Cea mai buna metoda de organizare a fotografiilor

Chiar daca esti un fotograf amator, care colectioneaza mai multe fotografii de vacanta decat de lucru, la un moment dat vei constata ca ai foarte multe imagini si te pierzi printre ele.

Atunci cand suntem in vacanta ne dorim fotografii cu familia si prietenii, dar dorim si sa imortalizam savoarea acelor peisaje in care ne aflam. Unii sunt interesati de arhitectura, alta de flora sau fauna. Oricare ar fi subiectele preferate, iti poti organiza fotografiile astfel incat sa sa gasesti ceea ce vrei sa vezi la un moment dat. Cautarea acului in carul cu fan este o problema atunci cand numatul fotografiilor depaseste cateva mii.

Iti marturisesc ca nu de putine ori, cand am vrut sa postez o fotografie pe facebook, desi o aveam clar in minte, mi-a luat aproape o ora sa o gasesc. Asta se inampla inainte de a descoperi cateva trucuri pentru o mai buna organizare, trucuri pe care urmeaza sa ti le impartasesc.

Cel mai bun mod de a-ti organiza fotografiile este sa le sortezi TEMATIC.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Daca te vei uita in vacantele precedente, vei vedea un album cu tot ce ai vazut in acea vacanta. Cam asa se intampla in mod automat: descarci fotografiile in albumul cu locul si data la care ai fost acolo. Daca insa la un moment dat vei cauta o anume fotografie cu un fluture, de exemplu, nu mai stii cand si unde l-ai fotografiat.

Aici intervine necesitatea unei bune organizari. Este nevoie de ceva timp, insa se va merita. Cand ai toate pozele, impartele pe categorii, cum ai fi : toate florile cu gradini si flori, fotografii cu familia si prieteni, apusuri ori arhitectura cea mai interesanta. Iti marturisesc ca eu am albume organizate si pe anotimpuri. Alte idei de albume: fotografii stradale, portrete, alb-negru, macro (flori si separat insecte), pasari.

Un program soft precum Adobe Lightroom iti permite adaugarea de cuvinte cheie la fotografii, astfel incat sa le poti cauta cu usurinta. Ba chiar poti sa le si dai o notate: de la 1 stea la 5 stele, in functie de care fotografii ti-au placut mai mult si sunt mai mai reusite.

Avand insa in vedere ca Adobe Lightroom este costisitor, mai ales pentru un fotograf amator, care nu castiga din fotografie, o alta solutie de organizare a fotografiilor este Google Photos. Cei de la Google au implementat si ei un sistem prin care detecteaza automat elemente din fotografie ce pot fi cuvinte cheie. De exemplu, daca as face acum o cautare pentru cuvantul “munti”, google imi va afisa toate fotografiile in care am surprins culmi muntoase, indiferent de data si locatie. Conditia pentru a putea fi gasita fotografia dorita este ca albumele mele sa fie toate sincronizate in Google Photos. Mai jos un exemplu concret de cautare dupa cuvantul “trandafir”. Mentionez ca nu am adaugat manual acest cuvant la fiecare fotografie, si nici in denumirea ei.

Atat Lightroom cat si Google Photos iti permit sincronizarea pe toate sistemele tale: calculator, tableta, telefon. Asadar, poti accesa de pe telefon, oricand si oriunde, albumele create dupa descarcarea (eventual si editarea) pe calculator.

Sa-ti mai dau un exemplu de sortare inteligenta: sa zicem ca faci un proiect foto care are ca subiect fire si cabluri (mai mult sau mai putin incalcite). Este putin mai neobisnuit iar Google Photos sau alt program nu va stii sa ti le recunoasca automat ca facand parte din serie. In plus, nu vei avea toate fotografiile facute la aceeasi data si/sau locatie. Va trebui sa-ti creezi tu un dosar in care sa le organizezi. Redenumeste fisierele astfel incat, daca cumva uiti unde ai salvat acel dosar (se poate intampla, ti-o spun din experienta), sa le poti gasi la o cautare generala in sistem.

Fie ca esti un calator sezonier, fie ca iubesti sau nu apusurile si rasariturile, iti poti crea un album numai pentru un singur domeniu. Datele si locatia pot fi notate in denumirea fisierelelor si in sub-dosare.

Frumusetea acestor albume tematice este continuitatea – poti adauga fotografii ani si ani la rand. Organizarea aceasta te va scapa de multe batai de cap si este usor de inteles si aplicat de catre oricine. In plus, odata organizate astfel, vei putea face mai usor o selectie cu cele mai bune, punand de-oparte pe cele mai putin bune.

Exista numerose categorii la care te poti gandi. Singura limita este imaginatia ta. Albumele vor fi foarte organizate si usor de accesat. Incearca ! Nu uita sa faci si copii de rezerva.

Ulterior, cand te apuci de editare, in fiecare album tematic creaza si un sub-dosar cu prelucrarile. Pastreaza atat prelucrarea, cat si originalul si fisiesul de lucru (in cazul in care folosesti straturi/layere). Nu se stie niciodata cand vei dori sa revii asupra editarii, dupa ce ai invatat o noua metoda de editare, sau ai obtinut un “preset” nou si interesant.

Daca tiparesti o selectie de fotografii, realizeaza o legenda si noteaza data fiecarei fotografii, apoi plaseaza-le in albumele corespunzatoare. Astfel, iti va fi mai usor sa te vizualizezi, devenind auto-explicative. Fie ca ai vizitat un loc anume sau numeroase locuri, categorizarea iti va face munca mult mai usoara.

Ca o paranteza: fotografiile tiparite, in albume si in rame, se dovedesc a fi, chiar si in era digitala, deosebit de pretioase. Nimic nu se compara cu un moment de relaxare frunzarind albumele. Ca sa nu mai pomenesc de evenimentele tragice in care am pierdut fotografii odata cu stricarea calculatorului, harddiskului, etc. si pe care nu le-am mai putut recupera. O fotografie tiparita, doar un nefericit incendiu ti-o poate lua.

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

Leave a Comment