4 Cele Mai Importante Setari De Controlat Cand Fotografiezi

Un aparat foto performat are o gramada de functii si setari in care orice fotograf incepator se poate incurca. Chiar si fotografii mai experimentati uita uneori sa faca o ajustare, sau chiar mai multe, inainte de a apasa cu nerabdare butonul declansator.

Prin acest articol vreau sa vin in ajutorul tau si sa iti spun care sunt cele mai importante setari ale aparatului foto pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de a fotografia. Este vorba despre doar patru din intreaga suita de functii si butoane. Poti sa uiti oricare alte setari si tot vei obtine o fotografie buna. (De aceea, cand cumperi un aparat foto, nici nu trebuie sa te ghidezi dupa multimea inutila de moduri de fotografiere si alte bazaconii.)

Cele mai importante setari ale unui aparat foto sunt:

 1. Diafragma
 2. ISO
 3. Timpul de expunere
 4. Balansul de alb

Mai ales daca te afli pe strada, si vrei sa surprinzi momente din viata stradala, nu ai timp sa reglezi o multime de parametri. Atunci mana trebuie sa mearga automat spre butoanele stiute, si sa modifice corespunzator doar acei parametri care fac o diferenta majora.

Descarcă Cum Să-Ți Reglezi Aparatul FOTO Pentru Expunerea Perfectă

Diafragma

Deschiderea diafragmei este primul lucru pe care il verific atunci cand incep o sesiune foto. In functie de subiectul pe care il fotografiez, si de efectul pe care il doresc, setez cu prioritate acest parametru.

Cat de larga este deschiderea prin care lumina patrunde in aparat (in eng. aperture) determina doua lucruri:

 1. Cat de scurta este expunerea ta. Simplu spus, cu cat deschiderea diafragmei este mai mare, cu atat intra mai multa lumina, si deci aparatul expune mai repede imaginea.
 2. Cat de ingust sau larg este campul de profunzime. Astfel, daca deschiderea diafragmei este mica (numarul F este mare), toate obiectele vor fi clare, indiferent de apropierea sau departarea lor fata de tine. Dar, pe masura ce numarul F scade, scade si profunzimea campului. Deci, cu cat numarul F este mai mic, cu atat obiectele de la distanta vor fi mai incetosate.

ISO

Pe scurt: ISO este masura sensibilitatii la lumina. Cu cat ai mai putina lumina ambientala, cu atat ISO ar trebui sa fie mai mare.

Daca cumva ai facut fotografii la o ora tarzie in ziua precedenta, este posibil sa fi uitat aparatul pe un ISO mare. De ceea, inainte de a apasa butonul declansator in miezul zilei, verifica aceasta setare. Un ISO prea mare intr-o zi insorita, sau intr-o locatie bine luminata, poate sa duca la cadre supraexpuse.

In general, am ISO setat pe o valoare mica, dar, daca in timpul sesiunii foto luminozitatea scenei scade (se intampla deseori chiar in timpul apusului), trebuie sa-mi amintesc sa cresc treptat acest parametru pentru a evita cadrele miscate sau subexpuse.

 • Daca lucrez pe modul prioritate de diafragma, luminozitatea scazuta a scenei determina aparatul sa execute un timp mai lung de expunere, si de aici se ajunge la imagini miscate.
 • In schimb, daca am timp de expunere stabilit prin modul manual de fotografiere, atunci luminozitatea in scadere a scenei va determina cadre subexpuse. Schimbarea parametrului ISO este cruciala pentru rectificarea expunerii.

Timpul de expunere

A spune ca daca este noapte ai nevoie de un timp de expunere lung este o preconceptie des intalnita in randul incepatorilor. Consider ca timpul de expunere este printre ultimele lucruri la care ar trebui sa te gandesti. In plus, el se ajusteaza nu neaprat in functie de gradul de intunecime a scenei, ci in functie de efectul pe care vrei sa-l obtii.

Astfel, tine cont de urmatoarele situatii:

 • Vrei sa obtii dare de lumina: mareste timpul de expunere. (Si nu uita de trepied)
 • Vrei sa obtii dare de nori la apus: mareste timpul de expunere. (Si nu uita de trepied)
 • Vrei sa fotografiezi luna: scade timpul de expunere. Un timp de expunere prea lung va supraexpune luna – nu te ajuta cu nimic.
 • Vrei sa fotografiezi o panorama cu luminile orasului: scade timpul de expunere. Un timp de expunere prea lung va crea doar o zona puternic luminata inconjurata de intuneric, fara a evidentia formele cladirilor.
 • Vrei sa fotografiezi un portret pe inserate: apeleaza la blit (fill-flash) in loc sa maresti timpul de expunere.
 • Vrei sa fotografiezi o cascada: mareste timpul de expunere si inchide diafragma pentru a obtine un efect matasos, chiar daca este miezul zilei.

Exemplele de situatii pot continua, dar, cred ca ai inteles ideea.

Balansul de alb

Multi incepatori si chiar fotografi de nivel intermediari petrec prea mult timp setand si resetand balansul de alb. Desi o fotografie in care obiectele albe sunt prea albastre sau prea galbene nu este tocmai inregula, consider ca setarea aceasta este mai putin esenstiala.

Pentru incepatori, am urmatorul sfat: Verifica ce setare ai avut ultima data. Daca cumva ai folosit un o presetare de bec incandescent, de exemplu, ea nu va fi buna in sesiunea foto de a doua zi din parc.

Iar daca esti un fotograf de nivel intermediar, si iti place sa lucrezi deseori cu o setare “custom” – manuala – a balansului de alb, te sfafuiesc sa folosesc mai degraba un mod de fotografiere RAW. Exista situatii in care nici macar setarea riguroasa a balansului de alb cu ajutorul uni card gri nu poate sa produca o imagine in culori perfect echilibrate. De exemplu, un peisaj de iarna (cu zapada multa) pe inserate. Daca fotografiezi in modul RAW, poti edita balansul de alb pe calculator, in liniste, testand diverse modificari, fara a afecta calitatea imaginii. Mai ramane doar sa ai un monitor bine calibrat.

Ia-ti aici fituica foto “3 Pasi Pentru Expunerea Corecta”

Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.