Cât Trebuie Să Fie Timpul De Expunere Pentru Fotografii Expuse Exact Cum Dorești?

Timpul de expunere este o componentă principală a triunghiului expunerii. Este cunoscut în limba engleză sub denumirea de “shutter speed”. Hai să descoperim mai jos câteva linii de ghidare extrem de utile pentru începători, pentru acest timp de expunere!

La ce se referă timpul de expunere?

Timpul de expunere se refera la cat timp lăsăm deschis obturatorul camerei foto pentru ca senzorul aparatului foto să capteze lumina.

Ca o comparație, timpul de expunere se referă la cât timp lăsăm deschisă “ușa” ce blochează lumina să ajungă la senzor. Obturatorul  poate fi comparat cu un oblon – când este deschis intră lumină, iar când este închis nu mai intră lumina!

Timpul De Expunere Face Parte Din Triunghiul Expunerii

Acest triunghi al expunerii, presupune o relație directă de colaborare și influențare reciprocă între trei elemente:

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

 • ISO
 • Diafragma – cunoscută ca și “aperture” / apertura
 • Timpul de expunere – shutter speed

Deci timpul de expunere nu poate fi setat fără să ții cont și de celelate elemente! Toate trebuie să fie conlucreze pentru o expunere corectă.

Ce este expunerea corectă? Expunerea pe care o gândești tu înainte să faci poza!

Ce Moduri Și Setări Controlează Timpul De Expunere?

Timpul de expunere poate fi setat în mai multe moduri:

 • în modul manual al aparatului foto – în acest mod setezi toate cele trei elemente ale triunghiului expunerii
 • în modul “SHUTTER SPEED” (S pe aparat) – în acest mod setezi manual timpul de expunere

Timpul de expunere este setat automat în următoarele moduri:

 • în modul AUTO
 • în modul Program
 • în alte moduri creative

Timpul de expunere mai poate fi setat automat și în modul Aperture (prioritate de diafragmă ) – anumite aparate au o setare să poți seta automat timpul de expunere până la un nivel minim ajustând sau crescând valoarea ISO în funcție de scenă. Un lucru extrem de util găsit pe camerele Fuji dar și pe alte modele high-end de la Olympus și probabil și alte camere. Dacă-ți iei prima camera foto, caută să ai această opțiune căci este foarte utilă!

Ce Indică Numerele / Fracțiile, Timpului De Expunere?

Înainte să intrăm în detalii despre cum setăm timpul de expunere este bine să înțelegem aceste fracții pe care aparatul le afișează (câteodată și sub formă de numere doar și nu fracție)!

 • 1/2000 afișat și ca 2000 = 1 secundă / 2000 = 0.0005 secunde
 • 1/1000 afișat și ca 1000 = 1 secundă / 1000 = 0.001 secunde
 • 1/500 afișat și ca 1000 = 1 secundă / 1000 = 0.002 secunde
 • 1/250 afișat și ca 250 = 1 secundă / 250 = 0.004 secunde
 • 1/100 afișat și ca 100 = 1 secundă/100 = 0.01 secunde
 • 1/60 afișat și ca 60 = 1 secundă /60 = 0.016 secunde
 • și tot așa până la 1” care echivalează cum bine ai ghicit cu o secundă.
 • și peste…

Pe urmă timpii cresc fiind exprimați în secunde. Majoritatea aparatelor foto au posibilitatea nativă a unui timp de expunere minimum de 30 de secunde putând expune și 5-10-30-60 de minute și tot așa (depinde de la aparat foto la aparat foto)!

ATENȚIE: observă că 1/2000 sau 2000 este un timp de expunere mai scurt decât 1/60 sau 60 (căci este vorba de o fracție!)

Cum Setăm Timpul De Expunere În Funcție De Ce Dorim Să Fotografiem?

Acum vine partea interesantă. Și anume că timpul de expunere trebuie să-l controlăm în funcție de ce dorim să fotografiem. Haide să vedem următoarele scenarii și ce timp de expunere trebuie să țintim ca să obținem expunerea dorită!

Timpul De Expunere Pentru Fotografierea Păsărilor În Zbor

Când avem de a face cu păsări în zbor, sau acțiune foarte rapidă, ne dorim un timp de expunere foarte scurt pentru a îngheța mișcarea. 

Un timp de expunere pentru înghețarea acțiunii rapide se situează undeva între intervalul 1/2000-1 /800 în condiții de lumină bună.

Pentru astfel de viteze ai nevoie de o diafragmă cât mai rapidă (deschisă f/2.8 dacă ai un astfel de obiectiv) sau de lumină din plin (soare). Dacă nu ai lumină foarte bună și nici obiectiv cu diafragmă rapidă (crește valoarea ISO până obții timpul de expunere dorit).

Foarte utilă este și funcția pre-burst!

Timpul De Expunere Pentru Sport, Acțiune, Copii, Fotografie De Stradă

Pentru sport gen baseball, fotbal și alte sporturi rapide în care poate vei dori să surprinzi momentul loviturii, îți va trebui un timp de expunere foarte scurt (ca la păsări în zbor  1/4000 sau 1/8000) dar pentru momente generale nu vei da greș dacă vei ținti un timp de expunere cuprins în intervalul 1/500 – 1/250.  Nu uita să setezi valoarea ISO și diafragma, astfel încât să obții valorile dorite.

 

1/250 F/8 ISO 200

Timpul De Expunere Pentru Peisaje

Peisajele statice și clare pot fi realizate cu timpi de expunere cuprinși înre 1/250 – 1/15. Depinde de la peisaj la peisaj.

La un timp de expunere mai lung de 1/60 va trebui să ai stabilizare – trepied, stabilizare în cameră, monopied, sau alte soluții.

Timpul De Expunere Pentru Portrete

Depinde bineînțeles de portrete și dacă sunt în mișcare sau statice. Ca idee ai putea ținti un timp de expunere cuprins între 1/250 și 1/60 pentru a obține un portret nemișcat, sau cu puțină neclaritate de mișcare.

1/90 sec F/2.8 ISO 500

Timp De Expunere Pentru Efecte Tip Panning

Dacă vrei să obții fotografii tip panning atunci țintește un timp de expunere 1/10 – 1/60, focalizând subiectul aflat în mișcare și mișcându-te în sensul lui de mișcare. Practica în această tehnică își va zice cuvântul.

Timpul De Expunere Pentru Neclaritatea De Mișcare Voită

Sunt situații când vrei să transformi o persoană într-o umbră în peisajul tău. Pentru a marca ideea că acea  persoană se deplasează. Dacă vrei să obții un astfel de efect, atunci încadrează-ți peisajul și alege o valoarea a timpului de expunere de 1/20 – 1/5 și vezi ce merge cel mai bine în funcție de scena și iluminarea acesteia.

1/6 sec F/4 ISO 200

notă: neclaritatea de mișcare a biciclistului a fost indusă de aceste setări; neclaritatea norilor și a mașinii albastre, a fost obținută în post-procesare

Timpul De Expunere Pentru Cascade, Ape, Râuri Și Nori Cu Efect Mătăsos De Curgere

Dacă vrei să obții un efect de apă mătăsoasă atunci va trebui să țintești un timp de expunere de 1/8- 4 secunde. Vezi aici ghidul despre timpul lung de expunere.

Iar pentru nori aflați în mișcare va depinde de viteza cu care se deplasează aceștia. Dacă se deplasează cu o viteză vizibilă cu ochiul liber s-ar putea să scapi cu un timp de expunere de 5 secunde – 1 minut. Dacă se deplasează mai încet s-ar putea să ai nevoie de un timp de expunere de 5 minute (și eventual de un filtru ND – filtru neutru cu densitate variabila pentru a obține în timpul zilei acel efect).

40 sec f/18 ISO 100

Testează diferiți timpi de expunere și vezi influența lor concretă asupra scenei.

 

4 thoughts on “Cât Trebuie Să Fie Timpul De Expunere Pentru Fotografii Expuse Exact Cum Dorești?

Leave a Comment