fac peisaje urbane seara, am preferat MFT datorită stabilizării. Stabilizarea îmi permite să fac timp lungi de expunere, să folosesc un ISO mic și mai ales să obțin fotografii nemișcate.

Luminițe Piața Romană București 2019. Lumix GX9 ISO 100 0.7 sec

Pentru acest tip de fotografie, siguranța că pot fotografia cu cel puțin 1 secundă din mână și să obțin fotografii nemișcate a contat foarte mult. De aceea, am ales pentru fotografia de luminițe seara M43. Am testat și celelate aparate și pot spune că cel mai mulțumit sunt deM43 pentru acest tip de fotografie. Seara și așa nu ai detalii de recuperate, iar dacă vrei detalii atunci trebuie să mergi pe un timp lung de expunere.

În orice caz, indiferent de ce sistem ai caută pentru acest tip de fotografie să stabilizezi aparatul, poți folosi  pentru asta:

  • stabilizarea pe senzor dacă ai
  • lentila stabilizată optică
  • trepied

Cum Fotografiem Bradul De Crăciun

Bradul de Crăciun necesită un obiectiv wide sau ultra wide pentru a fi cuprins cum trebuie  – mai ales un brad de Crăciun din oraș! Fii atent de asemenea la pâlpâirile luminițelor din pomul de Crăciun!

Fotografiază Detaliile De Crăciun

Perioadă sărbătorilor de iarnă aduce decorații cu tot felul de detalii. Pentru a pune în evidență miniaturile și detaliile este recomandat să le fotografiezi de aproape, eventual cu un obiectiv macro dacă ai.

Realizează Portrete – acum este momentul „Bokeh-ului”!

Luminițele de pe brad, sau puse pentru decorare în casă sau oraș, reprezintă un fundal excelent pentru portrete. Acum portretele vor avea lumină și culoare în fundal, datorită acestor luminițe. Pentru a obține acest efect, ai nevoie de apropiere de subiect, de un obiectiv de portrete, sau de un tele-obiectiv, sau de un obiectiv cu diafragmă rapidă (f2, f1.8, f1.4 etc.).

Un obiectiv de 50 mm sau 85mm echivalent full frame, ar trebui să fie suficient. Dar și un obiectiv wide cu apertura deschisă te poate ajuta să obții efecte interesante prin apropierea de subiect și prin includerea a mai mult fundal în cadru!

De asemenea ai grijă ca subiectul, să se afle la o distanță de oarecare de luminițe pentru a obține efectul dorit.

Efectele Speciale Sunt Adaos Binevenit

Cum am spus mai sus, efectele speciale sunt bine venite. Deși cu ochiul liber, percepem cadre colorate și pline de lumină, fotografiile ne arată altă realitate – nu prea avem lumină bună, nu prea avem culori saturate și vibrante, cerul este cenușiu, iar câteodată luminițele sunt prea monotone.

Caută prin procesul de editare foto să aduci viață în fotografii și adaugă și efecte de zăpadă și confeti!

Folosește un filtru care să-ți dea luminițele în stea, sau folosește un filtru digital (eu am pe Lumix un astfel de filtru).

 

Poți Merge Și Pe Fotografia Abstractă

Prin defocalizarea manuală a obiectivului poți obține tot felul de efecte interesante precum în exempele de mai jos!

 

Leave a Comment