Aparatul Foto Cu Senzor APS-C Regele Bun La Toate?

Continuând seria de articole despre sistemele foto bazate pe diverși senzori precum micro four thirds și full frame  acum a venit rândul să discut despre APS-C.

Înainte de orice trebuie să avem în vedere că fotografia este un joc al compromisului! Nu există un sistem care să îndeplinească tot ce ne-am dori majoritatea. De aceea este important pentru fiecare să prioritizeze ce este important pentru el. Din păcate, abia după câțiva ani de călătorie prin fotografie și diverși producători putem să ne dăm seama ce avem nevoie cu adevărat.

Căciulă de gheață. Fujifilm Finepix X100 2019 (cameră cu 7 ani vechime)

Cu toate acestea, consider aparatele APS-C de la Fujifilm (senzor produs de către Sony din câte știu) sunt în top, tocmai pentru că oferă maximă de calitate din perspectiva compromisului, indiferent pe ce treaptă și ce stil de fotografie faci – deci de aceea acest articol va înclina mai multe spre ce oferă Fujifilm.

Personal consider că sistemul APS-C este cea mai bună alegere pentru majoritatea entuziaștilor, dar și a profesioniștilor care doresc echipament mai ușor și mai puțin voluminos.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Țurțuri. Fujifilm Finepix X100 jpeg direct din aparat.

Producătorul cel mai bun și cel mai serios pentru acest tip de senzor este indubitabil Fujifilm, chiar dacă Sony poate sta mai bine pe hârtie, doar că Fujifilm are culori excelente alături de obiective de super calitate, cu micro contrast și izolate la praf și apă. Alături de actualizări constante firmware și dedicație vizibilă în atenția la detalii, pentru fotografie și fotografi.

1. Calitate Excelentă Atât În Lumină Bună Dar Mai Ales Și În Lumină Slabă!

Dacă full frame este regele când vine vorba de zgomot de imagine redus și calitate a imaginii în lumină joasă, el este clar urmat de APS-C. Un senzor de APS-C este suficient de bun încât să nu te izbească lipsa unui senzor full frame când faci o fotografie în lumină slabă.

Fujifilm X100F ISO 12800. Jpeg din aparat.

Când este vorba de fotografie de interior, cu lumină slabă un senzor micro four thirds își arată limitările, atât în fotografia inițială cât și în prelucrare!

Deci de aceea senzorul APS-C are un plus clar față de un micro 43. Ba mai mult, este cunoscut că sistemul Fujifilm este folosit cu succes pentru fotografia de nuntă, mai ales fotografia de nuntă documentară precum cea realizată de Kevin Mullins!

Fujifilm X100 f2 ISO 6400. RAW prelucrat in Adobe Ligthtroom +1stop expunere!

Mai precizez că în fotografia de familie, am folosit consistent atât sistemul micro four thrids pe care-l dețin, sistemul Sony full frame cât și Fujifilm! Calitatea fotografiilor pentru mine este în ordinea următoare: Sony full frame, Fujifilm, și Micro Four Thirds.

Dintre toate câștigă Fujifilm pentru că-mi oferă „jpeg-uri” atât de bune încât nu mai trebuie să le prelucrez.

2. Senzorul are mai multe șanse de stabilizare eficientă decât un FULL FRAME

Știm că cel mai bine stabilizat senzor este cel de pe Olympus, doar că stabilizarea nu este tot! Cei de la Sony și Fujifilm au scos camere foto cu stabilizare pe senzori. Fujifilm XH1 are o stabilizare foarte bună de la ultimul firmware. Cert este că nu s-a ajuns la stabilizarea de pe M43 doar că sunt șanse mai mari ca un senzor de mărimea APS-C să fie mai ușor de stabilizat decât un senzor FULL FRAME!

Iată mai jos un test cu ultima stabilizare de pe Fujifilm X-H1.

Sunt convins că poate nu voi putea face pentru fotografia de peisaj ce fac cu Olympus sau Lumix, dar pentru filmare și tot restul de aplicații este mai mult decât suficient. Deci dacă nu am nevoi specifice de stabilizare pentru fotografia de peisaj, atunci pentru uz general consider că X-H1 este cea mai potrivită cameră (care are și un preț excelent pentru ce oferă).

3. Obiective Superbe Din Toate Punctele De Vedere

Pe lângă a obiectivele superbe trebuie să ai în vedere că și perspectiva, zgomotul de imagine și alte calități optice nu sunt departe de un full frame!

Fujifilm X100F. ISO 800

Dacă pe un Micro 43 ai nevoie de o focală de 25mm pentru un câmp vizual de 50mm, pe APS-C ai nevoie de 35mm – factorul crop fiind de 1.5 pe Fujifilm, Sony, Nikon și 1.6 Canon.

Deci pornind de aici iată ce avem:

 • obiective rezistente la praf și apă de la Fujifilm – nu cunosc un sistem atât de consecvent în a produce obiective weather resistant ca Fujifilm
 • obiective compacte și ușoare de la Sony, Fujifilm, Sigma etc.
 • Gamă largă de obiective – mai ales la Fujifilm
 • Zoom-uri pentru toate nevoile –  mai ales la Fujifilm
 • culori și microcontrast mai ales la Fujifilm

4. Prețuri Accesibile Și Pierdere Mică A Valorii

Obiectivele și camerele foto Fujifilm au prețuri destul de competitive și față de M43 și față de Full Frame. Ba mai mult, dacă ne utiăm pe piața second hand vom observa că nu-și pierd atât de mult valoarea ca M43 sau camerele Sony.

În privința obiectivelor au prețuri foarte bune, de multe ori chiar mai mici ca M43 pe unele focale! Într-adevăr dacă vrei să intri în sistem, corpul de cameră este mai scump nou – dar se poate lua un corp de cameră de a doua generație de piața second hand și nu vei avea probleme la calitate!

5. Suficient De Bun Pentru Toate Stilurile FOTO și VIDEO

Dacă pe sistemul micro 43 îl consider excelent pentru fotografia de peisaj, natură și fotografia macro, iar sistemul full frame foarte bun pentru fotografia de eveniment și portret consider că sistemul APS-C este bun la toate stilurile de fotografie! Cu siguranță nu ai cum să nu faci fotografii bune cu un sistem APS-C în următoarele stiluri de fotografie:

 • Fotografia de stradă – Fujifilm este alegerea numărul unu a fotografiilor de stradă tocmai din motive precum: ergonomie, culori, obiective, camere, volum
 • Fotografia de peisaj – un APS-C nu este departe de un full frame pentru a-ți reda scena și detaliile – dar într-adevăr nu are stabilizarea de pe micro four thirds și obiectivele foarte de bune de peisaj de pe M43, dar nu nici rău nu stă – doar vreau să subiliniez că dacă ești doar fotograf de peisaj s-ar putea să fie mai tentant pentru tine M43 pentru stabilizare și volum sau Full Frame pentru detalii și textură.
 • Fotografia de nuntă și eveniment – cu siguranță poți realiza evenimente fără să-ți fie frică de zgomotul de imagine – sunt mulți fotografi de nuntă ce folosesc acest sistem; iar dacă folosești și lumini este clar că nu vei avea probleme
 • Fotografia de portret –  doar atâta zic, caută despre Fujifilm 56 mm f1.2, Fujifilm 35mm f1.4
 • Fotografia de familie – Fujifilm X100 face față fără probleme la fotografia de familie!
 • Videografie – Atât Sony cât și Fujifilm oferă calitate și specificații incredibile – Sony stă momentan un pic mai bine datorită focalizării automate mai bune și ecranului bun pentru vlogging. Dar Fujifilm X-T3 și X-H1 cu 10biti interni și toate celelalte bunătăți nu sunt de ignorat – mai ales profilul de film Eterna care bineînțeles arată atât de bine și cinematic, căci numai trebuie să faci nu știu ce ajustări!

De Ce Fujifilm Și Nu Sony Sau Vreun Alt Sistem APS-C

Pe parcursul a câțiva ani de zile am tot alternat și eu între sisteme, pentru că Fujifilm se mișcă greu, dar și când se mișcă…

De ce consider că Fujifilm este cea mai bună alegere în APS-C de la începător la profesionist:

 • obiectivul de kit 18-55 f2.8-f4 alături de care vin majoritatea camerelor Fujifilm este un obiectiv excelent de superb și de capabil (au făcut greșeala să scoată un obiectiv de kit mai slab fuji xc 15-45mm 3.5-5.6 – ignoră acest obiectiv) – obiectivul acesta este atât de bun, de compact, cu o diafragmă atât de luminoasă la capul wide încât de la începător până la avansat poți face destule cu el!
 • camere foto pentru diverși fotografi:
  • amatori
  • vloggeri
  • fotografi de stradă – X-E3, X-PRO3 etc.
  • fotografi de eveniment, peisaje etc.
  • fotografi ce preferă fotografia hibrid
  • camere foto dual slot, rezistente la apa și praf și multe alte opțiuni
 • obiective demențial de bune și atent create:
  • rezistente la praf și apă
  • luminoase
  • cu micro contrast
  • compacte
  • accesibile ca preț
 • ergonomia Fujifilm – să poți controla o cameră fizic și să nu fii nevoit să umbli în meniul digital este ceva superb!
 • culorile și calitatea jpeg-uri dar și a profilelor Adobe – degeaba ai o poză bună dacă ea nu arată bine! Iar Fujifilm este singurul sistem în care utilizatorii pot jura pe calitatea jpeg-urilor! Dar nu aș zice că doar jpeg-ul este superb ci și fișierul RAW care arată excelent în Adobe Lightroom, mai ales dacă pe urmă alegi profilul de simulare de film dorit!
Fujifilm X100F. Decupare din jpeg format pătrat, fără prelucrare !

Pur și simplu, este sistemul în care nu pierzi bani când îți iei prima camera și în care poți evolua pe urmă fără probleme, pe măsură ce-ți descoperi stilul fotografic!

Un Fuji X-T2 este la fel de capabil în prezent ca acum doi ani atât pe video cât și pe foto. Dacă ai obiective foto faci doar upgrade la corpul camerei și asta este tot! Nu ai obiective proaste din care să alegi (deși sunt câteva – cele din seria XC). Știința culorii și cum arată jpeg-urile cu simulările de film este atât de bună încâte te poate scăpa pentru mult tip de editarea foto.

Ce sens sare să-ți cumperi un kit foto APS-C slab, pe care pe urmă să fii nevoit să-l vinzi tot pentru că nici camera, nici obiectivul, nu sunt suficient de bune să fie păstrate și nici nu ai unde să te duci mai departe.

Gamă Dinamică Excelentă

Cu Fujifilm cu obiectivul de kit sau un prime, alături de un Fujifilm X-T20, X-T30, X-T2, X-T3, X-E3, X-PRO2, X-PRO3 sau chiar și X-T10, X-T1, X-PRO1 (atenție la viteza de focalizarea – aici ar fi singurul minus la aceste aparate din această generație deși am înțeles că le-au actualizat prin firmware) nu ai cum să dai greș!

Filosofia Fujifilm de continuă îmbunătățire prin actualizări firmware – dupa 5 ani de când aveam camera Fujifilm X100 am fost uimit că au mai făcut actualizare și am primit pe ea focus peaking, viteză de focalizare îmbunătățită și așa mai departe! Nu cunosc firmă care să aibă această constanță în actualizarea softului camerei cum o au cei de la Fujifilm (Sony în nici un caz).

De aceea, dacă vrei să-ți iei prima ta cameră foto, sau ai trecut peste prima ta cameră foto cred că este o excelentă idee și investiție să alegi Fujifilm – este sistemul în care nu vei simți vreodată nevoia să schimbi decât dacă te specializezi doar pe un anumit de fotografie în care simți tu personal că Fuji nu livrează!

Iar dacă calitatea nu este suficientă, de ce să nu treci de la APS-C Fujifilm la Medium Format Fujifilm?

Concluzii

Cu un sistem bine dezvoltat pe un senzor APS-C nu ai cum să dai greș pentru majoritatea stilurilor de fotografie. Este singurul sistem care oferă compromisul ideal între calitate, volum, preț. Consider că Fujifilm este cel mai bun sistem dezvoltat pe APS-C și este atât de bun la calitatea imaginii și a culorilor încât poate suplini cu succes un full frame în majoritatea cazurilor – dar bineîneles, nu neg că un full frame este un full frame! Mi-ar fi plăcut să facă Fujifilm un full frame, dar cei de la Fujifilm au ales să realizez un sistem medium format – probabil o alegere mai bună!

Cum am spus mai sus, dacă aș fi pus în situația să-mi iau prima cameră foto, fără discuții aș alege Fujfilm din seria dată mai sus. De ce? Tocmai pentru că banii investiți în sistem nu ar fi pierduți cum sunt pe unele sisteme – în care senzorul nu a fost suficient de bun, obiectivul de kit prea prost și așa mai departe.

Cei de la Fujifilm nu m-au dezamăgit niciodată – singura nemulțumire pe care am avut-o este că merg încet și că nu au scos camere foto cu design de range finder și ecran rabatabil. Dar asta este, nu le poți avea pe toate căci cum am spus mai sus fotografia din punct de vedere tehnic, este o chestiune de compromis.

Iar sistemele foto bazate pe senzor APS-C consider că sunt cel mai bun compromis în materie de tehnică foto pentru majoritatea dintre noi: calitate foarte bună, volum mic, preț bun!

Care este opinia ta?

2 thoughts on “Aparatul Foto Cu Senzor APS-C Regele Bun La Toate?

 1. Puteți face o comparație între aparatul fuji descris de dvs. și un Canon 650D cu obiectivul de kit/ alte obiective?

Leave a Comment